NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
40. Upozorenje na mogućnost hlađenja u budućnosti. Razni uzroci hlađenja u odnosu na duhovni život. Kako se ponašati kada se pojave znaci hlađenja.
 
Vi se plašite da delo nećete dovesti do kraja, čak i kada biste počeli usrdno. Da, toga zaista treba da se plašite, jer mi često sami pred sobom i protiv sebe bivamo izdajnici. U sebe se ne možete pouzdati. Sva Vam je nada u Gospodu. Ne ostavljajte taj strah, nego ga podržavajte, čas pazeći da ne uvredite ljubljenog Gospoda, čas plašeći se da ne oslabite, pa da opet dođete u takvu situaciju, a danas-sutra doći će smrt. Posle će taj strah proći i zameniće ga prava nada na spasenje, ali za sada ga ne ostavljajte: on će raspaliti revnost i izbaciti veoma pogubne pozive na popustljivost. Usled toga će se u Vašem srcu stalno čuti vapaj: Gospode, spasi me nedostojnu To ja stalno nazivam skrušenim padanjem na kolena pred Gospodom u srcu. Neprijatelji su silni i ne znaš kakve će se sve bure podići i spolja i unutra kako bi te oborili sa pravog puta. Ako padneš – propao si. Zato dozivaj: O, Gospode, spasi me! To i jeste srce skrušeno i smireno, za koje prorok David kaže da ga Gospod neće uništiti, da ga neće prezreti, nego će paziti na njega. Zapamtite to. Pošto ste tu opasnost već videli, biće Vam lakše da je uvek predosetite i da počnete da dozivate u pomoć. Osećanje skrušenog padanja na kolena pred Gospodom – usled svesti o opasnostima koje prete sa svih strana i koje mogu da prekinu tok duhovnog života i da ga uguše – treba da bude stalno prisutno u Vama. Znajte da se onaj ko ima takvo osećanje kreće ispravnim putem. Ovo osećanje to najbolje i pokazuje!
Vi pišete: „Neka bi dao Bog da sadašnja spremnost za započeto delo ne oslabi ni kasnije“. Ne kasnije, nego nikada ne treba da oslabi. Ta spremnost, ili usrdnost da se služi Gospodu, ili revnost za bogougađanje, ili odlučnost čoveka da se posveti tačnom izvršavanju Njegovih zapovesti (što je sve jedno: različiti su nazivi, ali je delo isto), i čini zapravo duhovni život. Kada postoji ta spremnost, postoji i duhovni život. Kada te spremnosti nestane, nema ni duhovnog života. Kada nestane duhovnog života, to je kao da se prekinulo Duhovno disanje i kao da je duhovno srce prestalo da kuca: duh ili umire ili obamire. Zato prva briga onoga ko stupa na put Božiji treba da bude upravo to, da na svaki način podrži i podgreje u sebi tu spremnost, revnost i usrdnost. Samo to jedno dovoljno je da održi i sva naredna pravila, to jest, samo čuvaj tu revnost i spremnost, pa će te ona sama poučiti, i stalno će te poučavati, kako šta da učiniš i kako kada da postupiš. Zapamtite to!
Ovo, zajedno sa skrušenim padanjem na kolena pred Gospodom, predstavlja koren duhovnog života, njegovu zaštitu i ogradu. Vi ste dobro odredili neprijatelja tog osnovnog raspoloženja, pa samim tim i glavnog neprijatelja: hlađenje. O gorke i pregorke stvari! Nemojte da mislite kako svako smanjenje žara revnosti predstavlja odmah to pogubno hlađenje. Do njega dolazi i usled prekomernog naprezanja duševnih sila, usled opadanja telesne snage ili narušenog zdravlja. I jedno i drugo je – ništa. Proći će. Loše je ono hlađenje do koga dolazi usled svojevoljnog uklanjanja od volje Božije, svesno i uprkos savesti koja urazumljuje i zaustavlja, uz privezanost za bilo šta što nije Božansko. To ubija duh i preseca duhovni život. E, upravo toga treba ponajviše da se Bojite – kao ognja, kao smrti. Ovo se događa usled popuštanja pažnje u odnosu na sebe i gubljenja straga Božijeg. Čuvajte se toga, kako biste izbegli strašno zlo. Što se tiče nevoljnih i slučajnih hlađenja usled iscrpljenosti ili bolesti, za njih postoji jedan zakon: pretrpeti, ni u čemu ne narušavajući uspostavljeni blagočestivi poredak, makar radili bez ikakvog zadovoljstva. Ko to bude trpeljivo podnosio, od njega će hlađenje brzo da odstupi i vratiće mu se uobičajena revnost, topla, od srca. Izvolite i to primite na znanje, pa od sada odlučite da, kao prvo, nikako ne dopustite da se vaša revnost ohladi, a kao drugo, ako se slučajno i ohladi, trudite se da održite svoj uobičajeni način života u uverenju da će već i takvo suvo izvršavanje dela brzo povratiti živost i toplotu usrdnosti.
Sve što sam Vam napisao u poslednja dva pisma dogodiće Vam se kasnije, kada zaista počnete da vodite nov život. Ali pošto prilikom izmene načina života, makar to za sada bilo samo u mislima, treba odmah da uzmete u obzir sve slučajnosti do kojih može da dođe, smatrao sam da nije na odmet da Vam već sada sve to detaljnije opišem, tim pre što su mi Vaše reči pružile povod za tako nešto.
Obradovalo me je upravo to što ste se Vi, možda i sami ne primećujući, dotakli najsuštinskijih strana duhovnog života. Znači da Vaš um radi pravilno: Gospod, Koji vidi Vašu spremnost da Mu iskreno služite, pomaže Vam – Vi ni sami ne znate kako Vam padaju na um takve zamisli. To Vam po zapovesti Božijoj govori anđeo čuvar. Neka Gospod blagoslovi Vaš početak! Od sveg srca Vam želim uspeh.
Kada počnete da radite nad sobom, uvidećete da je svako spoljašnje rukovođenje ili svaki savet samo pomoćno sredstvo. A šta je zapravo potrebno duši ili kako ispravnije da se postupi u ovom ili onom slučaju, to svaka duša treba da reši sama, uz pomoć blagodati Božije koja nevidljivo rukovodi njome. Onaj ko iskreno želi da ugađa Gospodu i ko Mu se u potpunosti predao, uvek postupa kako treba, ali se pri tome drži smireno.
Pismo zaključujem željom da Vam Gospod pomogne da post provedete na najuspešniji način.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *