NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
33. Produžetak o postu. Ponašanje u kući tokom posta.
 
Nastavljam o postu. Onaj ko posti i zna jedino za crkvu i kuću. Došli ste kući – i šta tu? Tu takođe treba, koliko ste u stanju, da um i srce držite pobožno okrenute Gospodu. Požurite iz crkve pravo u svoju sobu i pozdravite je sa nekoliko poklona, moleći od Gospoda da duševno korisno provedete predstojeće vreme usamljenosti u kući. Zatim sedite i malo predahnite. Ipak, ne dopuštajte mislima da lutaju, nego u sebi govorite samo „Gospodi pomiluj! Gospodi pomiluj!“, ne razmišljajući ni o čemu drugom. Kada se odmorite prihvatite se nekog dela: ili molitve ili rukodelja. Kada ćete šta od toga raditi – to odredite sami. Ne treba da se bavite samo duhovnim stvarima, već se prihvatite i nekog opuštajućeg rukodelja. Samo nemojte ga obavljati onda kada vam je duša umorna i nije sposobna ni da čita, ni da razmišlja, ni da se moli Bogu. A ako se to duhovno delanje odvija kako treba, onda rukodeljem ni ne morate da se bavite. Ono služi da se popuni vreme koje bi inače bilo provedeno u dokolici, koja je uvek veoma pogubna, a pogotovo u vreme posta.
Kako da se molite kod kuće? Dobro ste rekli da treba nešto malo i dodati uobičajenom molitvenom pravilu. Treba, treba. Ali bolje je ako dodate ne još koje čitanje molitava, nego da nastavite da se molite bez Molitvenika, saopštavajući Gospodu sami svojim rečima najvažnije duhovne potrebe. Čitajte i ujutru i uveče, ali pre početka Vašeg molitvoslovlja i posle njega, kao i između molitava koje čitate, dodajte sopstvenu molitvu, čineći pojasne i zemne poklone i padajući na kolena. Dosađujte svojom molitvom Gospodu, Majci Božijoj i anđelu čuvaru, i u svojoj besedi sa njima tražite sve za šta osećate da Vam je krajnje neophodno; molite se da Vam daju da spoznate sebe, a kada to postignete, da Vam daju želju i da Vas snabdeju snagom da ispravite sve što je neispravno, kako bi se Vaše srce ispunilo duhom skrušenosti i smirenja, u čemu se i sastoji žrtva Bogu koja je Njemu najugodnija. Ali ne vezujte sebe suviše dugim pravilom. Bolje je da češće stajete na molitvu i da tokom dana činite po malo poklona, ali često, da biste poklone rasporedili na čitav dan. Umom pak nikako ne odstupajte od Gospoda, bez obzira na to da li stojite na molitvi ili radite nešto drugo.
Posle molitve posvetite se čitanju sa duhovnim razmišljanjem. Čitati ne treba zato da biste opterećivali mozak različitim podacima i pojmovima, nego zato da biste nešto naučili i da biste shvatili kako najbolje da izvršimo ono što nam je potrebno u tim danima posta. Zato treba čitati malo, ali uz svest o svemu pročitanom, što se postiže sporim i pažljivim čitanjem.
Šta čitati? Pa svakako samo duhovne knjige. Među njima Vam ništa neću više preporučiti nego dela svetitelja Tihona. Među delima svetitelja Tihona postoji knjižica „Ustani, ti koji spavaš“ – izbor tekstova koji podstiču na pokajanje. Postoji još i knjižica o pokajanju i pričešću, propovedi tokom Velikog posta i pripremnih nedelja. Čuo sam da je ona veoma pogodna za ovo vreme: u njoj se govori samo o pokajanju i pričešću. Bolju literaturu za Vas ne mogu da nađem. Te knjižice su Vam date – uzmite ih i čitajte.
Lagano čitanje odgovarajućih knjiga praćeno razmišljanjem podstiče dušu više no bilo šta drugo. Prihvatite ga se. Ujutro posle molitve posvetite se čitanju, sve do časova. Ono priprema i za crkvenu molitvu. I posle časova možete da nastavite sa čitanjem, kad imate dovoljno želje i koncentracije. Ako se za vreme čitanja pojavi molitveni polet ustanite na molitvu. Da čitate zajedno sa nekim ili sami? Bolje sami. Jer tako ćete se lakše pozabaviti sobom i primeniti na sebi to što ste pročitali. Razmišljanje treba vezati za ono što je pročitano, inače će da pređe u maštanje i od njega nećeš imati koristi.
Dakle, pročitali ste, porazmislili, savršili poklone – to su dela koja kod kuće obavlja onaj ko posti. Ali nećete stalno biti u stanju da održite takvu pažnju. Kada se umorite možete sesti i nešto poraditi, kao što sam već spominjao.
Dobro ste rekli i to da se treba uzdržavati od hrane. Treba, treba, ali ne previše. Jer Vi i inače jedete tako malo. Morate da jedete tako, da biste imali snage da stojite u crkvu i da kod kuće činite poklone. No, kako nađete da Vama odgovara i da Vam je od koristi – tako i postupite. Potrebno je samo da telu date do znanja da je i ono krivo zbog toga što treba da se kajete i zbog toga da podnosite napor posta. I od sna treba oduzeti malo, kako kada je u pitanju dužina, tako i kada je reč o udobnosti. Ova tačka čini mi se zahteva od Vas žrtvu. Ali ne budite lenji da tu žrtvu prinesete, kako znate i umete. U te dane svaka vrsta lišavanja je na mestu.
A razgovori? I razgovarati se može, ali ne o ispraznim stvarima, nego samo o ovome. Umesto razgovora bolje se dogovorite da zajedno čitate. Uveče bi to bilo baš dobro. Ništa ne bi bilo bolje nego kada bi neko od Vas pričao poučne priče u kojima se projavljuje sila pokajanja i pričešća. I za čitanje bi trebalo izabrati takva mesta iz Četi-Mineja.
Dovoljno je za ovaj put. Posle ću dodati ono što još bude potrebno.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *