ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
СВЕТЕ ТАЈНЕ
 
Драга у Господу Л. П.!
Једина помоћ, коју могу да Вам укажем, јесте молитва. Међутим, Ви сте заборавили да ми напишете имена Ваших болесника.
Пропустили сте још нешто, што је од суштинског значаја. Наиме, из Вашег писма ми је веома тешко да разумем колико често имате могућности да приступите светим Тајнама Цркве?
Сада би и за унуку и за супруга било веома важно да приме Св. Тајну миропомазања, да исповеде читав живот и да се што чешће причешћују.
Постоји ли таква могућност и, што је најважније, постоји ли жеља за тим?
Неспокојство потиче одатле, што у Вашој породици не постоји духовно схватање догађаја који се приближава. Трпељиво и с љубављу припремајте мужа за исхођење.
Будите попустљиви према његовој слабости. Њему је истовремено и болно и страшно. Потрудите се да његове последње дане улепшате пажњом, бригом и нежношћу.
Нека Вас Господ укрепи!
 
* * *
 
Драга у Господу Д.!
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за А. Међутим, А. се може помоћи једино светим Тајнама Цркве. Требало би да се миропомаже читава породица, а он би требало да се причести за две седмице.
Време је сада тешко у сваком погледу, и без Бога не бисмо могли да преживимо ни духовне ни материјалне недаће. Моја молитва може само да помогне Вашој, материнској. Требало би да се и Т. помоли.
Нека Вам Господ помогне!
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Лекари и лекови су од Бога, и неопходно је да им се обраћамо и да се придржавамо савета професионалних лекара.
Међутим, сваком обраћању лекарима треба да претходи обраћање Господу у Св. Тајнама Миропомазања и Причешћа. То не би требало да учини само дечак, него и његови родитељи. Сада се често догаћа да деца страдају због безакоња својих родитеља.
Потребно је да сви буду крштени, венчани у цркви и да се породица оцрквењава, тј. да живи животом цркве.
Обећавам да ћу се помолити за дечака.
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Ваш крст је тежак, али Ви, уз Божију помоћ, треба да га носите, не удаљујући се од Бога. Ви сте себи већ допустили грешку, обраћајући се непријатељима Божијим – екстрасенсима.
А. не може да се излечи ни код лекара ни код свештеника, јер је то Божије допуштење и казна за уразумљење свих вас.
А. би требало лечити, али је најважније да се једном месечно причести и миропомаже за душу и да му се укаже лекарска помоћ за тело.
Нека Вас Бог укрепи и умудри, а ја ћу се помолити за Вас и за А. С!
Нека те Бог благослови за испуњење твоје граћанске дужности пред отаџбином и пред људима.
Међутим, пре него што пођеш, неизоставно се исповеди, миропомажи и причести. То ће ти бити попутнина, подршка и ограда за све време службе.
Господ нека је с тобом!
 
* * *
 
Драга Л.!
Добио сам Ваше писмо. Не би требало да мењате место где живите, нити да напуштате свој посао.
Можете и треба да мењате само свог унутрашњег човека који је већ 9 година у Цркви а још није ни почео да верује да светом управља промисао Божији, да у години нема “црних” дана, него да су сви дани светли и сви Божији, да је смрт сан и прелазак у други живот, да су животне недаће* – испити духовне зрелости. То, да се од тренутка рођења приближавамо свом крају, несумњива је чињеница. И како то да сте Ви, ступивши у Цркву, престали да схватате смисао живота?
Драга Н., Вама је неопходно да се што пре исповедите и миропомажете. Тада ће се разбистрити и Ваш ум и Ваша осећања. Магла није обавила Ваше ноге, него главу и срце. Вама и Вашој деци може да помогне једино Господ, али Га за то морате преклињати и молити, уместо да се погружавате у мучни бездан очајања, који води у “небиће”. Небиће не постоји, али постоје непријатељске сплетке које обмањују људе и које сада и Вас обмањују. Ви. Л., морате да се пробудите!
Не знам како је непријатељ добио отворен приступ ка Вама. То би могло да се установи на исповести, али ја сада само констатујем да сте Ви у овом тренутку у власти непријатеља. Причешћујте се што је могуће чешће. Живот је сада посебно тежак. А знате ли зашто? Зато што смо се удаљили од Извора живота – од Бога.
Уверавам вас, драга моја, да Ваше патње нису најстрашније. Схватили бисте то, кад бисте знали каква писма ја добијам. Уосталом, толико је Божијих људи читав живот провело у болестима и страдањима, а ипак су благодарили Богу! Њихове душе не само да од тога нису претрпеле никакву штету, него су заблистале сјајније од злата. У њима је духовност узрасла до таквих висина да су они, ти добровољни страдалници, постали светитељи.
Ми смо током живота починили такве недоличности, какве наши деде и бабе нису могли ни да замисле, а ипак не желимо да претрпимо очишћујуће, покајничке патње. Једна је ствар покајање на речима а нешто сасвим друго – покајање на делу. Нетрпељивост према спасоносним патњама само још јаче подрива провалију испод нас. Опомените се, драга моја. Ја ћу се молити за Вас да бисте се искрено покајали и да бисте, размотривши свој живот у светлости божанствене истине, од срца могли да кажете: “Слава Господу за све”.
Р. S. За одлазак код “гатара” и код екстрасенса не кажњава Бог него сам непријатељ (ђаво). Уселивши се у човека, он почиње да га тиранише својом суровом влашћу. Нека Вас Бог умудри.
 
* * *
 
Слушкињо Божија А.!
Немојте давати да Вашег деду помињу у цркви, јер то ни њему ни Вама неће донети олакшање.
Помињите га једино у домаћој молитви, па и тада опрезно и само молитвом старца Лава (прилажем вам листић, прочитајте га).
За свог супруга молите се светом Вонифатију и Пресветој Богородици “Чаша која се не испија.”
Било би добро да се он исповеди, миропомаже и причести. Другачије неће моћи да се избори са мрачном силом која га је завела.
Помозите супругу тајном молитвом и јавним саосећањем и љубављу. Нека вас Бог умудри.
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Нека Вас Бог благослови. Господ исправља човекове путеве. У свему се предајте милости Божијој.
Миропомажите се, исповедите и причестите, а затим се, уз Божију помоћ, препустите лекарима. Лекари и лекови су од Бога, и они су нам дати као помоћ. Ево, ја познајем неке старце који се, благодарећи лекарима, још увек подвизавају, са стимулатором у срцу. Нека ми пошаљу телеграм у време кад будете оперисани.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.