ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
15. Како свети слушају наше молитве. Додатак о молитви.
 
Веома ми је драго што Вам се допало моје излагање о тој стихији. Запамтите то добро и увек имајте у мислима. Видећете колико ће Вам користити. Колико ствари она објашњава и колико нам утехе доноси! Ви сте вероватно били у прилици да чујете питање – како свети чују наше молитве, или сте можда и сами себи постављали то питање. Тражећи одговор сви нешто објашњавају и објашњавају, а питање и даље остаје отворено. По моме, ако постоји таква стихија, како би светитељи могли да не чују наше молитве? Ви знате како ради електрични телеграф? У Петербургу на пример покрену одређени апарат и у истом тренутку то се одрази на сличном апарату у Москви, тако што стигне порука са истим значењем са каквим је послата. Како се то догађа? Тако што су у питању апарати исте врсте и што их сједињује танка жица који је између њих постављена. Рад таквог телеграфа је као наша молитва. Ми и свети смо као два апарата исте врсте; средина у којој пребивају свети и која окружује наше душе – то је проводник. Када се истинска молитва – срдачна – покрене у души, она по тој стихији, делујући на њу, као зрак светлости пролети до светих и каже им шта хоћемо и за шта се молимо. Између наше молитве и њеног услишења не постоји међупростор – потребно је само да молитва иде из срца. Оно је наш телеграфски апарат за небо. А оне молитве које не иду из срца, него само из главе и са језика, не дају светлост која усходи на небо и не чују се тамо. То уосталом и није молитва, него само њен привид.
Можда то нисте приметили, али описали сте опитну потврду тога о чему говоримо. Пишете да сте се усрдно помолили и да сте се истога часа умирили, јер сте добили унутрашње уверење да ћете бити поштеђени онога што Вас је притискало; а затим се то стварно и догодило. Ето, видите да је тачно моје поређење телеграфа и срдачне молитве, која се по тој стихији невидљиво спроводи ка небу. Из Вашег срца пошао је откуцај или зрак ка небу, а по истој тој линији или истим таквим зраком са неба је до Вашег срца стигао одговор на оно што Вам је било потребно. Тако увек бива са свим молитвама које исходе из срца. Испуњавање такве молитве не уследи увек истога часа, али услишена бива одмах.
Не могу довољно да се нарадујем што је тако било и са Вама. Дај Боже да Вам и чешће буде тако. Сетите се како сте се молили и увек се трудите да се молите тако, да би молитва ишла из срца и да не би била произношена (изговарана) само језиком или умом.
Ако тако уредите, то ће Вам бити уједно и практично решење питања како да поступате да бисте живели у духу. Јер таква молитва је живот духа. Дух пребива у Богу и сједињен је са Њим, и у томе је сва сила његовог живота. Знајте да дух живи само онда када се човек моли онако како сте се Ви помолили. Када такве молитве нема, то значи да је он замро, ако није и сасвим угушен.
Нећу крити од Вас, да иако сте се помолили тако, тешко да ћете моћи увек тако да се молите. Такву молитву даје Бог или је подстиче анђео чувар. И она долази и одлази. Из тога ипак не следи да нам је дозвољено да остављамо молитву. Она долази када се неко труди, а ко се не труди, њему не долази. Видимо да су се свети оци много трудили на молитви и да су тим трудом загревали молитвени дух у себи. У својим делима оставили су нам забележено како су стизали дотле. Све што су они на ту тему рекли чини науку о молитви која представља науку над наукама. Дођи ће време па ћу да прођем са Вама ту науку, а сада сам је само у пролазу дотакао. И још да додам: нема ничег важнијег од молитве. Сходно томе, над њом се треба и потрудити усрдније него над било чим другим. Даруј нам Господе усрдност у таквом труду.
Ваше смирене мисли о себи и осећања су анђеоски. Но, како су анђели савршени и светли! А они су потпуно смирени, смиренији од било ког човека. Смирена душа је увек светла. Помрачење душе почиње онда када она почне много да мисли о себи, јер је то дело мрачних сила. Нека Вам Господ дарује да никада не изгубите таква осећања, како бисте увек били у светлости.
Ево опет смо скренули са свога питања. Стрпите се још.

Comments are closed.