ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
67. Утеха богомолитеља. Поука о брижљивој исповести. Кратке молитве и непрестана пажња ка Богу.
 
Завршило се Ваше путовање! Слава Богу! Ето видите, испунило се оно што сам Вам предсказао о умору и костобољи. Испунило се и оно што је било обећано Вашој души. Господ Вас је утешио радошћу светог причешћа, а свети Сергије је растерао Вашу узнемиреност.
Пишете: “Душу је захватио силан немир, обратила сам се светом Сергију и – немир се у тренутку развејао, а заменило га је тихо спокојство”. Видите дакле како се вапај из срца истога часа чује на небу и како се оданде одмах шаље одговор на њега. Из овога научите где треба да тражите мир и уразумљење.
Али, то што на исповести нисте споменули неки грех – то није добро учињено. Свеједно да ли је у питању нешто велико или мало, да ли је у питању дело или реч, чим савест каже да је у питању грех – треба га очистити исповешћу и покајањем. Суштина Свете Тајне покајања састоји се у разрешењу изреченог греха. Грех који није исказан неће бити разрешен, остаће на души и са њом ће поћи на онај свет. Црна мрља ће на белој хаљини бити још уочљивија. А тамо нам лукавство неће бити од ни од какве користи. Треба учинити онако како је установљено, и то не од људи, него од Самог Господа. Јер Господ вели: Реци ми претходно безакоња своја да се оправдаш (Ис.43,26). Ево шта је Он одредио нама за утеху и за олакшавање овог не увек угодног дела: Што год свежете на земљи биће свезано на небу, и што год разрешите на земљи биће разрешено на небу (Мт. 18,18). Добро запамтите и примите к срцу, да све што не буде по богоустановљеном поретку разрешено на земљи, остаће неразрешено и на Небу. И пожурите да надокнадите пропуштено. Сад треба да се покајете не само због почињеног греха, него и због тога што сте на исповести свесно пропустили да га споменете.
Добро сте учинили што готово читав пут нисте остављали кратку молитву. Стално се учите да нераздвојно будете са њом. Она ће и сабирати Вашу пажњу, и одбијати празне и сујетне помисли, и држати Вас у стању да у потребно време, преко Вашег анђела чувара, добијете савет од Господа. Та мала молитва представља заиста велико благо. У духовном делању нема ничега што би њој било равно. Трудите се при томе да пажњом стојите у срцу и да не изговарате непрестано само речи, него да се држите сећања на Господа, сједињујући са тим сећањем побожни страх. Бог је свуда присутан. Без обзира на то да ли ми мислимо или не мислимо на Њега. Он је ипак ту где и ми, и све види. Судећи по људском – како би Њему требало да буде тешко то што на Њега не обраћају пажњу, мада Он Сам држи све, стара се о свима и све снабдева сваким добром. Искључите себе из броја таквих немарних људи и не заборављајте да око свога ума стално окрећете ка Господу, или да макар само држите у свести да је Он близу, као што и за сунце знамо да је изнад нас и осећамо да нас греје, мада и не гледамо у њега. Умно и побожно обраћање Богу из дубине срца већ представља молитву. Чините то кад год имате прилике. А због тога што дању не стижете да станете пред иконе и да савршите поклоне не брините много. Зато јутарње и вечерње часове посветите Богу. Тада се дуже и помолите, и прочитајте нешто, и поразмислите. Када се раније пробудите брзо устаните и поведите слатку беседу са Господом. Ако се ујутру доведете у ред, читав дан ће Вам добро проћи. Сећање на Бога, читање Јеванђеља, Апостола и других душекорисних књига, показиваће Вам како треба да се држите у утврђиваће Вас у ономе што је добро. Савест ће да прихвати та схватања и да почне да их спроводи у животу, не дозвољавајући Вам да се уклоните од дела на која Вам је тако указано. И живот ће Вам бити светао. Само имајте као закон да никада ништа ни велико ни мало не чините против савести, а ако се нешто и поткраде, одмах поправите покајањем, и то својим унутрашњим, личним. После се исповедите и пред духовником. Велика је ствар – савест. Она је глас Свудаприсутног Бога у души. Ко је у миру са њом, тај је у миру са Богом.
Нека Вас Господ благослови!

Comments are closed.