ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
КРСТ
 
Драга у Господу Н.!
Добио сам Ваше писмо. Међутим, ко од нас може да се препире са Богом, ко ће се одважити да Му приговори? Он се ни с ким не саветује и никоме не полаже рачуне. Ми, који ствари посматрамо из своје жабље перспективе, не можемо правилно да проценимо све, што се догађа с нама и око нас.
Ево, корачам по “крвавом путу” нашег манастира и, покривши очи, присаједињујем се тужној поворци 16. века, која иде за царем Иваном Грозним. Он на својим рукама носи обезглављено тело игумана нашег манастира, Корнилија. Ужас, жалост и недоумица обузимају срце свакога који корача у тој тужној поворци. Ево, сад је 20. век, и Црква се моли том игуману: “Преподобномучениче Корнилије, моли Бога за нас.” И он се моли, јер је светошћу живота и мученичком смрћу задобио одважност да буде близак Богу и да заступа оне који му се моле. Његовим молитвама опстаје и живи ова обитељ, не прекидајући монашки живот и молитве Богу. А зар се у 16. веку није из многих груди могло отргнути роптање и прекор Богу: Зашто? Због чега? Међутим, једно је суд људски а друго суд Божији.
Ви страдате, страдате свим својим бићем, до роптања, до богоостављености, страдате због тога што представљате терет за друге своје ближње. А знате ли Ви да се Ваша страдања, и мрвица милосрђа, и саосећање Ваших ближњих према Вама, свима вама рачунају као подвиг, који посредује у спасењу ваших душа? Да, Ваш животни крст је несумњиво веома тежак али је и његова вредност велика, јер се не рачуна као подвиг само Вама, него и свим Вашим рођацима. Наравно, за Вас би било добро да без роптања носите свој крст, да дубље и чешће узносите ум и срце ка Богу – тамо, где је наша Отаџбина, где је наш Отац, Чија се љубав према Његовом чеду ни са чим не може упоредити. Опростите ми, Христа ради. Ја Вам не пишем празне речи него Вам говорим од срца и на основу свог великог животног искуства. Говорим Вам на основу свог животног крста (тихо и само Вама једној ћу рећи, да ни мој крст није безначајан, али слава Богу за све). Како је кратак наш живот и како је велика вечност, где и мене и Вас очекује радост да будемо са Богом!
 
* * *
 
Драга у Господу Т.!
То, што се још нисте развели са својим законитим и од Бога за Вас благословеним мужем, говори о томе да је Ваша хришћанска савест жива и да Вам не допушта да почините духовно убиство Вашег болесног супруга.
Шта ако се један од супружника разболи од неизлечиве болести и ако му је потребна нега? Зар ће га пре смрти одвести на гробље? Ви сте венчани и он, Ваш Б., Ваш муж, улаже напоре да се супротстави душевној болести. Његово стање је освета непријатеља (ђавола). Ви размишљате о разводу. Међутим, када он пропадне зато што сте га оставили, до краја свог живота нећете наћи спокојство у својој души.
Хришћанство је подвиг живота, ношење крста и труд. Садашње хришћанство је код многих присутно само на речима, док је небо изнад њихових глава без облака. Морате се трпељиво молити, и са још већом трпељивошћу носити тешкоће његове болести. Вас двоје сте једно тело. Ако је болестан муж, страда и жена.
Нека Вас Бог умудри и укрепи!
 
* * *
 
Драга Н.!
Ви ме питате за непокајане грехе. Међутим, постоје и такви греси за које покајање на речима није довољно. Због тога Господ и допушта патње, јер је то покајање на делу. Ђаво полаже своја права на оне, који су сагрешили смртним гресима. Резултате тога Ви реално осећате у свом животу. Прикупите трпљење у молитви и у свести да носите епитимију коју Вам је Господ дао ради спасења.
Кад се њен рок оконча и кад непријатељ (ђаво) увиди да сте непоколебиви у својој жељи да живите према закону Божијем, биће Вам много лакше и таквих препрека више неће бити.
Молите се и за сина, јер он на себи носи бреме родитељских грехова. Молите се и за његовог оца, јер његово неверје рађа психичку болест. То је Ваш животни крст који не могу да скину људи, него само Господ.
 
* * *
 
Драга у Господу В.!
На основу Вашег писма тешко је одредити корен болести Вашег сина – да ли је она душевна или психичка? Често се дешава следеће: кад човек отпадне од Извора живота и твори неодлична дела, његова душа постаје болесна. Ако пак огрезне у заблуди, онда постаје болесно и тело.
Ви не пишете како се А. односи према Цркви и вери. То, што је он путовао код оца Н, недовољно говори о томе.
Ако имате могућност да сина припремите за миропомазање, онда то треба неодложно учинити. Осим тога, требало би да се причешћује на сваке две седмице.
Како стоје ствари у вашој породици? Да ли сте венчани са супругом? Да ли је у Вашем животу било смртних грехова као што је, на пример, чедоморство?
Требало би да брижљиво испитате и свој живот; уколико нешто постоји, уклоните га духовним лечењем.
Након тога ћете видети, да ли су А. потребни лекари* – психијатри. Нека Вас Господ укрепи. То је тежак крст, али Ви треба да га носите.
 
* * *
 
Драга моја Н.!
Знате ли Ви да се са крста не силази него да са крста скидају? Уколико га одважно будете носили до краја, Ваш крст ће донети велики духовни плод, преображавајући Вашу душу, а прехрањујући и душе ваших ближњих. Посебно је тешко то, што непријатељ људског рода на све вас устаје са удвострученом силом, будући раздражен дејствовањем Вашег састрадања, које је почетак љубави. Када познамо ђавоље сплетке, ми немамо ни силе ни умећа да им се супротставимо а управо би то требало да учинимо.
Хајде да почнемо са појачаном молитвом Богу за помоћ и са молитвом апостолу љубави Јовану Богослову, као и молитвом за Г. и за себе истовремено. Прочитајте 13. поглавље 1. посланице Коринћанима. Узмимо је као образац хришћанске љубави и почнимо да је, тачку по тачку, остварујемо у свом животу. Владика Антоније наводи пример из свог живота, говорећи да је током дугог низа година молио Господа да му подари љубав према човеку којег његова душа није прихватала. Потрудићу се и ја заједно са Вама.
Не чините сами никакав корак нити према разводу нити према супружничким односима а утолико пре што ништа нисте обећали Г. Само се молите да се у срцу распламса хришћанска љубав, јер је учињен први корак – сажаљење и састрадање – на путу ка љубави. Драга моја, сваки подвиг је тежак, а Ваш посебно. Међутим, ако га не сведете само на лепе речи, хришћанство и није ништа друго. Резултат подвига је живот са Богом, у Богу и у вечности.
Кад сте својевремено могли да заборавите на себе због Н., па да затим заборавите на себе због састрадања према пропалом човеку, требало би да сада заборавите на себе љубави Божије ради.
Предајмо Господу своје срце, и Он ће га испунити таквом љубављу да ће и Н., и Н., и Г. бити светло да живе у њему. Драга моја, ја ћу се ради тога молити за Вас. Ви за сада треба да се потрудите, да познате и премореност и пад, али да на крају познате и велику силу Божију која преображава свет и човека.
За Н. се такође молите, да бисте за њу измолили женика. За другога је нећемо дати. За сада живите са Г. као са добрим суседом а са Н. као са себи блиском особом, и помажите једни другима да носите крст живота. За ваш заједнички труд и трпљење Господ ће вам послати олакшање, а временом ће и сасвим скинути тај крст.
Што се тиче духовника, саветовао бих Вам да останете код оца Т., иако ретко долазите код нас да бисте се исповедили код њега и поразговарали са мудрим и зрелим човеком.
То ће за Вас бити и одмор, и помоћ, и опуштање. Обавезно то учините. Ваш однос према Г. представља непријатељски напад. Од непријатеља, међутим, не треба бежати, него се с њим треба борити.
Нека Вас Бог благослови за труд љубави Бога ради.
 
* * *
 
Драга у Господу В.!
Испуннћу Вашу прозбу да се помолим за Вашу породицу а посебно за Вашег сина. Ја, међутим, не могу да исцелим дечака као што бисте Ви желели. Његова болест је Божије обраћање свима вама, то је крст ваше породице, и ко може да се препире са Богом?
Молите се и чешће се причешћујте, а причешћујте и њега. Почните да учите да живите према заповестима Божијим. Тако ће се постепено све у животу и сам живот преобразити, и Ваш крст ће бити на спасење читавој породици. Нека Вас Господ укрепи у вери, нади и љубави.
 
* * *
 
Драга у Господу О.!
Ношење крста и усхођење на њега ни за кога није било безболно. Међутим, без крста нећемо видети Христа. Одабирање крста изврши се једном, а преостало време представља живот с њим у ономе што крст доноси. Ви сте начинили свој избор онда, кад сте се удали за удовца. То значи следеће: уколико је супружништво и стварање породице крсни подвиг, онда је стварање породице на туђем темељу удвостручени подвиг. Нека Вас Бог умудри и укрепи. Много тога зависи и од Вас саме. Сад, кад сте се усредсредили на себе и на своје увреде, кад сте се одвојили од породице – “ја” и “они”, хоћу да Вам кажем само једно: у Вама су се сукобила два супротна схватања живота. То се није догодило сада, него у време кад сте пристали на брак с тим човеком, што значи да је све било положено у темеље Вашег животног крста. Одлуку да ли ћете тај крст носити до краја или ћете га одбацити и прихватити други који ће, мислим, бити исто тако тежак, морате донетн Ви сами.
Драга О., сам живот нас учи животу. Ви морате да мислите и о себи, и о Ж., и о супругу. Међутим, уколико свесно грешимо, не можемо тај грех пребацити на друге. Тај, други, мора одговарати за своје а ми за своје. Нека Вам Господ помогне. Мој задатак и задатак оца Г. је само да се молимо за Вас и за све који нам дођу. Не заборавите да ми у животу нисмо пиони него сатрудници Божији.
Умудрите се.
 
* * *
 
Драга у Господу Т.!
У трпљењу вашем спасавајте душе ваше.
Ма где да пођемо, наш спасоносни крст неће постати лакши. Спољашње патње ће привремено нестати, али ће се појавити оне унутрашње, које ће бити још теже и дубље.
Питање о пресељењу морате размотрити са кћерком, и на том саветовању ћете одлучити где Вас очекују с љубављу и у простоти срца. Постоји ли такво место? Најпоузданије је да тражите Бога, да живите животом Цркве и њених Светих Тајни, а то значи да почнете да испуњавате своје обећање – да ћете живети вером. Свакодневно читајте Еванђеље.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга Л.!
Најпре би требало да се лечите, а затим да се молите светим праведним Јоакиму и Ани, родитељима Преблагословене Дјеве Богородице, као и светим праведним Захарији и Јелисавети, срећним родитељима св. Јована Претече, да Вам подаре чедо. Ви се плашите крста, али Вас он ни у ком случају неће мимоићи, без обзира на то хоћете ли имати деце или не. И сама чињеница да сте створили породицу претпоставља крсни подвиг.
И чега све нема на путу ношења тог крста! Ту су и односи с мужем, и болести, и патња због деце када их нема, и патња због њих када су ту, и када о њима треба трпељиво бринути. Све је патња и патња, и узнемиреност, и преживљавање.
Немање деце је један од главних разлога због којих се распадају бракови. Према томе, лечите се, и нека Вас Бог умудри.
 
* * *
 
Драга у Господу О.!
Е. обавезно треба да буде оперисана, и то сада, док је још у нежном дечјем узрасту и док не схвата свој спољашњи недостатак. Ако то не учините сада, касније то може постати трагично за њен живот. Она је девојчица и будућа девојка. Сетите се себе у младалачком узрасту, као и свог односа према Вашем спољашњем изгледу. За посао Вашег супруга молите се светом Трифуну. Требало би да разумете да је, према заповести Божијој, супруг дужан да ради и да “у зноју лица зарађује хлеб свој” да би прехранио себе, своју породицу и своју децу. То ће бити у славу Божију. Што се тиче родитеља, драга моја, нису они за Вас крст, него сте Ви, заједно са својом породицом, њихов крст, и то не тако безначајан. Нека им Бог подари трпљење а Вама нека подари мудрост да у њихову породицу унесете веру у Бога, али не тако што ћете Га проповедати речима, него самим животом у Христу, где је љубав на првом месту. Господ нека је са Вама.
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Крст никад и ни за кога није био радостан, па ни за оне који су свесно пошли за Господом. Поставите и Ви себи то питање: да ли заиста желите да живот проведете под Божијим руковођењем? Шта све собом обухвата спасоносни крст! Какве само патње устају на крстоносца, и оне често доводе до осећања богоостављености!
Одговорите себи, Л., на то главно питање и наћи ћете пут ка решењу проблема. С крста који је од Бога дат не можете да сиђете, са њега скидају, и то значи следити Господа. Радост узајамног разумевања, љубави и земаљских утеха оцртавају други пут, који води у другом правцу. Према речима апостола Павла, ако се неверујући муж сагласи да живи с верујућом женом, нека се не разводе. Шта то значи? То значи да жена у сваком тренутку носи крст страдања и да од Бога бива крунисана као мученица. Изаберите.
Молићу се за Вас, да свесно и добровољно одаберете свој даљи животни пут. Или узми свој крст и пођи за Мном или пљуни на своје завете. Изаберите.
 
* * *
 
Л.!
Ви ми се обраћате у загонеткама! Није мени дато да знам шта ће бити сутра. Крст који сада треба да носите начинили сте Ви сами. Будући да у свом бившем мужу не видите човека него извор благостања, тешко да ће бити могуће да васпоставите породицу. Чини ми се да код Вас не постоји хришћанско поимање брака, па чак и да никада није ни постојало. Управо се због тога распала Ваша породица, и једино Господ зна ко је горди а ко смирени. Било би добро да погледате и себе.
Нећу одбити да се помолим за Вас, али не могу да Вам дам никакав савет у погледу будућности.
 
* * *
 
Драга у Господу Л. А.!
Добио сам Ваше писмо. Ваш крст је тежак, и једина Вам је утеха што он није измишљен, него Вам је дат са небеса. Несумњиво је да ће његово трпељиво ношење посредовати за Ваше спасење.
Мисао о прихватању монаштва је збуњујућа. Рећи ћу Вам да не знате шта тражите. Као прво, немогуће је да поред Ваших болести носите крст монашких подвига. Као друго, Ваш супруг је још жив, а тоје такође бреме у животу и крст, који готово да је исто тако велики као и крст болести. И тај крст такође треба изнети до краја. Према томе, у потпуности избришите ту мисао из своје свести.
Питање тестамента временом решите сами. За сада, Ви своје власништво остављате О., а О. оставља своје Вама.
Лекари и лекови су од Бога. Да не бисмо искушавали сами себе, треба да се лечимо и код лекара. Најпре ћемо се посредством Св. Тајни Миропомазања, Исповести и Причешћа обратити Исцелитељу душа и тела, а затим ћемо се с вером предати лекарској бризи.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
С!
Вас не муче туђи демони, него они које сте својим животом сами призвали на себе.
Зар не знате да супруга свештеника треба да буде девица, која ће постати жена након венчања? И поред тога, Ви узроке тражите споља, иако се они налазе унутар Вашег живота.
Обећавам да ћу се помолити; међутим, не могу да Вам обећам да ћу Вас ослободити од патњи и од насртаја мрачне силе. Вама је потребно да носите свој крст и да будете свесни да вам је само он на спасење.
Нека Вам Господ помогне да се очистите од грехова младости и незнања.
 
* * *
 
Драга у Господу В.!
Добио сам писмо и испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас. Чешће се осврните на спасоносни Крст Господњи, како би се и Ваше срце саживело са мишљу о Вашем личном крсту, који ће такође бити на спасење.
За супруга се молите, али му то не показујте, сажаљевајте га. Иако сте са Богом, ипак сте изнемогли под теретом житејског крста. Међутим, он је сасвим сам и због тога је срдит. Нека га Господ умири а Вас нека умудри да сачувате породицу.
 
* * *
 
Слушкињо Божија Е.!
Милости Божијој нема граница. Требало би да то из искуства добро знате. Како ћете даље живети – то је само Ваш избор. Ја то не могу ни да благословим, ни да спречим. Код Господа је и монаштво спасоносно, као што је и частан брак похвалан. Сваки човек сам одабира. Међутим, и једно и друго значи безусловно ношење крста, јер се ни у најсрећнијем браку не може избећи крст. Ако је пак брак још и несрећан, онда је тај крст двоструко тежи, и Ви то знате из искуства.
Прочитајте Прву посланицу Коринћанима и размислите. Изаберите сами свој крст, према жељи Вашег срца.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
Из Вашег далеког “раја” тешко је замислити шта се догађа код нас. Због тога не журите да теоријски решите своје питање, и немојте мене звати у помоћ. Ако постоји могућност, дођите да видите својим очима и својим умом. Испитајте терен. Након тога упоредите могућности које имате тамо и овде код нас, и онда одлучите. У овом тренутку нам се чини да је добро свугде где ми не живимо. Једно је јасно: од крста можемо да се ослободимо једино у случају да се сасвим удаљимо од Бога. Међутим, тада ћемо уместо крста пронаћи други јарам, и то безнадежан.
Русија се опет нашла на првој борбеној линији. Живимо за сада са Божијом помоћи и у нади да ће се у нашој отаџбини наћи десет праведника, због којих ће Господ помиловати Русију. Уздајмо се и у посредовање Пресвете Богородице, наше моћне Владичице и наших светих рођака, који су своје животе положили за крст Христов. Нека Вас Господ сачува.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.