ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ПРАВОСЛАВЉЕ
 
Драга у Господу 3.!
Уколико тамо, где живи Ваш син, не постоји црква наше јурисдикције, онда може да се моли и да општи са Заграничном Право славном црквом. Између њих и нас не постоје никаква канонска размимоилажења, осим неспоразума политичког карактера. Њих, међу тим, распирују извесне силе, које су устале против Православља уопште. Међутим, у време када Ваш син борави у Русији, где постоји наш патријарх, не може да општи са њима. Они у Русији праве велике грешке изазивајући раскол. Молимо се да Господ поруши непријатељске препреке у нашим односима са Заграничном црквом.
 
* * *
 
Драги оче А.!
Борба са Црквом и са Православљем траје од времена њеног настанка и наставиће се до последњег дана земаљског живота света. Сви верујући црквени људи – од мирјана и свештеника до јерарха, учествују у тој борби за чистоту Православља, али сваки на свом месту и својим средствима.
Свјатјејши патријарх Тихон прихватио је патријаршијско жезло у најтрагичнијем тренутку борбе и држао га је у руци до последњег даха, жртвујући се за све, до последњега: “Нека моје име и пропадне у историји, само нека Црква има од тога користи”, биле су његове речи.
Владика Григорије (Лебедјев) напустио је положај. Седећи на кокошињцу, богословствовао је и молио се, и његов труд и подвиге су Православље и народ Божији прихватили у погодном тренутку.
Владика Варнава (Бељајев) је прихватио подвиг јуродивости и с њим је прошао кроз тамнице, прогонство и затвор. И његов подвиг је прихваћен.
Браћа епископи Варлаам и Герман (Рјашенцеви) подвизавали су се на Богом благословеном попришту до њиховог удаљавања. Током пуних 18 година пролазили су кроз разне етапе, идући кроз тамнице и прогонство ка мученичкој смрти. Осамнаест година – то је читав живот проведен у мучеништву.
Ето, драги оче А., сад изабери! Ми смо обавезни онима, који су остали у строју и са трудом, муком и болом срца очували Православље. Ни Ви не бисте били свештеник да није било њиховог подвига.
Ми смо обавезни онима, који нису били удаљени по својој вољи, јер се њиховом крвљу снажила крв служајших. Од подвига, драги мој, не можемо да побегнемо. Свештеник не сме да мисли само о личном спасењу.
Ево ја и деца коју ми даде Бог (Јевр. 2; 13).
Ако Вас Господ пошаље у затвор ради већег делања и подвига, дужни сте да тамо пођете, како самовоља не би за Вас постала катастрофа.
Зар нећемо сви ми одговарати пред Господом уколико, удаљивши се, препустимо Православље да га похарају људи који другачије мисле? Ми можемо да не ступимо у отворену битку, али смо обавезни да се супротставимо својим стајањем у Истини. Нека Вас Господ умудри!
 
* * *
 
Писмо упућено римокатолику
 
Драги Д.!
Ви сте искрен човек живе душе, који тражи истину. И ево, када је нађете срцем, несумњиво је да ћете тада без колебања, с љубављу и жељом прихватити Православље, не обазирући се ни на какве препреке.
У том тренутку ће ишчезнути сва размишљања и сумње. Срце, просветљено светлошћу истине, суверено ће завладати читавим Вашим бићем. Сачекајте и потрудите се.
Истина је само у Богу, и само је Бог истина. Чешће читајте свето Еванђеље. Хоћу да Вас предупредим у погледу другог питања.
Не журите да на себе примењујете светоотачке списе, јер су то расуђивања савршених. Будући да факултет нисте уписали пре него што сте завршили средњу школу, и да дисертацију нисте почели да пишете пре него што сте добро проучили своју специјалност, тако се ни у духовном животу не може претицати време, и не могу се занемарити сопствене могућности.
Бавите се науком, јер је сасвим извесно да сте уз Божији благослов постали то, што сте сада.
Према томе, не уплићите се у Божију одлуку о Вама по сопственој вољи и по сопственом мнењу. И једно и друго могу да буду болесни. Једино је ум, који созерцава Бога, чист и способан да јасно види све око себе и у себи.
Нека Вас Бог умудри.
Већ пуних 2000 година живот сведочи да Православље на прави начин слави Бога.
За ту истину је толико новомученика дало свој живот, приносећи Богу чисту жртву – свој сопствени живот.
Нека Вас Господ благослови, а ја ћу се молити за Вас.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.