ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ПОКАЈАЊЕ
 
Драги у Господу В.!
У рај је први ушао разборити разбојник. Њему је за покајање требало сасвим мало времена – један предсмртни вапај: “Помени ме, Господе, у Царству Своме!”
Дубину његовог покајања не можемо ни да измеримо: она је пресекла небеса, све до рајских двери, и за разбојника постала лествица која га је одвела у Царство небеско, из дубине пакла – у рај.
Познајемо и житије Марије Египћанке. Њој је седамнаест година крајње грешног живота забрањивало чак и да уђе у храм.
Међутим, сила њеног покајања учинила је да се приклони ка животворном дрвету Крста, а четрдесет осам година подвига покајничког живота учинило ју је светитељком.
Довољни су Вам ови примери. Пут ка олтару може да Вам открије само дубока свест о свом паду и покајнички живот. А када? Господ ће Вас о томе известити.
Ви, наравно, још нисте сигурни да Вам је опроштено и треба да живите полазећи од тога.
Покајнички труд је истовремено и тежак и лаган: лаган је због очекивања будуће награде, а тежак због насртаја демонских сила, јер се ове грчевито држе за трудољубивога, који жели спасење.
Молићу се за Вас, не одступајте.
18. маја 2001. године.
 
* * *
 
Драга у Господу А.!
Спољашње решење проблема изгледало би веома једноставно* – отпутовали бисте и укоренили се у живот друге православне општине.
Међутим, зар и у том случају нећете морати да одговарате пред Господом и за своје првобитне заблуде, и за подмуклост, учињену у Православној Цркви, и за ово последње – за немо саучествовање у даљем постојању такве “цркве” под покровом Православља?
Размислите о томе.
Нису вам свештеници узалудно саветовали да разговарате с надлежним архијерејем. Уосталом, потребно је да управо њему принесете своје покајање за лични грех против Цркве.
Од тог греха може да разреши само архијереј, а не свештеник. Требало би да владика “из прве руке” дозна за све, што се догодило.
Тек након тога можете, уз његов благослов, бити слободни.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.