ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
70. О читању духовних и светских књига.
 
Милост Божија нека буде са Вама!
Према Вашој жељи шаљем вам дела светог Антонија. Читајте и проучавајте. Покрените се. Он није био учен и није читао књиге, већ је само појао Псалме и ишчитавао Јеванђеље и Апостол. Благодат Божија је откривала сазерцања у његовом уму и погледајте само како су премудре његове речи. О њему постоји сведочанство очевица да када је почињао да говори, његова реч текла је као река и, исходећи из његовог срца, испуњавала срца свих оних који су га слушали. Понекад су и читаве ноћи проводили у таквим разговорима, а да ни он ни његови слушаоци нису знали за умор нити им се одлазило на починак. Па и код нас, отац Серафим Саровски такође је био неук, али опитан у духовном животу, упућен у реч Божију и дела Светих Отаца, што га је и учинило најмудријим међу мудрима. У духовном животу књиге су само руководство. А знање се стиче на делу. Чак и оно што се сазна из књига, тобоже јасно и исцрпно, када буде испитано на делу показује се у сасвим другачијем светлу. Духовни живот представља посебан свет до кога људска мудрост не допире. Ви сте то и сами већ увидели или увиђате. Трудите се над собом и пазите на себе. Мало-помало – и доћи ћете дотле, да ћете почети да водите мудре разговоре, такве да бисте могли сести и записивати их. Нека Вас Господ благослови!
Пишете: “Много читам; да то није лоше?” Може да буде и лоше и добро, у зависности од тога шта и како читате. Читајте са размишљањем и оно што читате преиспитујте истином нашег исповедања вере. Оно што је са тим исповедањем сагласно – прихватајте; оно пак што није, то одмах одбацујте као богопротивну мисао, а књигу у којој се такве мисли излажу баците. Ви сте се прихватили изучавања духовног живота. То је свеобухватан и узвишен предмет, а сладак за срце, које у њему не може да не види своје крајње добро. Прихватили сте се тога и изучавајте – и из књига, али понајвише на делу. Какве књиге да читате, то већ знате, и јасно Вам је како да добијете вољу за такав, исправан живот. Ако озбиљно желите да ступите на тај пут, онда нећете имати када да се окрећете изучавању других предмета. Школовани сте и имате основне представе о свему, то Вам је довољно.
Рећи ћете: па зар да испаднем тако заостала? Ништа страшно! Заостала у једном, али узнапредовала у другом, и то у другом које је неупоредиво узвишеније. Када заостајући у људским мудровањима не бисте напредовали у премудрости Божијој, то би онда била штета. Али пошто ћете у овој последњој несумњиво напредовати, ако се посла будете прихватили како доликује, онда нећете претрпети никакву штету, него ћете имати велику предност. Јер људско мудровање не може ни да се пореди са духовном мудрошћу.
Када то кажем, не мислим да не треба да читате ништа друго, него само да можемо и без тога, а ако бисмо се томе потпуно предали, претрпели бисмо штету у оном главном. Ако јурите на две стране, ни на једну нећете стићи.
Али питање ипак још остаје нерешено: може ли се дакле читати и нешто друго осим духовног? Кроз зубе Вам говорим, једва чујно: може, али мало, и добро да се процени. Обратите пажњу једно: када се налазите у добром духовном расположењу, па почнете да читате неку књигу са људским мудровањем, ако приметите да то добро расположење почиње да Вас напушта, одмах оставите књигу. То нека Вам буде правило.
Али и књиге са људским мудровањем могу да хране дух. То су оне које у природи и историји показују трагове премудрости, доброте, правде и старања промисла Божијег о нама. Такве књиге треба да читате. Бог се у природи и у историји открива исто онако као и у Својој речи. Природа и историја су такође књиге Божије за оне који умеју да их читају.
Лако је рећи: “читајте такве књиге”; али, где их узети? Ја то не могу да Вам кажем. Данас излази све више књига из области природних наука. Али готово све оне имају штетан садржај – порекло света покушавају да објасне без Бога, а све морално-религиозне и друге духовне појаве у нашем животу – без дуга и душе. Такве књиге ни не узимајте у руке. Постоје међутим и књиге из области природних наука у којима нема таквих мудровања. Њих можете да читате. Да схватите грађу биљака, животиња и нарочито човека, као и законе живота који у њима владају. Велика је у свему томе премудрост Божија! Неистражива! За такве књиге питајте онога ко Вам надахнуто говори о предметима вере.
А приповетке и романе? Има и међу њима добрих. Али да бисте сазнали да ли су добри морате да их прочитате, а док их прочитате наићи ћете на такве приче и описе да Боже сачувај! Упрљаћете Вашу чисту главицу. Па после покушајте да је очистите. Како себе натерати на такав напор?! Зато, мислим да је боље да их и не читате. Када Вам неко од добронамерних људи препоручи неку причу коју је претходно и сам прочитао, онда можете и Ви да је прочитате.
Постоје добри путописи. Њих такође можете да читате. Али од свега по мало, да би било разноврсно. И држите се свог главног дела, не скрећући пажњу са њега.
Нека Вас Господ благослови.

Comments are closed.