ШТА ЈЕ ДУХОВНИ ЖИВОТ И КАКО СЕ ЗА ЊЕГА ОСПОСОБИТИ

 


Шта је духовни живот и како се за њега оспособити?

 
80. Умирење после буре искушења коју је подигао ђаво. Одлазак у родни крај. Последњи савет.
 
Милост Божија нека буде са Вама!
Дакле, слава Богу! Почели сте да се молитвом супротстављате својим немирима, или боље рећи ђаволу који тај немир производи и – настао је мир. Нека Вам Господ помогне да наставите тако да радите.
Видите ли какву сте буру преживели? На Вама се испунила реч Господња: сатана вас тражи да вас просејава као пшеницу. Где Вас све није бацао?! Господ је допустио и он Вас је бацао час на једну, час на другу страну. Каква милост Божија што сте се коначно избавили! Е сада се научите. Наука живота усваја се опитом. Добро упамтите шта Вам се све догађало док је трајало то тешко стање и што тачније то одредите. Све то време Ви сте били под ђавољим насртајима. Сада знате какви су ти напади, како се појављују и како се повлаче. На основу тога ћете и убудуће препознати кад будете изложени његовим стрелама. Јер ђаво се увек сакрива иза маске исправности. Али Ви не гледајте на то, него на оно што бива у души – непрестани немир и мутна неодређеност. По томе одмах можете да препознате да је ђаво дошао и да га онда одагнате немилосрдним одбијањем и молитвом. А Божији утицај је увек светао. То Вам је анђео чувар саопштавао на ухо речи утехе. Навикавајте се на то да га слушате и он ће Вас свему научити.
Веома ми је драго што сте кренули својим путем. Изволите трудите се над собом, припремајући се за оно што сте наумили. Опет ће Вас ђаво пожуривати. Он увек доноси немир како би спутао дело. А дело Божије одвија се мирно и тихо. Не другачије него са чекањем. Све у своје време. Доћи ће час када ће све лако да се догоди, о томе сам Вам већ писао, као када се спустите низ брдо на санкама.
Спремате се да пођете на село и маштате о лепотама сеоског живота. То је добро! Такав живот има истину. У градовима, а поготово у престоницама, истине нема. Ту се стално играју комедије. Нека да Бог да што пре и што боље стигнете до места где сте тако мирно расли и били васпитавани. По чему ћете памтити боравак у древној престоници?! Он Вам је свакако донео добар наук, нарочито када сте се на крају добро опекли.
У селу ћете живети као отшелница. Ономе што Ви замишљате додаћу и нешто своје. Нађите природну пећину или је ископајте сопственим рукама. С једне стране, ако је могуће, нека буде мали извор, а са друге стране нека воћка; испред – мали цветњак. Уз дрво и цвеће припитомите неколико птица певачица. Устајте раније и усамљујући се на том месту заједно са птицама певајте о слави Онога Који је створио све!
Нека је благослов Господњи на Вашем путу!

Comments are closed.