ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
СМРТНИ ГРЕХ
 
Драга О.!
Ви пишете да сте се уморили од своје болести. Ја вам то нећу поверовати. Наиме, кад би заиста тако било, не бисте више падали у смртне грехове. Ваша болест је њихова последица. Уколико пак грешите, онда би требало да опет и опет трпите и да почнете да се кајете, али не само речима него самим животом.
Узмите епитимију и носите је: болест ће у почетку ослабити, да би временом сасвим ишчезла.
 
* * *
 
А.., А.!
О каквим непријатностима ти пишеш? Највећа непријатност је твој однос према животу. И како да не буде непријатности, кад је смртни грех заробио твој млади живот? Размишљаш о томе, шта ће о теби мислити други људи, али и не помишљаш на то, како је Господу да гледа на твоју недоличност! Чедо моје, уколико свој живот градиш на сузама других, знај да не би требало да машташ о срећи!
Зар се не плашиш да би те сада могли позвати из овог живота и да би на суд могла да станеш као блудница и као кривац за разарање туђе породице? Управо о томе би требало да размишљаш!
То је најважније. Хоћеш ли бити у стању да се покајеш, да измениш свој живот и поглед на њега? Наиме, ти живиш без Бога и изван закона Божијег.
Размисли док још има времена…
 
* * *
 
Драги А.!
Ако се у темељ живота на самом почетку угради грех, онда је у таквом случају очекивање доброг плода веома сумњиво. Озбиљно размисли о томе. Живот је кратак а вечност бесконачна. Каква ће за нас бити та вечност, ако у темељ угла не поставнмо закон Божији него животне удобности? Лако је и неодговорно имати пријатељицу, али је веома одговорно и тешко ношење крста супружништва. А то, што та “пријатељица” значи смртни грех, Вас уопште не узнемирава!
Време је да одрастеш, А., и да се одговорно односиш према својим поступцима. Нека ти Господ помогне у учењу и нека те умудри да промишљено живиш.
 
* * *
 
Драга у Господу А.!
Ви сте ми у свом писму исприповедали једну страшну причу. Ко ће сада да помогне Вашој кћери и Вама? За Вас још и има неке наде, али само у случају да имате вере. О Вашој кћери ћемо засад ћутати, јер она сада не би послушала ни Вас ни било кога другог.
Она сматра да се у њеном животу не дешава ништа посебно, јер живи као сви нормални људи.
Таква је норма нашег времена. О томе, да је то непосредан пут ка пропасти у вечности и ка страшним болестима овде, на земљи, нико и не размишља. Ви бисте хтели да од мене чујете, како да живите на хришћански начин. Веома радо, само што то Вашој кћери сада не одговара. Као прво, требало би да почне да размишља и да осећа на хришћански начин.
1. Нека престане да живи у блуду (сетимо се еванћелске изреке: Петорицу мужева си имала, а ниједан од њих ти није муж).
2. Нека се покаје и нека се обавезно миропомаже.
3. Нека живи сама у чистоти, васпитавајући дете. Она неће учинити ништа од свега овога.
Ви се немојте играти речима: нема воље Божије ни у једном од дела која сте ми описали. То је воља разузданог човека, плус воља непријатеља људског рода. Ви сте дужни да се освестите и да се покајете за читав свој живот, јер ћете Ви одговарати за своју кћер. Она није васпитавана нити у вери нити у здравим моралним нормама. Управо би Ви требало да се кајете, да се молите и да искрено плачете пред Богом, а превасходно да се молите за своју кћер. Ништа више у овом часу не можете да учините ни за себе ни за њу.
Како је могуће да ме Ви, хришћанка, питате за абортус? То је убијање детета и при том, убиство које извршава његова мајка.
Будите свесни тога, као и чињенице да је сваки, који учествује у том греху – такоће убица. Блудници, прељубници и убице неће наследити Царство Божије јер творе дела демона, а он је човекоубица од искона.
Могу да Вам дам само један савет: постаните потпуно свесни несрећног стања своје душе и још тежег стања душе своје кћери. Постаните тога свесни и почните да се молите, постепено протерујући из свог живота све оно, што доприноси његовој пропасти.
Не желим да оваква писма пишем на Пасху, када Господ обећава радост вечног живота и све људе призива к Себи.
Једино, што би сада требало да учините, јесте да се бескомпромисно вратите Богу.
 
* * *
 
Слушкињо Божија Н.!
Изаберите сами, како ћете поступити. Ја ћу Вам писати само о ономе, шта ћете добити ако насрнете на живот младенца. Наиме, Вас су управо такве помисли навеле да ми поставите питање.
Чедоморство је смртни грех. Његове последице ће се превасходно одразити на Вашу душу, а затим и на ону децу, коју сте већ родили. Та деца ће се мучити у животу а Вама ће за изгубљеног брата узвратити таквом огорченошћу, да нећете моћи да је преживите.
Према томе, изаберите сами.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.