NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

ŠTA JE DUHOVNI ŽIVOT I KAKO SE ZA NJEGA OSPOSOBITI

 


Šta je duhovni život i kako se za njega osposobiti?

 
26. Nastavak o skrivenom delovanju blagodati krštenja u čoveku. Slikovita objašnjenja blagodati na primeru kvasca u testu i ognja u gvožđu. Odrastajući, čovek treba slobodnom voljom da utvrdi u sebi blagodat Božiju. Opasnost od zaustavljanja na polovini puta. Potpuna i plamena odlučnost da se služi Bogu.
 
Smatram da ste zapamtili da hrišćanin nije prosto biće, nego složeno – da se sastoji od prirode i blagodati. Sada hoću da pojasnim da su spaseni, tj. da ulaze u večno Carstvo Božije, samo oni u kojima blagodat ne prebiva skriveno, nego se pokazuje, prožima čitavo naše biće i postaje vidljiva čak i spolja, kao da proguta našu prirodu.
Obrati pažnju na Spasiteljeve reči! On kaže da je Carstvo Božije nalik na to, kada žena uzme kvasac i stavi ga u testo. Kada primi kvasac testo ne uskisne odmah: za to je potrebno određeno vreme. Kvasac koji je položen unutra malo-pomalo prožima čitavo testo – i čitavo testo postaje zakvašeno: zatim se od njega dobija mek, mirisan i ukusan hleb. Upravo tako i blagodat pošto je ulivena u našu prirodu ne prožima je čitavu odjednom, nego malo-pomalo. Zatim, kada je prožme celu, cela priroda postaje oblagodaćena. I dela koja čovek potom čini, sve su to dela posebne vrste. Mada su to naizgled ista onakva dela kao i kod svih drugih, ona imaju poseban miris, poseban ukus i poseban zvuk. Bog samo njih i prima, jer su mu naročito ugodna.
Uzeću sada drugo poređenje kako bih pojasnio da blagodat, kada joj se pruži prostor za delovanje i kada prožme čitavu našu prirodu izlazi potom napolje i postaje vidljiva za sve koji su sposobni da vide. Kao što oganj kada prodre u gvožđe ne ostaje samo unutar njega, nego izlazi i napolje i svoju ognjenu silu pokazuje svima, tako i blagodat kada prožme svu našu prirodu postaje čulno opaziva za sve. Svi koji dolaze u dodir sa takvim oblagodaćenim čovekom osećaju neobičnu silu koja je prisutna u njemu i koja se projavljuje na različite načine. Ako krene da govori o nečem duhovnom – sve što kaže je jasno i njegova reč odlazi pravo u dušu, gde odlučno slaže osećanja i raspoloženja koja joj odgovaraju. Čak i kada ne govori, iz takvog čoveka zrači toplota koja greje sve, i nekakva sila izlazi iz njega, podstičući moralnu energiju i rađajući spremnost na svakojaka duhovna dela i podvige.
Blagodat Božiju primamo u detinjstvu kroz sveto Krštenje. Od tog trenutka ona počinje da deluje u nama i da savršava svoje delo u nadi da ćemo kada odrastemo, sami, odlukom sopstvene volje, revnosno početi da činimo sve što u delu spasenja zavisi od našeg truda. Kada blagočestiva porodica vaspitava svoju decu u hrišćanskom duhu, blagodat ih sama iznutra umiruje i deca bivaju krotka, smirena, poslušna, milosrdna, pobožna i ispunjena strahom Božijim. Primeri za to se vide svuda.
Ja bih ukazao i na Vas, kada se ne bih bojao da ćete pomisliti visoko o sebi, mada tu još nemate mnogo šta o sebi da mislite, jer ništa još niste priložili sopstvenim trudom. Sve dobro što se vidi tuđe je, dato Vam je, plod je vaspitanja. A sada je na Vama da sve to zavolite i da u srcu donesete odluku da to čuvate, podižete i umnožavate. Istina je da stojite na dobrim temeljima i da ste na dobrom putu, ali u svemu tome još nije bilo vaše volje i slobodne odluke. Ako to sada ne priložite, onda ništa od onoga što je u Vas uloženo prethodnim vaspitanjem neće biti postojano, nego će se usled nepovoljnih okolnosti rasuti, ostavljajući za sobom samo prijatne, a možda i neprijatne uspomene.
Sećate li se šta je bilo sa Vama kada ste zaronili u vrtlog svetskog života? Ko Vas je tada morio i lomio Vaše srce? Sve dobro u Vama zapaljeno je blagodaću Božijom uz blagočestivo porodično vaspitanje. Zašto su Vas mučili? Zato što ste sebi dozvolili da steknete izvesne simpatije prema takvom neurednom životu. Iako mi to tada niste rekli, videlo se samo po sebi iz one tuge koja vas je potom mučila. Da nije bilo te simpatije, ne bi Vas ni tuga mučila. Pisao sam Vam da ako Vas nužda opet natera da zaronite u takav vir, ne primate k srcu ništa što tamo vidite ili čujete. I ako ne primate k srcu, nećete se ni mučiti. Nešto ne čujem odlazite li tamo, a ako odlazite
da li postupate onako kako sam Vam pisao? Sami vidite. Jer dolazite u godine samostalnog delovanja i sami sobom gospodarite. Reći ću Vam samo to, da iz Vas može da izraste isto takva ograničena, sujetna i strasna ličnost kao i svi ti koje ste tamo sreli, ili pak ni to ni ovo. Prvi slučaj biće ako se svim srcem prepustite takvom životu. Tada ćete zaboraviti sve dobro, sveto i duhovno što Je bilo u prošlosti, i počećete prema tome neprijateljski da se odnosite. Znajući Vas, uveren sam da se sa Vama to neće dogoditi. Ali ne mogu da odbacim mogućnost da se dogodi ovo drugo: da iz Vas ne izraste ni to ni ovo ni duhovna, ni svetska žena; ni hrišćanka, ni neznaboškinja. To će biti ako Vi, čuvajući blagočestivo ponašanje u kome ste vaspitani, ipak ne budete i svoje srce čuvali od simpatija za svetski način života. Shvatite: ja mislim na simpatiju, a ne na učestvovanje, koje je ponekad, kako kažete, neophodno. Takva simpatija Vas neće odbiti od onoga što je bilo pre, ali će Vas ohladiti prema tome, i Vi ćete se hrišćanski vladati po navici, a ne po izboru srca. U suštini, Vas neće biti ni u svetskoj, ni u pravoj duhovnoj sferi: bićete ni tu ni tamo.
I šta ćete time dobiti? Ono što je Gospod u Apokalipsi presudio jednome od anđela Crkve: Znam dela tvoja, da nisi ni studen ni vruć. O, da si studen ili vruć! Tako, pošto si mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta Svojih (Otk. 3,1516). Treba biti vatren prema Bogu i svemu božanskom, i hladan prema svemu svetskom. Ako se ispostavi da niste ni hladni prema svetskom, ni vatreni prema Božanskom, nego ste i prema jednom i prema drugom.mlaki, onda će Bog da Vas odbaci. Pa šta onda da se radi? Treba da sada svim srcem izaberete sveti, bogougodni, duhovni hrišćanski život – upravo sada, kada stupate u period samostalnog života. Upravo o tome Vam govorim. Izaberite – izbavite se od bede, da ne budete ni ovo ni ono. Neka Vas Gospod blagoslovi i urazumi!

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *