ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ЉУБАВ ПРЕМА БОГУ И БЛИЖЊИМА
 
Драга Н.!
Животу учи сам живот. Човеково главно и најважније искуство јесте да научи да живи у миру и љубави са свима.
Често нам се догађа да будемо попустљиви према самима себи, јер се испоставља да су наше слабости јаче од нас. Научи да живиш. Не тражи много од својих ближњих. Без Бога нема и не може бити мира у срцу, и зато га немој тражити у својој породици. Требало би да ти и бака будете светиљке у својој породици, јер сте бар донекле упознате са законом Божијим. Тиме се руководи, и тиме осветљуј себи пут кроз живот.
 
* * *
 
Драга Н.!
Према Светом Писму управо тако и треба да буде. У породици је двоје против троје и троје против двоје. Кроз све то треба проћи, са вером обративши пажњу на све што се догађа. У Новом Завету се каже да верни не би требало да се препиру, јер ће се у противном изродити оно, што сада ти осећаш – сумња у веру и у себе. Уколико је повезан с вером, теби би твој поглед на свет требало да се открива самим животом. Живи на хришћански начин, осећај по Божијем, поступај као љубвеобилна кћер и временом ћеш и без препирке покорити срца својих ближњих Богу.
Прихвати да сада у животу оваплотиш једну заповест* – не чини другоме оно, што не желиш себи и љуби ближњег као саму себе. Потруди се. Код многих сада господари спољашње, док је хришћански дух сасвим одсутан. Одатле потичу многе несреће и ми бивамо криви пред Богом, јер се због нашег начина живота срамоти име Божије. Треба да идеш у цркву и да свакодневно читаш св. Еванђеље. Уколико је могуће, требало би да одржиш пост али не као циљ самоме себи, него као потврду твог хришћанског живота. Најважнија је* – љубав према Богу.
Нека те Господ умудри!
 
В., В.!
Знаш ли да без Бога нема и не може ни бити никакве љубави? Оно, што собом обухвата савремено поимање те речи, није ништа друго до “похота очију и гордост житејска”.
Ако хоћеш да сазнаш шта је истинска љубав, прочитај свето Еванђеље, а превасходно 13. поглавље Прве посланице Коринћанима.
Умудри, Господе, ову девојку, да у својој умишљености не направи грешку.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Живите у свом дому, заједно са родитељима, и не измишљајте себи живот према сопственом нахођењу а не према заповести Божијој. Међутим, живите на хришћански начин, носећи слабости својих ближњих трпљењем и љубављу.
Вама предстоји само да се молите за њих а не да им намећете своје погледе, чак и оне најпобожније. Живите побожно и не стварајте напетост у породици. Ако Ви почнете да живите по закону љубави, видећете да је тај закон разумљив и за верујуће и за неверујуће.
Можете да се молите за животног сапутника, и ако Господ благослови, све ће се уредити.
Радите на свом послу и помажите ближњима – то је предвиђено законом љубави.
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас.
 
* * *
 
Драга у Господу Г.!
Буди нежнија према мајци. Не усмеравај пажњу на верска питања, него се моли за њу и потруди се да је чешће помињу на Литургији. Нека је слава Богу, за њу сада можемо да се молимо у цркви. Њој је тешко, а и непријатељ приступа.
Понашај се према мајци као умиљато дете, цвркући око ње, јер ће љубав и нежност на њу деловати као благотворан лек, а молитва за њу као исцељујући балзам.
Уколико је могуће, причестите се бар једном заједно током поста, али је за то припреми трпељиво и пажљиво, да не би било присиљавања. Помоћи ћу вам својом молитвом.
 
* * *
 
Драга И.!
Ја сам исувише стар да бих Вас руководио у животу. Осим тога, нико други не може да живи уместо Вас. Било би добро кад се не бисте ослањали на слово закона, него кад бисте живели по његовом духу. Верујте ми да у том случају не бисте кћер одгурнули од себе и знали бисте да је разумете. То Вам не би било тешко, јер сте и Ви све донедавно имали интересовања која су слична онима, што сада њу привлаче.
Љубав и разумевање омогућили би вам да пронађете ону златну средину, која Вам је у овом тренутку потребна у односу са кћерком. Насиљем још нико никада није постигао нешто добро. Кад би се хришћанство укорењивало батинама, одавно га не би било на земљи. Господ је љубав, и љубав схвата и осећа све што живи. Оним методима, које сте Ви применили у односу на кћерку, постигли сте само то да сте је за дужи период, ако не и за свагда, одгурнули од Бога и од Цркве. Умудрите се.
 
* * *
 
Драги у Господу Е.!
Стигло је Ваше писмо, и молим се да се укорените на путу самопознања.
Додаћу, међутим, и то, да помоћ не тражите ни у коме и ни у чему другом осим у Спаситељу. Његова сила је стварна. Та сила нам приступа само онда, кад постанемо свесни своје стварне и истинске немоћи. Тада се сила Божија у немоћи савршава и дејствује.
Љубав према Богу и страх Божији ће Вас већ сада оградити од смртних грехова. Дело спасења траје читавог живота.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Т., сети се како је било кад си се у школи учила писмености, па тај метод примени и на свој духовни живот. Не жури, не грчи се и не уништавај ни себе ни своју породицу, него у свакој животној ситуацији поступај промишљено. Не заборави да кажеш: “Господе, помози” и “Господе, уразуми”. Тако ћеш учити. Најважније у тој науци јесте да научиш да владаш и управљаш, али не другима него самом собом. Бог је љубав, и онај ко обитава у љубави обитава у Богу. То је сва наука. Научи се да љубиш друге, да сажаљеваш друге, и радост ће се настанити у твој ум и срце.
 
* * *
 
Драга игуманијо М.!
Нека те Бог благослови. И за тебе и за мене је дошло такво време када не треба да живимо како хоћемо него како нам Бог заповеда. То је воља Божија за нас. Мисли о томе, драга мати, да нам је преостао још сасвим мали део животног пута и да још само мало треба да претрпимо. Милост Божија ће покрити наше слабости. Онај, Којем си служила читавог живота, и Којега си љубила, примиће те у вечну радост и починак. Оној, која те љути, опрости, и сажали се на њу, јер она не зна шта говори.
Господ је безгранична љубав, и само они, који љубе, могу да се сједине с Њим.
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Поред мајке треба да живите све дотле, док се и на њу Бог не смилује и док и она, заједно с Вама, не пређе праг Цркве. Умудрите се да у скровиштима свога срца живите интензивним животом хришћанке, али само у скровиштима, док Ваша љубав према Господу и према мајци не приведе и њу на пут спасења. До тог доба, не може бити ни речи ни мисли о манастиру. Потрудите се. Ако будете настојали да предупредите пут духовног развоја који Вам је од Бога одређен, и ако одбаците оно што Вам је Бог дао да преживите, онда ћете уништити мајку! Њој, међутим, треба помоћи да пронађе пут ка Богу. То може да се учини једино љубављу.
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Духовни живот је упоран труд, који траје читавог живота. У тој борби догађају се и порази и победе. Међутим, све ћемо превазићи уз име Исусово. Тешко човеку који, према ђаволском наговору, види себе као потпуно срећног и задовољног. Добро је што и Ви увиђате своју слабост – одсуство љубави. О томе се постарајте и не називајте свој труд и напоре лицемерјем. Не, то није лицемерје, него искрена жеља да се има оно чега нема а што је крајње нужно. Прочитајте 13. поглавље 1. посланице Коринћанима – о љубави. Препишите то поглавље, да бисте га стално имали пред очима. Први степен у љубави је самилост. Осетите самилост према деци коју учите. Њих су одрасли осакатили још од детињства. Ничему их нису научили нити ће их научити, јер за то немају ни жеље ни разумевања. Несрећна деца, спремна су за пропаст уколико Господ Својим милосрђем не погледа на њих и не уђе једном у њихове животе.
Вама је потребна пажња. Међутим, зар она није далеко потребнија деци? Замените страх који осећате пред том децом за пажњу према свакоме од њих, не према свима уопштено него према сваком појединачно. Љубав према човечанству је вербални разврат, док је љубав према конкретном човеку на нашем од Бога датом животном путу – практично дело, које захтева труд, напор, борбу са собом и својом лењошћу. Према томе, Л., не збуњујте се, него се потрудите. Нека Бог благослови Вас и Т.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.