ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
СВЕТА ТАЈНА КРШТЕЊА
 
Драги А.!
Господ је погледао на Вас, и Ваш живот је кренуо другачијим током. Нека је слава Богу! Да бисте умирили своју душу, требало би да се свесно и одговорпо припремите за Св. Тајну Крштења, да бисте промишљено прихватили обећања пред Богом.
Свештенику, који буде савршавао ову Св. Тајну, реците да би Вас требало крстити уз помоћ следеће формуле: “Крштава се слуга Божији А., ако није крштен…”
Пре него што се крстите, неизоставно исповедите читав свој живот. Тако ће бити сасвим добро. Нека Вас Бог благослови.
 
* * *
 
Драга А. В.!
Не збуњујте се – то се може лако учинити, и нема потребе за поновним крштењем. На исповести С. изговара своје име, записано у документу, и свештеник чита молитву разрешења.
У време крштења, добија се ангео – чувар, који неизоставно борави уз крштенога. Што се тиче имена светог покровитеља, оно се може мењати. Наиме, приликом пострига име се може мењати неколико пута – код послушника, код монаха и код схимника.
Погледајте православни календар. Оног светитеља, чији је помен ближе датуму рођења Вашег унука, молите да буде његов покровитељ.
Нека Вас Господ утеши!
 
* * *
 
Драги у Господу Н.!
Добио сам Ваше писмо. Ваш проблем се може решити веома једноставно. Требало би да све објасните свештенику, и он ће приликом исповести изговорити Ваше име – Олег.
И код Чаше, кад се причешћујете – Ваше име остаје озакоњено пред Господом. Ваше крштење остаје на снази, а име се може мењати. Монаси понекад чак и три пута мењају име.
Према томе, не збуњујте се!
 
* * *
 
ПИСМО
 
Драги у Господу оче Јоване!
Овога пута Вас узнемиравам на подстицај старешине нашег села, Е. Већ сам Вам писала о младом свештенику (јереју) И., који иде својим невероватно сложеним и замршеним путем. Сви смо ми у промислу и у вољи Господа! У нашем крају се догађа да се служи опело некрштеним људима и тада долази до тога, да свештеник посмртно савршава Св. Тајну Крштења. Слушала сам да су крштавали чак и оне, који се већ били сахрањени. Мислим да је то неправилно, а то исто сматра и Е. Међутим, никога за то не можемо да питамо.
Крштавање умрлог одраслог човека, који у своје време није исказао добру вољу по том питању, мени изгледа као насилно дејство, чак и ако је добро. Шта се онда догађа са децом? Опростите што Вас узнемиравам. Клањам се Вама, Вашој благословеној обитељи и самој земљи на којој обитељ почива.
Нека Вас Господ сачува!
Т. и В.
 
ОДГОВОР:
Т.!
Оно, што пишете у вези с крштавањем мртвих, грешно је и богохулно! Да Ви и Е. не бисте били саучесници у том страшном делу, неизоставно о томе обавестите надлежног архијереја. Остало је његов посао. Ни у ком случају се не сме ћутати о томе. У књизи Нечајева “Практично руковођење за свештенослужитеље”, објављеној 1915, пише: “Такво крштавање је неправилно, јер они који су умрли некрштени не треба нити да се помињу, нити да се сахрањују по хришћанском обреду.”
За Вас и за В. ћу се молити и помињаћу вас.
Господ нека је с Вама!
 
* * *
 
Драга у Господу Р. Г.!
Немогуће је да испуним Вашу прозбу: рођење чеда Божијих и црквених савршава се у Св. Тајни Крштења. За онога, који се није правовремено родио од воде и Духа, бескорисно је и грешно да се молимо у цркви.
Према томе, за супруга дајте милостињу убогима и на то се и ограничите. Не усуђујте се да за њега дајете у цркву или да од других тражите да се моле за њега, како ни Ви ни други не би постали играчка демона.
Нека Вас Господ умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Г.!
У Цркви постоји следећи чин: уколико човек не зна поуздано да ли је крштен или не, он своју недоумицу може да објасни свештенику и да буде крштен према следећој формули: “Крштава се слуга Божији (име), уколико није крштен.” Нека се тиме умири Ваша душа.
Ни на какво дете не помишљајте! На Вашим рукама су мајка и болесни брат, и Ви већ носите свој тешки животни крст. Он Вам је дат са небеса. Онај, (крст) на који помишљате, начинићете сопственим рукама, што значи да нећете моћи да га носите. Нека Вас Бог умудри!

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.