ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
БОГ
 
Драги у Господу М.!
Ни монах, ни мирјанин, немају такво склониште о каквом Ви пишете, него је све и свагда, читавог живота – пут и пут, напор и болест, и за монаха и за мирјанина. Путеви се донекле разликују једни од других али је зато циљ један исти. Не раздвајајте живот на свет и на манастир, јер и у свету постоји монашки и породични живот, и оба су од Бога благословена. Међутим, онај који је изабрао свој пут не би требало да се двоуми и да се колеба између света и манастира.
Није узалудно говорила руска мудрост: седам пута мери а једном сеци. Ми смо се сада одучили да тако поступамо. Ми не размишљамо и не одмеравамо него само сечемо и комадамо, а то је за живога веома болно. Ја не познајем старце који се уплићу у Божије одлуке, где се каже да ће се све до последњих дана света људи женити и удавати и одгајати децу, и тиме се спасавати. Нека свако узнапредује на свом путу. На једноме Господ благосиља једно, а на другоме друго.
Ја сам већ стар човек; у време моје младости, када је отворено био срушен ослонац некадашњег живота, облагодаћени људи се нису усуђивали да то време прогласе за крај историје. Сада је много дрских, а ми треба да живимо и да се спасавамо. Милост Божија је једна иста али смо ми толико огрубели да нас само приметни животни ударци донекле доводе до свести о нашој ништавности и обраћају нас ка Богу.
Мира нема. Мира нема никада, јер Господ у свет није донео мир него мач. И ево, тај мач Господњи расеца до најкрајњих дубина, а спокојство, утеха и смисао онога што се дешава налазе се само у вери, само у Богу и са Богом. Нека Вам Бог подари то главно сазнање и душа ће зажелети да живи у миру само са Богом, само за Бога и за људе у Богу.
Нека Вас Господ умудри!
Благодарите Богу за све. То, што смо у Цркви није наше право него дар Божији. Упознајте се дубље са житијем светог Јована Златоустог. Он ће Вас утешити, он ће Вам помоћи.
 
* * *
 
Драга О.! Некоме су познате све наше бриге. Њему не може да промакне ниједна наша брижна мисао. Он зна да бриге узрокују страдања и зато Он свагда хоће да нам помогне. Он нам обећава да ће све наше бриге узети на Себе. Можемо ли да добијемо нешто боље од тога? Он хоће да уклони све што нас обремењује. Он хоће да нам прокрчи пут тамо, где ми још увек не видимо никакву могућност. Он хоће да измени све околности које нас оптерећују. Он хоће да нам пошаљ>е помоћ.
Због тога Му препусти све своје бриге. Заблагодари Му на томе, што их прихвата на Себе и Он ће ти помоћи у оним недаћама које те сада муче. На тај начин ће се твоје срце испунити миром.
 
* * *
 
И.! Ти, наиме, живиш без Бога. Утапаш се у узбурканом мору иако си на црквеној лађи, јер заборављаш да она има Кормилара. Треба се привезати за Господа, Њему треба веровати и у Њега имати поверења, не тако што ћеш формално читати Еванђеље и молитве, него што ћеш се окренути живом Богу. Кад се обратиш Господу, Он ће ти послати и подарити духовног оца.
Свакодневно прочитај по једно поглавље из Еванђеља и по два поглавља из Апостола, а такође и кратко јутарње и вечерње правило. Причести се након две недеље. Почни да размишљаш, али не апстрактно него конкретно о ономе шта ти Господ говори у Еванђељу за одређени дан. То, заправо, непријатељ покушава да твоју душу замори унинијем (чамотињом), убијајући живи изданак у твојој души.
Молићу се за тебе.
 
* * *
 
Е. И.! Драга моја старице, срдачно Вам честитам 80. рођендан! Ево, и ја сам заједно с Вама поживео до тог блаженог времена када је њива нашег живота побелела и кад се отежали клас већ приклања земљи.
Срце страхује, али се срце и радује. Господ је близу.
Чиме ћемо узвратити нашем Господу, Великом Сејачу, за све што нам је дао? Шта ћемо Му принети, осим благодарности? Зар не, ми смо прошли тежак и многострадални живот?
Од Њега смо примили скупоцени дар вере, и Њему сада стреме наша душа и срце.
“Господе, Ти све знаш. Учини са мном како год Ти хоћеш!” Господ је с Вама, чедо моје! Господ је с нама, а с Њим је свагда и свугде добро.
Тако ћемо наставити да живимо, радујући се због оног што смо доживели и преживели, због тога што се живот још наставља и што му се већ приближава зора Вечности.
Слава Богу за све!
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Ако будете стално читали Свето Писмо, умириће вам се ум и срце, и све ћете у животу видети јасно. Господ ће Вас у потребном тренутку известити где ћете живети.
И у граду, и у селу, и у Русији, и у иностранству, Бог је Један.
Промисао Божији устројава судбину народа и свакога појединачно. Испратите своју децу, а Ви сами живите са Т. код куће. Они ће Вам се вратити и Ви ћете им помоћи.
Поганих и бабских прича клони се, тако каже Свето Писмо (1. Тим. 4; 7).
Свакога дана живите са Богом, Он ће нас кроз животне буре провести до спокоја и спокојног срца.
Све је Њиме, све је од Њега, и све иде ка Њему. Господ нека је са Вама! Нека Вас Бог умудри и укрепи!
 
* * *
 
Драга Л. А.! Сада патње и само патње доводе људе до познања истине. Оно, што за Вас својевремено није могла да учини материнска љубав, сада чини Ваша материнска патња због сина.
Сада можете да замислите колико је Вашу мајку болело срце због Вас, будући да није могла да Вам усади љубав према Истини, према Животу. Драга Л. А., не може се живети без Бога; може се само полако и мучно умирати и посматрати како се свуда унаоколо руши живот. Последњи и најосетнији ударац мајку сустиже онда, када пропаст задеси оне, којима је она дала живот.
Заблагодарите Богу, што Он није одбацио Вас као што сте Ви својевремено одбацили Њега. Молитва ће Вас научити да се молите онако, као што Вас живот научи да живите.
Читајте, размишљајући о речима молитве и примењујући их на себе и на свој живот. С тим ће доћи и другачије схватање живота, и видећете милост Божију. Моје молитве ће само помоћи Вашим, материнским. Ја обећавам да ћу испунити Вашу молбу.
Реч “Бог”, драга моја, пишите увек великом словом: Бог – Творац, Промислитељ, Спаситељ. А нашој људској ограничености и слабости треба сила Божија да би живела.
Нека Вас Бог сачува, умудри и укрепи да пред Њим будете заступница за свог сина.
 
* * *
 
Драга Т. А.! Доћи ће време кад ће Шенгенски споразум обухватити цео свет и неће бити места где он, у последњој етапи, неће ступити на своју страшну снагу. Међутим, то се дешава тек у последњој етапи а припрема се још од апостолских времена.
Сада је посебно важно да од њега не бежимо ни у пустињу ни у неко друго место у којем нас он, како се то нама само чини, неће сустићи. Не, не и не.
Наше бекство од те несреће мора бити бекство у духовни живот са Христом, а данас чак ни код многих, који одлазе у Цркву, дух живота није Христов.
Да ли ћете помагати у том делу или нећете – одлучите сами.
Међутим, несумњиво би требало да знате да то није излаз из те ситуације. Бог је свуда, у читавом свету: и у Грчкој, и у Русији, и Он ће Своје верне сакрити у години искушења. Нико се неће спасти од гнева Божијег сам и помоћу сопствених домишљања. Наш Спаситељ је Христос, и у Њега се и уздамо.
 
* * *
 
Драги у Господу И. н Л.!
Радујем се вашој радости. Чувајте једно друго, а превасходно чувајте у сећању и у срцу трагове милости Божије, који се тако јасно виде у вашим животима.
Не заборављајте ни духовну битку коју сте познали својим духовним опитом, као ни да је непријатељ моћан. Међутим, увек имајте на уму да је свемоћан једино Бог. Чувајте Господа у својим животима па ће и Он сачувати вас.
 
* * *
 
Драга у Господу О.!
Добио сам Ваше писмо, и испунићу Вашу прозбу да се молим за Вас. Међутим, судећи по Вашем писму, Ви живите далеко од закона Божијег, иако сте православни. Доброта уопште је добра особина, али њу би требало контролисати светлошћу заповести Божијих. Наиме, Светлана због своје доброте живи у смртном греху и то ће је уништити.
Још нешто: име Божије треба увек писати великим словом, јер је Бог извор живота, и требало би да у човечијем животу Бог буде основни стожер.
Нека Бог умудри и поучи слушкињу Своју О.
 
* * *
 
Драга Т.!
Свагда се молим за тебе, да не оскудеваш у даровима Божијим и да житејска (световна) испразност не помрачи чистоту твога срца и душе.
Наша крилца се понекад опусте и немају снаге да се вину у небо. То није ништа страшно, то је наука над наукама коју изучавамо, али је важно да у нама не ишчезне жеља да над главом видимо чисто и звездано небо, небо Божије.
А сузе, труд и бол срца су на нашем путу неизбежни.
Немој да се изгубиш, чедо моје.
За мајчицу ћемо се молити.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.