ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
72. Завет одрицања од света. Како се држати након изрицања завета па до његовог извршења.
 
Милост Божија нека буде са Вама.
Ваше последње писмо донело ми је неописиву радост. Дакле, коначно одлучујете да свој живот посветите служењу Господу, не саплићући се у светском животу. Нека Господ милостиво прими ову жртву и нека благослови Вашу добру одлуку! Држите се тога што се рекли пред Господом и од сада се у својим мислима држите као да сте се већ одвојили од света. Ја сам од Вас и пре чуо да Вас срце не вуче ка светском животу, што због Вашег слабог здравља, што због страга од несрећа које сте понекад виђали у другим породицама. Али то је била једна ствар, а сада је – друга. Исто дело, али је у њему другачија душа. Оно је била несклоност ка свету и светским погледима, а сада одсецате себе од света како бисте у потпуности припали Господу. Зар мало људи живи без породице, а ипак живе као и породични људи, споља гледано исто, са истим бригама. Ваша одлука није у том духу. Она има потпуно другачији извор, припада другом начину живота и Вас води ка таквом животу. Негујте тај дух у коме је донета Ваша одлука.
Одлука је пала, али када и како да је испуните, на то треба стрпљиво да причекате. У Вашој ситуацији не можете одмах да похрлите да је испуните, јер, као што и очекујете, све ће бити против. Први услов је – родитељски благослов. Њега треба да дочекате. Чекајте и молите се. Господ, Који Вам је дао такву добру намеру, Сам ће то да изведе на неприметан начин, као када се санке спусте низ брег. Ништа не говорите, него држећи у души једну мисао стално се молите Господу да испуни Вашу намеру, како зна Његова премудра воља.
Међутим, сами у себи се прилагођавајте том начину живота – не мењањем спољашњег начина живота, него унутарњим редом. Под овим подразумевам не нешто посебно, него исто оно о чему сам Вам раније тако много писао и што сте Ви већ почели да радите. Сада се одлучније прихватите свега о чему смо говорили. Темељ је положен, зидајте зграду.
Окренули сте леђа свету, више му не окрећите лице.
Сада можете сасвим да се одрекнете сваке светске забаве и да више остајете код куће, у усамљености, бавећи се неким послом, између осталог и оним који одговара духу Вашег расположења. Сада можете одлучније да делујете у том погледу.
Споменућу главно. Одричући се светског, треба тим више да прилазите Богу. Ви то знате, али бићете блажени ако почнете тако и да поступате. Више мислите на Бога и на дела Божија. Сећање на то да је Господ свуда са Вама и у Вама сједините са својим умом и нераздвојно ходите са њим: када радите или седите, спавате или бдите. Са овим сећањем сједините и друго – сећање на смрт и на оно што долази после смрти – на суд и одлучивање о вечној судбини. Та два сећања представљају моћне стражаре код сваког добра. Они ће Вас сами свему научити, грејући Вас спасоносним страхом Божијим – извором божанске премудрости.
Ви све то већ знате. Помињем само узгред, како бисте се одлучније прихватили дела. Сада су Вам нарочито потребне речи: благосови, Господе! Али на испуњење стрпљиво чекајте.

Comments are closed.