ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ГОРДОСТ
 
Драга у Господу К.!
Ваше прогнозе су реалност. “Дух злобе поднебесне овладао је мојим телом и мојим умом и довео ме до потпуне исцрпљености, како би ме сасвим уништио…” Да, његов циљ је пропаст и душе и тела. Ја, мени, моје … Ја , Ја , Ја …
А ко Вам је наредио да сами ступите у битку?
Сви, који жуде за животом, знају да њихова људска слабост не може да се супротстави духу злобе и човекоубици од искона. Ђаво је свезан само силом Божијом, и само у Цркви Божијој, са њеним Светим Тајнама, са двехиљадугодишњим духовним опитом и силом Св. Духа која почива на њој човек није сам; том силом Божијом он може да се супротстави и самом паклу.
Ви то, драга К., све до сада нисте разумели. Сматрате да је боље да проблеме решавате самостално, због чега Вас је гордост завела у лепљиву ђаволску мрежу. То, о чему Ви пишете, уопште није ново: Свети Оци и учитељи Цркве оставили су нам описе свог реалног опита борбе са том силом, која се сударила с вама.
Након Вашег првог писма добио сам још два. Она су ме мало утешила, јер је Господ у Ваше срце положио да учините добар корак – да се вратите у породицу. За Вашег супруга се молим, иако не знам његово име. Наиме, он није далеко од Бога; међутим, управо сте га Ви својом љубомором и егоизмом могли сасвим одбити од Њега.
Драга моја, у наше време не би требало прихватати подвиг, а посебно то не би требало чинити самовољно – гордост је у тој мери помрачила умове и осећања да ти подвизи не могу да дају ништа друго осим пропасти.
Дошавши у додир са системом Иванова, Ви сте пали у ђаволску замку. Много су штете народу нанели ти исцелитељи, који се нису богатили у Богу.
Опростите ми, али ја не могу да се дописујем са Вама. Ја сам већ стар и слаб: имам 84. године, али још увек извршавам сва манастирска послушања. Не могу да Вам обећам ништа осим да ћу се молити за Вас. Могу да Вам дам и један савет. У Орлу служи отац Јован. Пођите код њега и замолите да Вам помогне својим саветом. Тако ћете сваки пут, кад се у Вашој души појави подељеност, моћи да је уклоните саветовањем са другим човеком.
После свега што сте преживели, неопходно је да се миропомажете и да се помазујете уљем од миропомазања.
Не заборавите: за подвиг и за пост који је изван онога што захтева Црква, нећете одговарати пред Богом; међутим, за породицу, за кћер и мужа, одговараћете само Ви. Ви сте се усредсредили само на себе, тако да више не видите потребе својих ближњих. Зар је Бог могао да Вас наговори на нешто такво?! Напротив, непријатељ приступа и настоји да удаљи од пута Божијег.
Нека Вас Бог благослови!

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.