ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
31. Како подржати тежњу ка добром животу која се појавила. Духовно читање и размишљање. Записивање добрих мисли. Како избећи лутање мисли приликом читања и молитве. Непрестано сећање на Бога и смрт. Самоукоревање.
 
Е, слава Богу! Пишете да имате силну жељу да се приближите Богу. Нека Господ благослови! Зашто сам све време и говорио, ако не зато да бих оживео ту жељу у Вама? Распламсајте страх Божији у себи, знајте да када постоји страх Божији, то значи да је Ваш дух жив и да благодат Божија делује у Вама. Прво дело нашег дуга је – познање Бога и страх Божији, а основни дар благодати Божије је дух страга Божијег. Он је и почетак и продужетак и крај пута онога ко је спасен. Ко има живи и делатни страх Божији, тај у себи има неисцрпну силу која покреће на свако богоугодно дело, и уједно јаког стражара који чува од ђавољих напада и од сваког скретања са пута. Помози нам Господе да пробудимо и да потом увек чувамо у снази тај дух страга Божијег!
Веома је добро то што ујутро посвећујете одређено време читању духовних књига. Али ко се тамо код Вас тако неблагонаклоно односи према томе? Ако бисте учестали са тим, па да ништа друго не бисте радили него само читали и молили се, то би коначно било нешто изузетно, а овако – да мало читате и поразмислите – шта је ту тако нарочито?! Колико знам, сви благочестиви и богобојажљиви људи чине тако. Мислим да се и Ваши родитељи држе истог правила. То читање, заједно са молитвом која му претходи, крепи душу и даје јој снагу за читав дан. Лекари саветују да се празног стомака не излази из куће. У односу на душу, то се испуњава јутарњом молитвом и читањем. Душа се тиме нахрани и више не излази гладна на своје свакодневне послове.
Ево шта ми чак пада на памет да Вам предложим. Узмите једну свеску и записујте у њу мисли које Вам долазе приликом читања Јеванђеља и других књига, и то овако: Господ у Јеванђељу каже то и то; из тога се види да ми треба да поступамо тако и тако; за мене то је оствариво на следеће начине; тако ћу и да поступам; Господе, помози! То је мали напор, а колико је користи од њега! Тако чините! Ваша мисао ће се изоштрити и добиће крила. Дух који пребива у Светом Писму прећи ће и у Ваше срце и оживеће га. А то је мелем на ране!
Зашто за време читања и молитве мисли лутају, и шта ту да се ради? Од тога нико није слободан. Али, ту нема греха. Грех је када неко својевољно развија у себе мисли које долазе са стране. А када оне долазе невољно, каква је ту кривица? Кривица постоји и онда када неко примети да му мисли лутају, али настави тако. Треба пак овако да поступи: чим примети даје мисао побегла, одмах да је врати на њено место.
Да би за време молитве било мање лутања мисли, човек треба да се напрегне како би се молио са топлим осећањем, а за то је потребно да претходно – уочи молитве – загреје душу размишљањем и поклонима. Навикавајте се да се молите сопственом молитвом. Тако, на пример, суштина вечерње молитве је да се заблагодари Богу за све што се догодило у току дана, и пријатно и непријатно. За оно лоше што је учињено треба се кајати и молити опроштај, уз обећање да ће се следећи Дан провести исправно. Такође, Бога треба молити за чување током сна. Све ово реците Богу од својих мисли и од свога срца. Суштина Јутарње молитве је – благодарити Богу за сан и одмор, и молити га да помогне да читав дан чинимо дела у славу Његову. И то му реците својим мислима и од свога срца. При томе и ујутро и увече казујте Господу своје потребе, најпре духовне али и спољашње, говорећи му као дете: видиш, Господе, слабост и немоћ! Помози и излечи! Све ово и слично може се пред Богом изразити и сопственим речима, без употребе Молитвеника. Можда ће тако бити и боље. Покушајте – ако иде, можете сасвим да оставите Молитвеник, а ако не иде, треба да се молите са Молитвеником, јер бисте иначе могли сасвим да останете без молитве.
Да би молитвословље по Молитвенику сабирало мисли и загревало срце, потребно је да у слободно време – осим оног времена када стојите на молитви – седнете и добро промислите о садржају прописаних молитава и да их осетите. Када после тога станете да их читате у време јутарњег или вечерњег молитвословља, све те мисли и осећања која пронађете током размишљања ће се обнављати, сабираће Вашу пажњу и загревати Ваше срце. Молитву никада не читајте брзо. И још нешто: потрудите се да молитве научите напамет. То много потпомаже сабрану молитву. Молитву треба учити као и било које друго дело.
Навикавајте се да о Богу не размишљате само онда када стојите на молитви, него и у сваком другом часу и тренутку, јер Он је присутан свуда. Од тога ће се у вашу душу сливати мир, добићете снагу за делање и Ваша ће дела бити доведена у ред. Ваша садашња жеља да се што више приближите Богу на тај ће се начин у потпуности остварити. Ономе ко се увек сећа Бога топло је као да стоји на сунцу.
Сећању на Бога додајте и сећање на смрт и блажену или прегорку вечност. Та два сећања отклониће Вас од свега лошег чак и у мислима и усмериће Вас ка свему добром, не само ради показивања, него искрено. Погрешно је мишљење да сећање на смрт тобоже загорчава живот. Не загорчава, него нас учи да будемо опрезни и да се уздржавамо од свега што би могло да затрује живот. Када бисмо се чешће сећали смрти, било би мање нереда и у појединачном и у друштвеном животу.
Ви себе прекоревате због самољубља. Добро је, добро. Пратите пројаве самољубља и одмах га одсецајте. Самољубље би хтело да чини све за себе, а Ви све чините у славу Божију и на добро других, не гледајући и не жалећи себе. Јер и они који су самољубиви споља углавном чине иста дела као и они који нису самољубиви, само им дају друго усмерење и са њима имају друге намере. До нас је да те намере исправимо од самољубивости ка самопожртвовању, а потом ће и дело поћи на исту страну. То треба научити. Учите, учите! Нека Вас Господ благослови!
Ви желите да Вас грдим без сажаљења. Ствар због тога неће пропасти. Али засада Ви преда мном стојите чисти и светли. И мени остаје само да пожелим да Вас Господ увек сачува таквом како ми изгледате; ако у стварности нисте такви, нека да да Вас таквом учинимо.

Comments are closed.