ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ДУХОВНО ЧИТАЊЕ
 
Драги у Господу А.!
Милости Божијој нема краја. И као што Му није недостајало трпљења и премудрости да у живот призове твоју душу која је била блиска бесповратној смрти, тако, драги А., Господ жали и љуби све људе и исто тако, само за свакога на други начин, Господ куца и на двери других душа. Твој духовни опит се не може свагда применити и на друге. Због тога све, што се дешавало и што се дешава са тобом, чувај у свом срцу и уму и сам се укрепљуј у вери. Кад вера постане темељ твог живота, Господ ће ти дати и да разумеш кад и о чему можеш да говориш с људима. За сада пак не треба да говориш, чак ни са својим ближњим, а са супругом можеш да поделиш осећања. Већ си схватио да без Цркве не можеш да пронађеш пут спасења, и то такође треба да ти буде путоказ. Иди у цркву, и она ће ти помоћи да не скренеш са спасоносне стазе. Сад је најважније да започнеш с постојаним читањем Светог Писма – Новог Завета, као и књига које су написали православни Оци. Најбоље ће бити да читаш дореволуционарна или репринтна (поновљена) издања. Не жури са учењем, Саша, и у почетку учи сам.
Молићу се да, као и до сада, промишљено ослушкујеш и разматраш опит свог живота и да не журиш напред. Оцрквењавај се. Детенце расте полако, и такав однос треба да имаш и према свом духовном животу. Христос васкрсе!
 
* * *
 
Драга у Господу Т.!
Не постоји рецепт према којем ћеш за један дан постати спокојна и срећна хришћанка. Царство Божије у срцу и души сазрева постепено, уз труд и током времена. Тај труд траје током читавог живота! Ти тек почињеш да изучаваш све, што се тиче Православља, и требало би да најпре свакодневно прочиташ по једно поглавље из светог Еванђеља и по два поглавља из Апостола. Неизоставно тако поступај свакога дана, без обзира да ли разумеш или не разумеш, да ли осећаш или не осећаш.
Због твог труда и верности, Господ ће постепено преобразити твог унутрашњег човека, али ти то нећеш одмах приметити. Остало ће ти говорити свештеници на исповести, полазећи од насушних потреба данашњег дана. Не постоји рецепт који би се могао применити на све животне ситуације.
Једно је несумњиво – мораш да учиш да живиш у Богу. Да учиш онако, као што си се описмењавала у школи. Сада је потребно да и ти и твој син савладате азбуку духовне писмености, а она се налази у светом Еванђељу и у светим Посланицама.
Нека те Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Р. Г.!
Унео бих неке исправке у Ваше религиозно размишљање у овом тренутку. Извор свих непријатности и сваког зла не би требало тражити споља и око себе, него у себи. Ако застанете и ако отупите у садашњем разумевању, онда, верујте ми, нећете досегнути до уистину хришћанског схватања живота и уистину хришћанског погледа на свет. Слободу да дејствује против нас ђаво добија само захваљујући нашим сопственим греховима и падовима, а не зато што је тако хтео неко од наших непријатеља. Кад бисте ви, драга Р. Г., живели у Богу, имали бисте представу о греху и о покајању. Тада бисте, будући свагда на опрезу и очишћујући се од греховне нечистоте, били неприступачни за непријатеља (ђавола). Како тога нема, догађају се непријатељски насртаји. Нека је слава Богу, што се сада код Вас појавила макар жеља да се упознате са духовним. Преостаје ми само да Вам пожелим да и у изучавању духовне науке покажете исту доследност, трпљење и обазривост с каквима сте некада задобијали премудрост световне науке. Свакодневно прочитајте по једно поглавље из Еванђеља и по два поглавља из апостолских Посланица, почев од Дела апостолских. Молите се Господу да Вам подари познање Истине.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
На све Ваше недоумице, питања и заблуде, одговориће Вам и руководити Вас у животу истински старац и православни архијереј свети епископ Теофан, вишенски Затворник. Ни на шта друго не могу да Вам укажем. Код светог Теофана је све кристално чисто услед његове искрене љубави према људима – чедима Божијим, и све је истинито, и све свето, и беспрекорно канонско. Он ће Вам на датој етапи помоћи више, него било ко други. Ја сам већ стар и слаб за духовног руководитеља, али нећу одбити да се помолим за Вас. У Вашем писму ме утешило то, што Вас милост Божија није лишила дара расуђивања, и што ће Вам то помоћи да се уобличите на путу спасења – говорим то у вези с Вашим расуђивањем о породици.
Чувајте своју породицу – она је за Вас благослов Божији и пут Вашег спасења. Ви нисте сами, не, ту су и деца коју Вам је дао Бог.
И деце ће бити много, јер Ви нисте узалудно педагог. Доћи ће време, кад ће се магла просветлити, кад ће се заблуде развејати и кад ће се грешке поправити. Тада ћете имати шта да кажете деци на основу свог горког искуства и напаћене душе, која је познала непојмљиву љубав Саздатеља – Творца према творевини.
Нека Вас Господ сачува и умудри и нека Вам помогне!
 
* * *
 
Драги оче јерођаконе!
“Ја то не могу, ја то нећу, то неће бити!”
Духовнику, који чује овакве Ваше изјаве, преостаје само да рашири руке и да заплаче над Вашом будућом несрећом. Она је већ започела, и већ гуши Ваш живот и Вашу живу душу, тако да је она, душа, задихана.
Освестите се макар и због тога да би Вас напустиле Ваше садашње муке. Ја ћу се молити да прогледа Ваше срце и да се уплашите вечних мука, које су неупоредиво страшније него Ваше садашње патње. Да бисте се утешили и уразумили, прочитајте дела светог Теофана Затворника. Ни на шта друго не могу да Вам укажем. Код њега је све чисто, због његове искрене љубави према људима – чедима Божијим, и све је истинито, и светоканонско.
 
* * *
 
Драги у Господу В.!
Не бих одговарао на Ваше прво писмо, јер ја нисам оно, што Ви претпостављате у том свом писму. Мислим да таквих стараца, какве Ви тражите, сада уопште нема. Знате ли зашто је Господ одузео свету тако велику помоћ и утеху? Зато што данас нема послушника; данас постоје само они, који постављају питања. То Вам говорим на основу животног искуства. Духовник се повлачи уколико од прве не прихвате Божије, и он надаље ћути.
Након што сам прочитао прилог Вашем првом писму, хоћу да се помолим за Вас и да Вам дам тачну адресу где нећете добити лажне него дубоке и чисто православне одговоре. Сада не можете да живите тако што ћете сломити врат. Док се не домогне вере, човек се оптерети таквим бременом да му прети опасност да помисли да ће до неба досегнути само помоћу лествице прелести и уз помоћ непријатеља (ђавола), због чега је и пад који затим следи велики. Међутим, управо тако поступа човек, који сада ступи у Цркву. Освестивши се од опијености животом, треба се обазрети и загледати у себе и у оне око нас, треба постати свестан своје немоћи и пронаћи ону Силу која ће доћи на место наше слабости. Та сила се налази у Цркви и та сила је у Богу.
Да, није данас сваки свештеник у стању да постане поуздан духовни руководитељ. На то морамо да обратимо пажњу и да схватимо шта се догађа. Све то морамо чинити уз помоћ Бога, Који неће допустити да погреши искрени истинотражитељ. Ако желите, Ваш помоћник би сада могао да буде свети епископ Теофан Затворник. За почетак, прочитајте његову књигу “Шта је духовни живот и како да се за њега припремимо”. Чешће се причешћујте Св. Тајнама Христовим. Тако ћемо прећи курс обуке за живот у Богу почевши од првог разреда а не од високошколске клупе. Најважније је да се наоружате трпљењем, а посебно пажњом према свом унутрашњем стању. Саображавајте се еванђелским истинама. Не очајавајте због падова, уколико се они догоде. Господ их допушта ради учења и ради познања наше немоћи, да бисмо се живље обратили Ономе, Који нашу слабост може да испуни Својом силом.
Драги В., ја често понављам да нас сам живот учи животу. То је наука над наукама, најважнија за човека. Чувајте се осуђивања и брзоплетих закључака. Ако и саме себе упознајемо уз доста тешкоћа, шта тек онда да кажемо за друге! Ћутимо! Помолимо се и за оне, који на овај или онај начин уносе пометњу у наше душе. Господ ће помиловати и нас, и онога који греши. Наиме, свима нама је потребна милост. Нека Вас Бог умудри!
Р. S. За кћер се молите Пресветој Богородици Казањској а такође и московском светитељу Алексеју. Стан у Н. за сада немојте продавати, јер неће бити ни новца ни стана. Можете примити станаре или га продати у право време. Што се тиче естраде, сад, кад сте пришли Цркви, ње само са жаљењем можете да се сећате.
Уколико би Ваше блиске односе са супругом регулисала црквена правила, било би мање невоља, па би и оно што се рађа било Божије. Божије истине се морају прихватити срцем, и тек у том случају оне неће бити окови него лагани јарам. Што се тиче пасоша и попнсивања људи, њих је било и у Христово време. Наш Господ је дошао на свет у тренутку пописа становништва, па је и Он био пописан као и ми, смртници.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.