ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ЖИВОТ
 
Драга Е. И.!
Почећемо од пословног питања. Ма где да погледа А. С, он је глава две породице и веома добро познаје савремену ситуацију. У решавању питања стана управо његов глас и треба да буде пресудан. Само се чудим да Вас је толико збунила мисао да и М. дате једну собу, јер је тада не бисте Ви отплаћивали. Добро је да се житејске (световне) ствари решавају трезвено и без сувишних емоција.
Нека Вас Бог умудри.
Што се тиче осталих догађаја, реч је о веома деликатном и стваралачком делу – делу љубави. Не успева нам свагда да ухватимо тон и да складно запевамо. Међутим, то је живот. Живот је подвиг, живот је наука, он у нама одгаја и трпљење, и смирење, и љубав. Помислите, Е. И., и до нас, за које бисте рекли да живимо далеко од световне пометње, допире његова грозница. Шта онда да кажемо о онима, чији ум, срце и душу она непосредно додирује?! Нека им Бог да снаге да се одрже и да се не поводе за тренутним ћудљивостима живота (живот се још увек гради без Бога, а док Њега нема – нема ни живота).
Према томе драга Е. И., знајте да сте добили веома важну улогу – да разумете и да се молите, да правовремено дарујете, да с утехом прихватите; тиме ћете супругу олакшати тешко бреме свакодневних догађаја.
Ви би требало да будете помоћница, а за то није неопходно да знате него превасходно да осећате. Завршићу речима апостола Павла, јер су оне правовремене и за нас: “Знање надима а љубав поучава”. Знам да имате велике тешкоће јер желите ослонац за себе саму док, истовремено, Ви морате да будете ослонац. Ја имам већ 90 година, и сви од мене немилосрдно траже да будем ослонац. Ја, међутим, знам да ми имамо само један ослонац и да је наша сила само у Једном, да је наше спасење само у Једном – све је у Христу Господу, нашем Спаситељу. Уз Божију помоћ ћемо све издржати и преживети, сачувавши веру и верност. Најважније за нас јесте да свагда и у свему будемо са Богом.
Нека Бог благослови Вашу породицу.
 
* * *
 
Н!
Ти си, дете моје, духовно заблудела и не тражиш да живиш у Богу, него оно што данас називају духовном удобношћу, односно, тражиш да теби буде добро. Ти сада студираш на факултету, јер си изабрала одређену специјалност и сви твоји напори су усмерени ка задобијању знања у тој области.
Из неког разлога, ти се у питањима вере ограничаваш примитивним појмовима и хоћеш само једно – да теби буде добро. Ти не познајеш основе вере и ниси пронашла времена да покушаш да схватиш основни стожер живота света за читавих 2000 година.
Према томе, драги мој кореспонденту, хајде да ову нашу беседу одложимо до оног тренутка док се не потрудиш на елементарним знањима о православној вери. Живот је, чедо моје, школа која траје читавог живота и у којој повремено полажемо испите из духовности. Желим ти да пођеш у ту школу, а не да судиш површно о људима и животу. За почетак, покушај да упознаш себе и животе истински православних хришћана који су већ окончали свој живот и кроз њега пронели свој крст.
Животом руководе три воље: Божија, демонска и наша, човечија. Човека нико не може да ослободи од борбе што ће уследити за избором који он начини. Нека се не догоди, драга Н., да у време оне страшне катастрофе зачујемо Господњу одлуку: Не познајем вас!
Ти би желела да будеш са Богом али без крста. То, међутим, не може тако.
Нека те Господ умудри.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.