ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
БЕСЕДА НА РЕЧИ У ИМЕ ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА
 
МОЛИТВА преподобног Симеона Новог Богослова пред изговарање проповеди
 
Ти си, Боже и Творче мој, благоволео да постанеш Учитељ нама грешнима и Сам ме научи да долично кажем и за мене самог и за присутни народ, што је потребно за спасење душе. јер си Ти Путеводитељ и просветљење душа наших. Ти отвараш наша уста и са великом силом дајеш реч нама који проповедамо Еванђеље Твоје и Теби славу узносимо, сада и увек и у векове векова. Амин.
 
У име Оца и Сина и Светога Духа
 
То су, пријатељи моји, речи молитве којима смо први пут у животу посведочили нашу веру у купељи светог Крштења. То су речи с којима се са небеса, силом Божије благодати, у свет рађа нови човек, човек Божији.
Од оног тренутка, када се у нама савршило велико тајинство крштења водом и Духом, те речи нас читавог живота прате на нашем животном путу, чувајући нас материнским благословом у младенаштву (детињству), укрепљујући нас у младости и пратећи нас у нашем самосталном животу. Дрхтава материнска рука осениће крсним знамењем поодрасло чедо, благосиљајући га за избор животног пута, док ће матерински глас, подрхтавајући од узнемирености, осећајно изговорити: “У име Оца и Сина и Светога Духа”, освештавајући непознате путеве живота који је пред њим, било да је он породични или монашки. Следећи родитељски благослов, и Црква руком свештеника предаје благослов Божији: “У име Оца и Сина и Светога Духа”, као спољашњи знак предавања благодати Светога Духа за изабрани животни пут, за почетак доброга дела.
Божија благодат – то је она светиња, сила и снага, скривена у речима те молитве и у крсном знамењу које је прати. Дејствовања сва три Лица Пресвете Тројице у тој молитви ступају на снагу. Што је благоволео Бог Отац и што је у Себи испунио Син Божији, у њој силази Духом Светим да бисмо га ми, верујући, усвојили. Ова молитва звучи као наше исповедање Бога и као наша проповед о вери. И мала молитва невидљиво твори велико дело, освештавајући сваки људски подухват и дајући му велику власт да постане жртва Богу, освештавајући истовремено и онога који ту жртву приноси.
Ту молитву није у свет донео човечији ум. Први ју је у темеље хришћанске вере и живота положио Сам Јединородни Син Божији Исус Христос када је послао Своје ученике на васељенску проповед Еванђеља и заповедио им: Идите… и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио (Мт. 28; 19-20).
У кратким речима – “у име Оца и Сина и Светога Духа”, Господ је сажео сву суштину хришћанске вере и све темеље хришћанског живота. Том молитвом је Христос посведочио веру у једнога Бога, Који се прославља у три Лица. Сам Бог Отац, Бог Син и Бог Свети Дух – сви јединствено присуствују у њој и носе чудо које је за нас већ постало уобичајено, извор живота и бесмртности, тајанствену и моћну силу – живот одухотворен Богом.
Темељ хришћанског живота је у томе да не нама, Господе, не нама, него имену Свом даш славу (Пс. 113; 9). То значи да дело, које ће уследити за молитвом, нећу творити у своје име, нити ради своје славе и своје користи, него за Бога, ради Бога и у славу Божију. То дело се освештава Божијим именом, било да је мало или велико, и Божијом помоћу и Божијим надзором даје плод на корист души, за спасење.
Пријатељи моји, свагда ћемо имати на уму да је та молитва онај спасоносни печат којим се они, што га примају, печате за спасење. Она је кључ, који ум и све душевне силе отвара за примање речи Божије. Она је стражар, који чува чистоту ума, душе и срца.
Драги моји, примимо свесно и промишљено дар Божији, светињу ове молитве – и у зору наступајућег дана, када нас она постави пред иконе, на јутарње поклоњење Богу, и током дана, кад тражимо Божији благослов за сваку нашу духовну и житејску потребу. Њоме започињемо и своју вечерњу жртву Богу, пре него што пођемо на починак.
“У име Оца и Сина и Светога Духа” – одјекује са амвона сваки пут, када се наша пажња призива да слуша проповед о Богу, о светињи и о светима.
Отворимо наша срца за сусрет са Божијом благодаћу, и нека у нашим срцима силом ове молитве узрасте још једна, свепобеђујућа, свеосвештавајућа и свепрепорођујућа молитва: “Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројици једносушној и нераздељивој, Која нам је предала исповедање о Себи!” Амин.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.