ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
МОЛИТВА
 
Драги у Господу оче С.!
 
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас и за Вашу сестру. Што се Вас тиче, потребно је да удвостручите молитву за сестру и за њену кћер. На то ћете и ограничити своју помоћ. За сада је молитва оно најделотворније, што јој је потребно. Док се она не уразуми, истина ће јој измицати.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу О.!
Све Ваше тешкоће и бол потичу отуда, што ми никако нећемо да прихватимо Божије и стално се трудимо да се домогнемо својега. Међутим, Бог нас љуби више, него што ми љубимо саме себе, јер ми уопште не размишљамо о духовном и бринемо се само о телу. Тело страда и болује због тога, што је душа губава. Већ сам Вам послао молитве, да бисте разумели како и шта треба тражити од Бога. Ако те молитве будете читали с разумевањем, мир ће се спустити у душу а са њим и олакшање у свему. Молим се за Вас и помињем Вас. Нека Вам Господ подари трпљење и потпуно поверење у Бога. У томе је наше спасење.
 
* * *
 
Драги у Господу В.!
Код Бога не постоји предодређење за човека, јер се у свом животу човек непрестано појављује као сатрудник Господњи. Посматрајући наш живот, Господ види да ли нам је продужетак живота на корист, да ли ћемо на добро проживети своје дане и постоји ли нада за покајање. У животу не постоји самовоља. Стање наше душе утиче на време нашег земаљског живота.
Исусова молитва се мора творити уз руководитеља. Будући да је још нисте започели, Ви се налазите на прагу прелести. Умно-срдачна молитва је дар Божији. Међутим, добијају га они који се брижно и трудољубиво потруде над словесном молитвом (вербалном, молитвом која се наглас изговара), јер је то прва етапа. Умно-срдачна молитва је дар монахујућима који су се одрекли света, а што се код Вас, судећи према Вашим писмима, не може ни назрети. Треба да се молите за даровање животне сапутнице и неопходно је да обратите пажњу на девојке које Вам Господ шаље на животном путу.
Ми смо сатрудници Божији. Без нашег избора и учешћа не можемо нити да одемо у манастир нити да ступимо у брак. И опет понављам, ни судбина ни предодређење не лебде над нама.
За духовника се молите, а док се он не појави, тражите савете код светог Теофана Затворника, читајући његове књиге. Он не греши. Све треба чинити с расуђивањем.
Нека Вас Господ умудри.
 
* * *
 
Драги у Господу Б.!
Благодарите Господу за Његову милост, али немојте да је због гордости одбаците од себе.
Не прихватајте да било коме будете учитељ, то је замка оног истог непријатеља (ђавола) који се и раније старао о Вама и водио Вас из заблуде у заблуду. Сада је смислио другачији мамац да би Вас збацио са спасоносног пута. Не будите учитељ. Сетите се: из каквог Вас је бездана призвао Господ и запамтите да је Ваш ум једино и могао да Вас води по путевима пропасти. Господ Вам није наложио да спасавате друге, и Он сам ће их спасти водећи их по њиховим путевима. Ви пак идите својим путем, трпељиво носећи епитимију болести и благодарећи Богу на њој.
Чешће се молите кратким молитвама: “Господе, благослови!” “Господе, помози!” Научите се да све у животу чините уз Божији благослов II уз Божију помоћ. Примите у срце и следећу молитву:
“Господе, Теби је све познато! Учини са мном како год хоћеш! Амин.”
Нека Вас Бог благослови, и желим Вам да се чврсто држите скупоценог бисера вере који вам је Бог подарио.
 
* * *
 
Драга Л.!
Сада заиста не можете да дођете код мене, јер сам ја већ веома стар и имам 88 година. То ће ти све објаснити.
Могу да ти помогнем једино тако, што ћу се помолити за тебе. Не јадикуј због своје усамљености: ти ниси сама, будући да имаш мајку која те воли.
То, што тугујеш за породицом можда је и природно, али би и то требало преживљавати уз молитву и обраћање Богу. Господ ће услишити искрену молитву.
Данас је веома тешко створити добру породицу. Према томе, дете моје, живи поред своје мајке и моли се Богу. Осим тога, моли се св. Трифуну да пронађеш лак посао, који би одговарао твојим снагама.
Господ нека је с тобом!
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Нека Бог благослови Вашу породицу.
Ви за свој живот знате, да се савршава уз молитву Господу.
Наставите да живите тако, што ћете у свом животу осећати реално присуство Божије. Искушења и испита ће увек бити, и у њима ћемо сагледати себе, да бисмо свагда имали живо осећање према Богу и живо покајање.
Нека вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга попадијо!
Могу да ти кажем само две речи: моли се! Моли се и за прошлост и за садашњост, а будућност је у рукама Божијим.
То, што си постала свесна провалије која се отвара под тобом, представља милост Божију. Према томе, заблагодари Господу за милост и моли се, не заборављајући из какве те пропасти Господ призвао и на какав те пут поставио. Нека те Господ укрепи!
Покајничко правило читај четрдесет дана. Кад завршиш с читањем, миропомажи се. Свему ће доћи крај. Васцелу себе, и прошлост и будућност, предај у руке Божије.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Можете да се молите за свог оца и да га помињете у цркви. Његова смрт није самоубиство с предумишљајем, него последица страшне болести* – алкохолизма. Услед тога, молите се за оца док сте живи, преклињући да му буде опроштена страст алкохолизма. Нећемо бити судије својих ближњих пре суда Божијег. Он је био крштен, и Господ види његово унутрашње стање. На нама је да се молимо и да га жалимо.
Нека Вас Бог умудри!
 
Драги И.!
Испунићу прозбу да се помолим за тебе. Записао сам твоје име у манастирски синодик.
Ти мораш претрпети непријатељске нападе, јер они нису безразложни. Твоје занимање за јеретичка и безбожна учења није могло да прође без последица. “Кажњавајући, казни ме Господ али ме смрти не предаде.” Радуј се томе.
Неизоставно измени своје молитвено правило. Наиме, када се твори Исусова молитва уз истовремено постојање страсти у души и срцу, може доћи и до психичке повреде.
Наш циљ није да се заморимо и исцрпимо, него је циљ молитве да нас научи да се смирено предамо вољи Божијој и да трпељиво поднесемо све, што допусти Господ.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Испунићу Вашу прозбу за молитву, али када ћете осетити олакшање од бола, не могу да Вам кажем. А. још није осетио дубину свог пада и бездан пропасти у који се погрузио.
То неће моћи да се заустави без његовог обраћања Богу.
Разуме се да је Ваше обраћање “гатарама” само погоршало ствари, И његова болест се сада претворила у ђавоиманост.
Молите се за сина али не очајавајте, трпељиво носећи свој крст.
У томе се састоји трпљење и оно ће код Бога посредовати за опроштај тешких грехова и олакшање Вашем сину.
Ни Ви нисте без кривице за оно, што се њему догађа.
 
* * *
 
Драги у Господу В.!
И сами сте свесни колико сте још слаби у својој молитви и свом обраћању Богу. То је стога, што се све мора стрпљиво учити и што се трпељиво мора подносити своја болест. Већ је очигледно да до потпуног оздрављења неће доћи. То значи да се можете само залечити. О умно-срдачној молитви нећемо говорити, јер је рано. Ви још увек страдате од пометње помисли, што значи да се о чистој молитви још не може говорити. Потребно је да трпељиво духовно узрастамо, пролазећи кроз болести и патњу и при том пројављујући своју непоколебиву веру да Господ све то допушта због нашег добра. Нека Вас Бог умудри.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
Радосно Вам честитам велики празник Рождества Христовог. Учење молитве је дуготрајан посао који захтева велики труд. У тој школи је потребно много стрпљења. Због тога ономе, који понесе све тешкоће те науке, живот постаје радост у Господу. Почните да се трудите, будно мотрећи на своје помисли и учећи да у сваком тренутку обратите уздах покајања ка Господу. Не смете имати високо мишљење о себи, и Господ ће Вам помоћи. “Ако хоћеш да живиш лако и у близини Бога, нека твоје срце буде високо а глава ниско.”
Нека Вас Господ умудри.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.