ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ЗАПОВЕСТИ БОЖИЈЕ
 
Драга у Господу С.!
У манастиру имамо столице које су, као и код вас, окренуте ка североистоку. То нам не смета да се молимо, као што ни многим житељима нашег манастира није сметало да достигну узвишен духовни живот.
Према томе, драга моја, почните да уобличујете своје срце према еванђелским заповестима и Господ ће Вам открити пут. Знаћете, зашто је потребно и зашто морамо да се смиримо а на шта можемо и да не обратимо пажњу.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вашег И. Не би требало да очајавате него да заблагодарите Господу што Вам је Он милостиво показао прошлост, да она не би прешла и у будућност. Садашњост треба да протиче у молитви благодарења Господу и у молитви покајања.
Чешће одлазите у цркву, исповедајте се и причешћујте. Учите се да живите према заповестима Божијим. У том циљу, свакодневно читајте по једно поглавље из Еванђеља и по два поглавља из Апостола. Након извесног времена, приметићете у својој души изданке новог живота.
 
* * *
 
М.! О каквој вољи Божијој Ви уопште говорите?! Воља Божија је јасна и за све је дата у Светом Писму, а за хришћанина је најважније да живи према заповестима Божијим.
Погледајте на своја дела и сами, без оца Д., без мене, реците да ли Ви живите тако? Решите сами своје питање, не скривајући се иза посредника.
Нека Господ уразуми Вас, који не тражите милост, и нека Вас помилује.
 
* * *
 
Драга Н.!
Вољу Божију можемо и треба да испуњавамо у сваком делу, при сваком послу и на сваком месту. Није важно то, чиме се бавимо него како се односимо према том послу и шта је за нас најважније. Према томе, не жалите се на стваралаштво, то занимање није ништа лошије од осталих. Ако не заборавиш у Чије Име и у име чега ствараш, онда ће и твој однос бити другачији: једна је ствар ако у славу Божију стваралаштвом и животом проповедамо своје идеје, које је донео Спаситељ, а сасвим друга ако заблистамо и одликујемо се у славу самих себе. Уразуми се, дете!
Стварај у име љубави према људима, јер је то друга најважнија заповест. Тада ће се љубав према свету излити у виду суза због њега – страдалног и болесног, који је изгубио оно најважније. Према томе, не жали се на спољашње околности, него исповедај своју слабост, и смириће се гордост која те преузноси. Треба много радити да би се саградио дом душе. Он ће се још много пута потресати и рушити док не сазри и ум и душа. Сабирај трпљење, да би трпела своја несавршенства. Нека те Бог благослови. Нека те Господ сачува.
 
* * *
 
Драга у Господу Т. М.!
Господ је допустио човеку да измисли многа техничка достигнућа. Њих су користили и многи људи које је Црква касније прогласила за светитеље. Техника им није сметала да своја срца неподељено предају Богу.
Тој истој групи припада и компјутер. Неки на компјутеру стварају религиозну литературу а неки се баве развратом. Користећи исту технику, неки се спасавају а други пропадају још овде на земљи. Према томе, не страхујте тамо, где нема разлога за страх.
Живите према законима Божијим и подајте ћесару ћесарево а Богу Божије, и спашћемо се.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.