ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
51. Како окретати светске послове и ствари на духовну корист?
 
Светитељ Тихон ме је навео да Вам дам следећу корисну примедбу – тачније, како сваку ствар да претворите у проповедницу истина Божијих, да би Вас подсећала на Бога.
Писали сте да Вас домаћи послови одвлаче од размишљања о Богу. Ја сам Вам рекао шта да учините да ти послови не би одвлачили Вашу пажњу. Али Ви нисте споменули још једну могућност за одвлачење ума од Бога. Ради се о томе да свака спољашња ствар која делује на чула обраћа на себе нашу пажњу и покушава да је одвоји од Бога. Али и ту постоји један метод помоћу кога видљиве ствари неће одвлачити од Бога, него привлачити ка Њему. Како то?
Потребно је да све ствари које Вам бивају пред очима протумачите у духовном смислу, и да то тумачење тако затворите у свој ум, да када погледате на неку ствар, очи виде чулну ствар, а ум сагледава духовну истину. На пример, видите мрље на белом платну и осетите како је непријатно и жалосно наићи на тако нешто. Протумачите то сада тако, како жалосно и тешко мора да буде Господу, анђелима и светитељима када виде греховне мрље на нашој души, убељеној стварањем по лику Божијем и препорађањем у купељи крштења, и опраној сузама покајања. Ако чујете да мала деца праве велику буку и неред када остану сама код куће, то протумачите тако, да се бука и неред подижу и у души када од ње оду пажња према Богу и страх Божији. Уколико осетите мирис руже или неки други мирис који Вам прија, а онда осетите смрад па се окренете и запушите нос, то протумачите овако: свака душа има свој мирис: добра – добар, а лоша – лош (апостол вели: ми смо Христов миомир – 2. Кор.2,15). Анђели Божији и светитељи, а неретко и праведници на земљи осећају тај мирис и због доброга се радују а због лошег тугују.
Ово Вам говорим само примера ради, а свака ствар може да подстакне различите духовне мисли, код једнога једне, а код другога друге. Све што Вас окружује и на шта наиђете протумачите онако како налазите да је најкорисније за Вас. Почните од куће и протумачите све у њој: саму кућу, зидове, кров, темељ, прозоре, пећи, столове, огледала, столице и друге ствари. Пређите на житеље па протумачите родитеље, децу, браћу, сестре, сроднике, слуге, посетиоце и остале. Протумачите и уобичајени ток живота: устајање из постеље, поздрављање, обед, рад, одласке из куће, повратке, пијење чаја, примање гостију, певање, дан, ноћ, сан и све остало.
Нека Вам опет помогне светитељ Тихон. Он има читаве четири књиге таквих тумачења које носе наслов “Ризница духовна, која се сабира из света”. Узмите и читајте. Када прочитате и видите како он то чини, научићете како и сами тако да поступате. А тако усвајајте и непосредно његова тумачења. Ако Вам се можда учини да би читање тих књига изискивало исувише времена, има код њега и скраћено тумачење свега тога под називом “Случај, и духовно расуђивање и томе” (том 2). Ту је он протумачио 176 случајева, све укратко. Неће Вам бити тешко да све то пажљиво прегледате, али ту је обухваћено све што може да Вам затреба. Уосталом, како хоћете, али свакако учините то што Вам се каже.
Када то учините, свака ће Вам ствар бити као света књига или поглавље из те књиге. Тада ће Вас свака ствар наводити на мисао о Богу, као и све што чините и свако Ваше дело. И у чулном свету кретаћете се као у духовном. Све ће Вам говорити о Богу и подржаваће Вашу пажњу према Њему. Ако сваки пут будете томе додавали и страх Божији и побожност пред Његовом узвишеношћу, онда шта Вам још треба за учење и уразумљивање?
Али свакако, потребан је и труд и напор, како ума тако и срца. И не жалите себе! Ако се сажалите над собом – изгубљени сте. А ако се не сажалите – спашени сте. Одбаците тај погрешан приступ који се јавља готово код свих: да постоје свакојака дела на која не жалимо труда, а жао нам је да се потрудимо око дела спасења. Чини нам се да ту треба само помислити и пожелети и – све је готово. Али заправо није тако. Дело спасења је – прво дело. Вероватно и најтеже. Према важности дела стоји и потребан напор. Па потрудите се, Господа ради! И плод само што није ту. А ако се не будете трудили, остаћете ни на чему и нигде Вам неће бити добро. Нека Вас Господ избави од тога!

Comments are closed.