ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
РОДИТЕЉСКИ БЛАГОСЛОВ
 
Драга Г.!
Ти имаш мудре саветнике, које Господ умудрује за њихов родитељски подвиг. Према томе, истовремено следи и савет своје мајке и савете свога оца. Постани лекар – специјалиста. Ево, и ја сам лекар, али духовни.
Људи не могу да живе ни без духовног, ни без телесног лекара. Тако ћемо и ти и ја бити лекари.
Ако будеш живела у Богу, онда ћеш и лекар постати милошћу Божијом. Видећеш људска страдања, али ћеш видети и како Бог помаже људима.
Певаћеш увек, чак и кад будеш лекар. Певаћеш још боље, али не у смислу професионализма, него зато што ћеш певати из душе. Дознаћеш како се дешава да душа пева Богу. Привремено уступи предност лекару, јер медицински факултет уистину захтева да му се у потпуности посветиш. Оно, што ти је од Бога дато као птици-певачици, нико не може да ти одузме.
Нека те Бог благослови, чедо моје!
Господ нека је с тобом!
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Добио сам твоје писмо. Знај да без родитељског благослова не можеш нити да се удаш, нити да одеш у манастир. Родитељски благослов гради деци дом. Мајка ти не забрањује да идеш у манастир, али тражи да окончаш дело које си већ започела и које је од Бога благословено. Затражи опроштај од мајке и буди свесна да си крива пред њом.
Сети се да све увек бива на време онима, који знају да чекају. Најпре ћеш завршити школовање, а затим ћеш одлучити у ком правцу ћеш усмерити свој животни пут, јер ћеш током учења још сазрети.
Не заборави да духовни отац није дужан да мисли уместо тебе, него само да благослови оно, што си ти донела на благослов. Пре него што упиташ духовног оца, требало би да упиташ мајку.
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Ти, дете моје, ниси постала студент без Божијег благослова. Сада, за време учења, твој животни пут је одређен нужношћу да учиш што савесније и са што већом преданошћу. Кад се учење заврши, Господ ће погледати на твоје срце и душу и у складу с тим одредиће твој даљи животни пут.
Сада страдаш због лебдења духа. Ти, Међутим, не би требало да лебдиш, него да научиш како да на хришћански начин корачаш по земљи.
Класична музика те неће ометати у томе. Не дозволи да имаш високо мишљење о себи. То је лаж лажљивог духа – твоје “схватање” духовне суштине.
Збаци са себе себичњаштво и испуни мајчин и благослов твог духовника. Њиховом благослову не би требало да се потчиниш насилно, него с радошћу и жељом да му се потчиниш као вољи Божијој.
Осим тога, запамти да без родитељског благослова не можеш нити да се удаш, нити да одеш у манастир.
 
* * *
 
Драга у Господу К.!
Не пишеш ми о оном најважнијем, односно о томе ко си ти и колико ти је година, имаш ли у рукама неку специјалност или посао. Тек онда бисмо реално а не теоретски могли да разговарамо о избору твог животног пута. Говорећи о понору у који је пао Д., ниједном једином речју ниси поменула какав је тај понор.
Због тога не могу да размотрим с тобом твоју бригу. Рећи ћу ти само оно, на шта упозорава закон Божији. Наиме, без родитељског благослова не можеш нити да се удаш, нити да одеш у манастир, нити пак да се дружиш. Тако је заповедио Господ.
Родитељски благослов подиже деци дом. А ти, дете моје, немој да се изругујеш оцу. То не би требало да радиш ни по људским ни по Божијим законима. Било би боље да размислиш на шта те упозорава његово животно искуство.
Моли се да не буде онако, како ти хоћеш, него како Господ заповеда. Нека за тебе родитељска реч буде исто што и реч Божија. Мој одговор ти се неће допасти, али мени је Господ наредио да ти тако одговорим.
 
* * *
 
В., В.!
Ево, Ви већ радите у цркви и молите се а дела Божија не творите! Без родитељског благослова не можете се ни венчати, ни отићи у манастир.
Родитељски благослов подиже деци дом.
Ви сте већ дошли до тога, да сте прихватили да живите у стану туђег мужа. Тако сте својом самовољом много увредили своје ближње.
Нека Вас Господ умудри!

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.