ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ДУХОВНИК
 
Р.!
Божији благослов ти је одредио духовног оца – оца 3. Због тога немој самовољно тражити савете од других, јер ће се у противном појавити искушења и раздвојићете се. Циљ је један, али је путева много. Све што је неопходно за потребе душе даће ти твој духовни отац.
 
Нека те Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Т.!
Тако не може да се ради – да тражиш савет и благослов од свих духовника редом. Први благослов, који си добила, био је од оца К. Сада опет поћи код њега, испричај му шта ти се догодило и затражи његову помоћ. Ти ћеш то веома лако учинити, с обзиром да живиш у Сергијевом Посаду.
Нека те Бог умудри!
 
Р. S. Требало би да послушаш своју мајку.
 
* * *
 
Драга у Господу И.!
Великодушно ми опростите, али ја никада и никоме нисам био судија, па то нећу бити ни у Вашем случају. То, да се сада не може живети лакомислено, гласно понављам на готово свакој проповеди. Међутим, ни тако категоричну процену – да је све црно или да је све бело – не могу да прихватим. Свако и свакога дана више пута мења карактер опажања и процењивања живота. Борба остаје борба за све.
Свети Оци не препоручују да се мења духовник, а Ви сте се духовно родили захваљујући старању свог свештеника. То процените, па изаберите.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
Чини ми се да Ви погрешно замишљате улогу духовног оца.
Зар рођени отац живи због свог детета? Тако је и духовни отац само Ваш помоћник, саветник и молитвеник, који Вам даје благослов за оно што предлажете. Чак ни у манастирима не постоји такво послушање за монахе, какво Ви замишљате. Ви сте – породичан човек, и отац Ф. је сасвим у праву кад Вас оријентише ка оном најважнијем – ка бризи о породичном животу. Како ће се и у чему та брига испољити – то је унутрашња ствар, и зависи од Вашег труда и Ваших могућности. Неопходност да се живи на хришћански начин предстоји свима – и мирјанима и монасима. Међутим, путеви су различити, па ће се тражити и различити одговори. Стваралачки подижите своју породицу. Не могу сви уметници да сликају иконе; уосталом, нема ни потребе за толико икона, колико је оних који желе да их сликају. Свет не би могао да живи ни без лекара, ни без учитеља, ни без уметника, јер би у противном осиромашио и оболео. Сваки твори своје дело и дужан је да га извршава као Божије послушање – са радошћу и љубављу. Не мучите себе духовном пометњом. Сада је најважније лечење. А шта ће бити после – указаће Господ.
Хвала Вам за поклон. Ви сликате добре пејсаже. Нека Вам Бог помогне!
Нека Бог благослови целу Вашу породицу.
 
* * *
 
Иноче Н.!
Опрости ми од свег срца, али ја сматрам да није неопходно да се ја својим саветима постављам измећу тебе и твог духовног оца. Добро се не налази у саветовању са многима, него у много саветовања са једним. Господ ти је подарио духовног оца: пред њим приклони свој врат и његове савете прихватај без разматрања. Уколико он буде ћутао уместо да одговори на твоје питање, ти претрпи и чекај одговор ће ти доћи захваљујући молитви духовног оца.
 
* * *
 
Драга у Господу О.!
Као прво, најважнија и суштинска препрека за остварење намере да одете у манастир јесте одсуство благослова Ваших родитеља.
Као друго, по вери Вашој нека Вам буде. Ви сте посредством оца ђакона добили Божији благослов. Верујте, управо то и јесте Божији благослов. Из свега тога произилази следеће: живите у својој соби, молите се, трудите се и чувајте свој вид. У манастиру нико неће узети у обзир да сте болесни. Нека Вас Бог сачува! Немојте ми више писати писма, јер Вам нећу одговорити. У месту где Ви живите постоје духовници, обдарени даром расуђивања. Не тражите своје него само Божије. Једино је то спасоносно.
 
* * *
 
Драги А. Г.!
Велика је Ваша жалост. Као утеху, имајте на уму да код Господа не може да буде неправде, као и то да ништа није скривено од Његовог свевиђења.
Ни ја, као ни Ви, ништа поуздано не знам, и само нагађам. Због тога је потребно да се својим послушањем покорите црквеним канонима. За С. се молите само код куће, у домаћим молитвама, и не губите наду у милост и правду Божију.
Дајте за њега милостињу. Не прихватајте на себе незахвални задатак да нагађате и претпостављате. Молите се, као што је рекао Владика, и Господ ће Вам временом открити.
Шаљем Вам канон.
Читајте га свакодневно у току 40 дана, а молитву читајте увек. Наша омладина је духовно тако слаба, и одрасла је без чврстог темеља вере у Бога.
 
* * *
 
Драги М. и Г.!
Ваше писмо је дуго лежало испред мене. Нисам могао да се одлучим да вам одговорим због мог разумевања свега, што се код вас догодило.
Одрастао сам у другачијој средини и током читавог свог живота нисам био у додиру са духовном диктатуром и заменом појмова. Ваше писмо сада није усамљено. Много је чак и писама која указују на коначан резултат таквог духовништва.
Нека да Бог, да и ви и отац Ф. што пре правилно процените Богом дани дар духовне слободе и да схватите његову вредност. То ни на који начин не нарушава односе између духовника и чеда, уколико су у потпуности здрави.
Нека вас Господ умудри!
 
Р. S. Извините, али отац и мајка су јединствено и непоновљиво сродство, док је духовно очинство нешто сасвим друго.
 
* * *
 
С. и породице!
Није ми први пут да се нађем у ситуацији да они који ми наводно “желе добро”, завршавају своја лична, користољубива дела. Према томе, ваши поступци ме нису зачудили. Међутим, постало ми је савршено јасно, а надам се и вама, да ту нема духовничких односа, да их није ни било и да их не може ни бити. Све је то показало да вама не руководим ја, него да сте активно покушавали да ви руководите мене!
Нипошто! Благодарим Богу за све што се догодило. Призивам Божији благослов на Вас, и нека покајање умири вашу савест. Ни убудуће нећу прихватати писма од оних, који не верују нити мојим писаним нити усменим одговорима.
 
* * *
 
Драга Л.!
За Вашег П. се молим, јер сте Ви већ два пута долазили код мене јадикујући због њега. Међутим, ја не могу да скинем са Вас тај крст, јер је потребно да га носите трпељиво и без роптања.
Што се тиче Пелагије Рјазањске морам да Вам кажем да је нисам познавао и да је оно, што пишу о мојим контактима с њом, потпуна неистина. На тој основи сматрам да је и много тога другог, што јој се приписује, пишчева измишљотина. Према томе, будите опрезни у својим симпатијама. Најбоље ће бити да Вас руководи света Мајка Црква и да читате поновљена издања а не она савремена, у којима је много фантазије па чак и лажи, јер се такве књиге објављују без цензуре.
Због своје старачке слабости, нисам у могућности да било коме будем духовник. За почетак, почните да се руководите књигама св. Теофана Затворника. То је најпоузданије. Молите се Господу да Вам подари духовника. Међутим, не журите да првог свештеника, којег сретнете, назовете духовним оцем. Идите у цркву, исповедајте се, и код многих се распитујте за ствари које Вас узнемиравају. Тек када схватите да је међу многима један најближи Вашој души, обраћајте се само њему. Нека Вас Бог умудри.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.