ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
СВЕТА ТАЈНА ПРИЧЕШЋА
 
Драга у Господу О.!
Добио сам Ваше писмо. И заиста, В. живи без вере у Бога, уздајући се у овом узбурканом свету у своје слабе снаге. Она увиђа да та борба превазилази њене снаге и захвата је очајање.
Прво, што треба да учините, јесте да се постарате да се В. причести. Ви ћете јој, наравно, протумачити величину и неопходност свете тајне сједињења са Богом.
Након што се причести, потребно је да се укључе и лекари. Молите се за В. и чешће дајте да је помињу на Литургији. Научите је да се моли за маму и за Н. Дечја молитва је лака и чиста у свом усхођењу ка Богу.
Нека Вам Господ помогне!
 
* * *
 
Драга у Господу А.!
Одраслом човеку, који је формиран на основу другачијих норми живота, веома је тешко да уђе у непознати свет духовног живота. Поред тога, ни непријатељ не мирује.
Они тешки смртни грехови, којих некад нисте били ни свесни као грехова, отворили су непријатељу приступ у Вашу душу и дали му власт над њом. Управо из тог разлога су Вам допустили да се тако често причешћујете, и управо због тога се у Вашој души појављују униније (чамотиња), збуњеност и свака пометња.
Непријатељ се грчи од болова јер га светиња спаљује, и Ви то осећате као удвостручену тескобу. Неопходно је да се молите и да то претрпите као епитимију.
У Цркви не постоји појам рада. Постоји послушање, и због тога сваки и ради онолико колико је потребно за Цркву. Нека Вас Господ укрепи.
Р. S. И требало је да другарице оду. Добро је да се научите да будете сами, иначе се никада нећете научити молитви. Живот је кратак а вечност бесконачна. Спасавајте се.
 
* * *
 
Драги оче А.!
Немогуће је да причестите особу са тако страшном пометњом у срцу и глави. Човека може да отрезни једино неопходност да поново сагледа своје ставове, повезана са забраном да приступа Чаши Живота и да се сједињује са Христом. Наиме, ми не можемо да причестимо болесника када он не влада својим језиком и није при свести. У датом случају, она не влада свешћу. Потрудите се око ње, и обратите пажњу на то, како ће се понашати у вези са забраном.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.