ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
МАТЕРИНСКА МОЛИТВА
 
Драга у Господу Н.!
Син је поживео 30 година, а колико се пута у свом животу обратио Богу и св. Тајнама?
Идите у цркву! Исповедите се, миропомажите и причестите.
То што се дешава са М. јесте демонска обузетост (ђавоиманост); човек може само да се моли, а помоћ може да дође само од Господа. Молите се и Ви за сина својом материнском молитвом. Дајте да га помињу на Литургији.
Идите у цркву!
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Добио сам Ваше писмо. Молим се и за Вас и за Ваше болесне, напаћене синове. Међутим, веома је тешко да Вам помогнем, јер ни један ни други не признају једини извор здравља – Бога. Молите се за њих Вашом усрдном, материнском молитвом али их, наравно, немојте насилно одвлачити у цркву. Ако нема вере, ниједна Света Тајна неће деловати. За Сашу прочитајте канон за болесног бар једном недељно II молите се на следећи начин: “Боже, Ти све знаш и Твоја љубав је савршена, узми у Своје руке живот мојих болесних, страдалних чеда А. и В, и учини оно што ја желим да учиним али не могу.
Амин.” И ја ћу се помолити, али моја молитва може само да помогне Вашој, материнској.
Нека Вас Господ укрепи у трпљењу.
 
* * *
 
Драга В. В.!
Опростите ми од срца због оволиког задржавања одговора. Оправдање је у томе што сам ја стар и што постоји мноштво писама. Утешићу Вас тиме, што ћу Вам рећи да се за оне, који ми се обрате, молим од тренутка кад добијем писмо. Одговоре шаљем кад се укаже могућност. Молите се за своја чеда и А. ни на шта не подстичите. Господ ће, по материнској молитви, све учинити поузданим и сигурним.
Људи не личе једни на друге: животних путева је безброј, и различити су путеви ка Богу. Добро је уколико човек не поступа по стереотипу. Он не може одмах да се одлучи за своју стазу, али је зато она поуздана.
Нека Бог благослови Вас и Вашег сина.
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Добио сам Ваше писмо. Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас. Требало би добро да размислите и да почнете да се молите материнском молитвом, тражећи за Вашег сина дар вере. Човек може да зна све али да не зна за Бога: тада у животу неће бити радости и непријатељ (ђаво) ће уистину имати власт над човеком.
Да ли се Ви и Ваша деца причешћујете? О томе, што је најважније, ништа ми нисте написали! Да ли се Ваша деца оцрквењавају, да ли се причешћују? Не, нема ничега од тога. У томе и јесте несрећа. Може да помогне једино молитва. Мора се живети у јединству са Богом.
Нека Вас Господ умудри.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Правилно поступате у свему, што се тиче Вашег сина: и што се молите, и што сте од дана смрти дали да га помињу на Литургији. То је веома важно за усопшег: наиме, током првих четрдесет дана нужна је удвостручена помоћ, јер се човек обрео у непознатој земљи. Материнска молитва има посебну снагу, али је још важније да га помињу на Литургији, када за усопшег ваде честицу на проскомидији.
Испунићу вашу прозбу да се помолим за Вас, за унука и за сина. Нећемо размишљати о томе, зашто се и због чега све дешава, јер ћемо доћи до неутешног закључка. Свет је заборавио на Бога и у њему пирује сатана.
Међутим, Господ је близу, а Вама је сада посебно близак јер патња и молитвени вапај страдалног срца привлаче милост Божију. Не заборавите: све док сте живи, Ваш К. ће материнском молитвом добијати ону помоћ, која му је потребна. Сада се побрините за Е., да бисте могли да му дате оно, што нисте могли дати сину – веру у Бога и уздање у Њега.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Т.!
Никоме не одбијам да се помолим за њега, а од савета ћу се уздржати. Молите се и Ви за сина, и не сузбијајте осећање сопствене кривице у срцу. Моја молитва може само да помогне Вашој, материнској. Милост Божија је већ више пута прекривала и Вас и Вашег сина. Док он не научи да је цени, мораће да носи тешкоће казне за безосећајност.
Нека Вас Господ укрепи!
 
* * *
 
Слушкињо Божија Г.!
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за све Ваше рођаке који пате. Сада само молитва и време могу да ублаже бол због превременог губитка. Сада би било добро да их чешће помињу на Литургији. Доживели смо да се испуни апостолско обећање да ће настати тешка времена. Она су настала, а све због тога што је остало сасвим мало људи који живе у Богу, молећи Му се с вером и чистога срца. Ево, сада су и 3. и А. призване да својом материнском молитвом омекшају бол и недоумицу младих.
 
* * *
 
Драга у Господу А.!
Моли се за свог погинулог сина и не испитуј одлуке Божије. Ево, ти ме питаш, где је твој погинули син? Одговорићу ти да сама размислиш о томе! Ако је живео по закону Божијем, ако се молио Богу и причешћивао светим Христовим Тајнама, нека те не напушта нада у боље. Ако се није причешћивао онда, према речи св. Серафима Саровског, “не мислим да неко може да се спасе у таквом душевном стању”.
Знај, међутим да ти, као мајка, док год си жива, много можеш да учиниш за своје чедо. Моли се за њега, дај да га помињу на Литургији и дај милостињу. У Богу нема мртвих, код Њега су сви живи.
 
* * *
 
Драга у Господу В. М.!
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас и за Вашег сина. Записао сам ваша имена у манастирски синодик и помињаћемо га током 40 Литургија, где ће се на свакој Литургији вадити по једна честица за њега. Што се тиче будућности Вашег сина, положите своју жалост на Господа, јер нико не може да Вам помогне боље од Њега. Можете да се научите молитви, уколико се не будете молили само речима него срдачним обраћањем Господу. Молитви ће Вас научити брига за сина. Молите се, Господ Вас слуша.
 
* * *
 
Драга Т.!
Молите се за своју децу и помозите им како год можете. Ни један ни други још нису научили да живе и не познају истинске животне вредности. Због тога им сада не могу помоћи Ваши савети; напротив, помоћи ће им Ваша молитва, коју ћете тајно творити за њих, и камено срце ће омекшати. Ја сада другима помажем искључиво молитвом и открио сам да је та помоћ најделотворнија.
Нека Вас Бог умудри.
Р. S. За замену стана молите се светом Спиридону Тримифунтском.
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Молите се за упокојење душе свога сина. Ако је био крштен, дајте да га помињу на Литургији и да му одслуже парастос. Жалост, као море, неповратно прождире жртву. Мајци је тешко да поверује у смрт свога сина, посебно ако не зна где му је гроб. Утешите се тиме да у Господу нема мртвих и да су сви живи.
Требало би да размислите и о томе каква ће бити Ваша вечност. Молите се за сина. Ако је био далеко од Бога, време Вашег земаљског живота треба да проведете молећи се за њега.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Болест Вашег сина је духовна. Мрачне силе имају власт над њим. Њихово насиље не може се ублажити вином; напротив, то ће бити исто као да доливате уље на ватру. Потребно је да се В. исповеди за читав живот, да се миропомаже и након две недеље причести.
Тежину његове болести може да ублажи само помоћ Божија и одговор на молитвену прозбу самог В. Молите се и Ви за сина, материнска молитва за децу значи помоћ која траје читавог живота. Нека Вас Бог умудри и укрепи.
 
* * *
 
Драга у Господу Е. И.!
Дрворезбарска специјалност је веома добра, и допустите Д. да добије тај занат у руке. Усрдно се молите за њега. Идите у цркву да се помолите и да се причестите, а на послушања се за сада не присиљавајте. Усмеравајте га опрезно и тактично ка томе да уз помоћ Божију савлада занат. Што се тиче Ј., могло би да се уреди да оде у православну војну јединицу. Она је негде у околини Москве. Напишите писмо владики Сави (у календару ћете пронаћи његову адресу).
Молите се за своја чеда, и Господ ће их сачувати ради Ваше материнске молитве.
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Испунићу прозбу за молитву. Међутим, како могу да Вам помогнем ако се они, који су болесни, не обраћају Богу? Да ли је И. уопште васпитана са таквим схватањима? Духовна помоћ је делотворна уколико је поткрепљена силом Св. Тајни Исповести, Миропомазања и Причешћа. Ако ништа од тога не постоји, непријатељ (ђаво) је на слободи, а човек не поседује сопствену силу којом би му се супротставио.
Молите се и Ви за своју кћер, материнска молитва има велику силу. Развод неће променити стање ствари, јер је проблем у И., а не у њеном мужу. С једним мужем ће се развести, али ће га заменити са мноштвом других. Молите се светом мученику Вонифатију н Пресветој Богородици “Чаша која се не испија”. Не падајте у очајање јер оно молитви одузима силу, а Вама је потребно да будете снажни.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Не, Ваш син се на свету појавио као чиста и незасејана земља, иако се трње наследности безначајно испољавало у детету. Међутим, дете је порасло, а Ви, школа и друштво оставили сте у њему своје усеве. Ето какав је резултат. Ниједан човек није у стању да се сам разрачуна с коровом живота и са сопственим страстима. Наше младо поколење је тек недавно почело да слуша о Богу, и нису сви у могућности да прихвате то што су чули. Молите се за сина. Бог слуша материнску молитву, и моја молитва може само да помогне Вашој. У нашем друштву сада се догађају парадоксалне ствари: у једну породицу у дом кроз децу улазе Господ и вера, а у другу* – проваљују непријатељ (ђаво) и раздор.
Не треба, међутим, губити наду: Бог је силан и моћан, и очистиће губаво, али је потребно много труда и стрпљења.
 
* * *
 
Драги у Господу Л. и Н.!
Требало би да сина често помињу на Литургији и да се служе молебани за његово здравље. То, што се обраћате “видовњацима и прозорљивцима” само отежава ваш задатак, јер је то обраћање демонским силама. Самим тим и ви и ваш син потпадате под њихову страшну власт. Неопходно је да се покајете због тога. Молите се за сина: “Боже, Ти знаш све и Твоја љубав је савршена. Узми у Своје руке живот нашег сина, о којем немамо никаквих вести и учини оно, што ми желимо да учинимо, али не можемо.”
Требало би да знате да за помињање сина у цркви можете давати само у случају да је крштен.
 
* * *
 
Драга у Господу Г.!
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас и за Вашу кћер. Нека се Ваше срце не окамени због искушења које Вам је послато. Молите се за кћер. Размислите да ли у томе што се са њом догађа има и Ваше кривице? Тада ће Вам бити лакше да се молите и ваши односи ће се поправити.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.