ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ТРПЉЕЊЕ
 
Н.!
Куда ћеш да побегнеш? Постоји само једно усмерење – ка Богу, а њега нужно прате труд и патње. Моли се за устројство свог живота и Господ ће све дати, ако је на добро. Међутим, и тада је потребно много трпљења.
Нека те Бог благослови за трпљење.
 
* * *
 
Драга у Господу В.!
Када људи живе без Бога, онда се живот претвара у пакао, за којим следи и пакао у вечности. Требало би да Ви већ живите по другачијим законима, по законима Божијим, и да трпљењем побеђујете оно зло, које царује око Вас. Наиме, само ће то трпељиво стајање у истини, потврђивање своје вере и уздање у Бога које се доказује самим животом донети добар плод. Има ли смисла називати се хришћанином а живети као незнабожац? Молите се у тајности за своје ближње и љубављу и састрадањем побеђујте зло.
Нека Вас Господ умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу В. Н.!
У обезбоженом свету господари ђаво, а то што Вас мучи су демонска страховања. Међутим, нека је слава Богу* – она не превазилазе Ваше снаге, а милост Божија вас укрепљује осетно и очигледно. Једино је Господу познат циљ Вашег труда и трпљења. На нама је само да будемо потпуно уверени да се све дешава по допуштењу Божијем, и у том случају Ваше трпљење и труд неће пропасти. Особиту вредност пред Богом немају само покајање на речима и свест о сагрешењу, него и покајање на делу, тј. трпљење због својих прећашњих безакоња. Настојте да се миропомажете једном годишње. Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас. Нека Вас Господ укрепи!
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Помолићу се за Вашу породицу. Међутим, Вас сасвим добро саветује Ваш парохијски свештеник, и нема никакве потребе да се обраћате још некоме. Животу нас учи сам живот, и не дешава се да читавог живота корачамо глатким путем. Напротив, само нас крсни пут води у радост општења са Богом али, наравно, само уколико свој крст носимо без роптања и ако свакодневно црпемо своју снагу из Бога.
Нека вас Бог благослови и желим вам трпљење, трпљење и опет трпљење.
 
* * *
 
Драги оче М.!
Испунићу Вашу прозбу да се помолим за Вас. Борба са страстима траје током читавог нашег живота. У тој борби се учимо да сагледамо своју крајњу слабост и неодрживост, као и велику силу Божију, која у једном једином тренутку може да нас ослободи од замки греха и страсти.
Било би добро да прочитате брошурицу под називом “Необјављени дневник” св. Јована Кронштатског. Ако га искрено љубите и ако се руководите његовим саветима, из тог дневника ћете дознати како се он борио са тим истим незгодама које нападају и Вас.
Трпљење је велика сила, и са трпљењем је лако корачати по животу. Ако му се присаједини смирење, оно ће човека увести у Царство Небеско. У случају потребе, идите код лекара. Зар не би било исувише дрско да тражимо исцелење од Самог Господа?
Помолите се и за мене, слабог.
 
* * *
 
Драга М.!
Ко у животу није погрешио! Због тога сви, без изузетка, траже милост и попустљивост (снисхођење). Да бисте живели по Божијем, потребно је да се потрудите у трпљењу и молитви, помажући мужу да се подигне након пада. Ваше трпљење и љубав према деци за њега ће значити више, него разговори и разјашњење ваших односа. Разуме се да деца не би требало да буду упућена у грешке одраслих. Деца би и сама могла то да примете, али не би требало да посредством Вас и од Вас добију то страшно знање, које убија веру у добро и љубав. Нека Вас Господ укрепи!

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.