ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
38. Неопходна одлука онога ко пости да ће се посветити Богу разматра се као свесно обнављање завета који су за нас дати на крштењу.
 
Додаћу још нешто. Када прочитате све што Вам предстоји да учините немојте да помислите: ух, како је то страшно! Па како све то да постигнем?! Чак и да је тако, немојте оклевати, јер је у питању дело од прворазредне важности. Ту међутим нема ничег тешког или великог. Све је врло једноставно. Само Ви полако крените, и поћи ће Вам за руком да учините све како треба. Но, ако и не успете да учините све онако како бисте хтели – учините како можете. Господ није ситничав. Он цени усрдност и намеру. Ваш труд да се преиспитате и промените, Он прима као дело које се већ догодило – само немојте одустајати, него имајте у виду да треба да га продужавате све даље, док га не доведете до краја. Најважнија је одлучна намера да читаву себе посветите Господу. Ту намеру сте свакако дужни да подстакнете у себи и да је утврдите једном за свагда. Јер то је неопходан услов за добијање благодати која се даје кроз Свете Тајне покајања и светог причешћа.
Подсетићу Вас на то како је уређено дело нашег спасења, па ћете видети у чему се састоји оно најважније што сада стоји пред Вама. Ми смо сагрешили преко наших прародитеља. Благост Божија се сажалила над нама, те нам је уредила спасење у Господу Исусу Христу, Сину Божијем, Који се ваплотио ради нас људи и ради нашег спасења. Ово спасење Он је савршио Својом смрћу на крсту, и Васкрсењем, и слањем Дуга Светога. Они који верују у Њега и приступају Му са покајањем, добијају опроштај грехова ради Његове смрти и ради одлучности да у животу следе Њега и Његово учење, и примају благодат Дуга Светога кроз Свете Тајне. Ми смо то ново рођење добили у детињем узрасту. Веру су за нас сведочили родитељи и кумови. Они су и обећали да ћемо живети по заповестима Господњим. Зато је у тим првим Тајнама све и дато тако, као да ми сами свесно исповедамо веру и дајемо завете, али очигледно са тим условом, да када одрастемо и дођемо до самопознања примимо и сами на себе обавезе које су на крштењу за нас изрекли други. Када то неко учини, благодат Божија, која је дотле деловала сама и скривено, почиње слободно да делује. То често може и да се осети, а очигледно помаже на делу спасења ономе ко је такву одлуку донео. Ово дело се углавном савршава за време поста.
Ево дакле шта треба да пожелите да учините. Ви сте и раније постили и чинили све што се обично чини за време поста. Али сада се спремите да то радите темељније, и са свешћу о ономе што радите. Полазећи од тога, ја ћу Вам објаснити шта треба да учините: треба сами да дате те завете које су за Вас дали други. Тада су се други за Вас одрекли сатане и свих дела његових и сваког служења њему (светског живота), а сада Ви сами треба да се одрекнете свега тога. Тада су други за Вас изјавили да се сједињујете са Христом и да ћете Њему служити и Њему се клањати – сада то реците и сами, из све душе и из свег срца.
Уђите у то са вером и одговарајућом одлучношћу. Нека Вам Господ буде помоћник, и Мајка Божија и Ваш анђео чувар!
Нека Вас осени благодат Свесветог Дуга у Светим Тајнама исповести и светог причешћа, којима треба да приступите са таквом добром намером и одлуком.

Comments are closed.