ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
МОЛИТВА ЗА ОНЕ КОЈИ СУ САМОВОЉНО НАПУСТИЛИ ЖИВОТ
 
Драга у Господу Т.!
Колико је данас људи који се понашају као деца: траже пут ка Истини и по милости Божијој долазе у храм, дом Божији. Т., то је истинско и стварно чудо. У наше време, Богу најчешће приводи несрећа, када се чини да срце умире од туге. Долазе и они, који су упознавање духовног света започели од додира са мрачном, свеубиственом силом.
Тако се догодило и са Вашим сином. Он је упознао непријатеља – таму, али није успео да се кроз ту страхоту обрати ка трагању за Светлом. Бесмислено је да тражите кривца. У оно време, кад сте Ви живели без Бога, поред Вас су живели и људи, који су у Њега веровали и Њиме живели. Бог је постојао, постоји и увек ће постојати, јер је Он Бог, Творац свега постојећег, Творац светова. Благодарећи од Бога дарованој слободи, људи од времена прародитељског пада сами праве избор. Бог свагда само чека и помаже, остављајући у животу друштва и у животу сваког појединца Своје трагове. Људи треба само да их виде и да изаберу: или светлост, топлину и љубав, а то значи следити Бога, или да се у греху опијају себичњаштвом. То је оно најважније. Човекову слободу нико не може да одузме, па чак ни његов Творац.
За сина заиста не можете да се молите у цркви – таква је одлука светих Сабора Светих Отаца, такви су канони. Требало би да се стално молите за њега код куће, стојећи пред Богом ожалошћене и изранављене душе. Одговор је дело Божије и ми не можемо да га предвидимо, нити можемо да одлучимо уместо Бога. Очувајте послушност Цркви и у души задржите уздање у милост Божију према Вашој материнској молитви.
По могућности и усрдно, читајте канон за онога који је самовољно прекратио живот. Први пут се потрудите да га свакодневно читате четрдесет дана. Нека Вас свакодневно теши молитва која се налази у канону, и она ће помоћи сину. Било би добро да за сина дате милостињу убогима. Вера и нада су светиљке у нашем животу. Господ је милост и љубав, и у то се и уздамо.
Не заборавите само да је прва заповест, која је била дата људима у рају била – послушање.
Управо због тога, не можете да у датој ситуацији преступите ову спасоносну заповест. Због своје патње, задобићете милост Божију за себе и за своје дете, као и због свог послушања речи Божијој* – да га у цркви не помињете, него само код куће.
Нека милост Божија буде са Вама!
 
* * *
 
Драга у Господу А.!
Не могу се некажњено нарушавати црквени канони. За свог брата не можете да се молите у цркви.
Узалуд се залажете за његово опело. Престаните да себи сабирате на главу гнев Божији. За самоубице можете да се молите једино код куће, и за њих се никако не може давати у цркву, нити за Литургију, нити за опело. Господ ће им судити, а Ви ћете страдати због непослушања.
 
* * *
 
Драга П. Ј.!
Да не бисте сагрешили пред Богом и постали самовољни, за Е. треба да се молите само код куће, постојано читајући за њу молитву оптинског старца Лава, а такође и канон за оне, који су самовољно отишли из живота.
Код Господа нема мртвих, и тајну Е. смрти зна једино Господ.
Ако је она била жртва злонамерника, Црква се за такве моли и Господ њихово окончање узима као мучеништво.
Код Господа неће бити ни неправде ни неправедности. На нама је да се зауставимо пред завесом тајни и да испунимо вољу Божију у оним границама тајне, које су нам доступне. Дајте милостињу за Е. и читајте канон, приклонивши главу пред Божијом заповешћу.
Нека Вас Бог благослови!
 
* * *
 
Драга у Господу С.!
Једно је суд човечији, а друго суд Божији. Закон Божији захтева од сваког човека да испуни вољу Божију, и једино је то спасоносно за човека. Нећу на себе прихватати мисију да судим другима, а посебно не Вашем брату. Ми смо обавезни да пре суда Божијег судимо о својим поступцима. Препустите брата Божијој вољи о њему, а Ви сами испуните оно, што Вам је заповеђено.
Недвосмислено је речено да се у цркви не може молити за оне, који су самовољно отишли из живота. Једино психичка болест, коју су потврдили лекари, допушта да помињемо и самоубице.
У случају Вашег брата таква потврда не постоји. Због тога се покорите несрећи и не преступајте црквене каноне.
Молите се за њега само код куће и дајте милостињу.
Праведност Божија неће погрешити и нека Вас то умири, колико је то могуће.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.