ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
СПАСЕЊЕ
 
Слушкињо Божија С.!
Све патње, које преживљавате кроз своје дете, прихватите као очишћујућу казну за своју прошлост, и научите се да Богу благодарите за све, свесно и одговорно прихватајући све из руке Божије.
Господ је дошао ради грешника, да би их спасао. Да бисмо се спасли, нама је преостало само да будемо потпуно свесни да смо ми ти грешници. Ради наших грехова, живот око нас постао је неподношљиво тужан. Због тога би требало да се покајемо, очекујући Божију помоћ и опроштај. Милост Божија неће оклевати. Ако су пак ради очишћења од наше некадашње нечистоте потребне болести и патње, онда их треба претрпети без роптања и заблагодарити Богу.
Нека Вас Господ умудри!
 
* * *
 
Е. Е.!
Ваша душа се не мучи узалудно. То су такви греси, који су једном за свагда поставили препреку за Ваше служење код престола. То, што сте сада почели да игноришете канонска правила, не лишава правила њихове силе. Онај пак, који се усуди да живи противно њима, носиће на себи сву тежину њиховог нарушавања. Често ми пишу и говоре о себи они, који су их нарушили. Међутим, то мора да решава архијереј, јер је обавезно да се (будући свештеници) њему исповеде пред примање чина. То није неко мрмљање, него строга и непристрасна исповест свега што се десило. То је једино, што задржава од даљег пада у пакао.
Према томе Е., ја ћу Вам бити слаб утешитељ. Не могу да прихватим на себе оно, што је у власти архијереја.
У таквим ситуацијама, обремењеним искушењима, долази у питање и само наше спасење. Спасење је, Међутим, једино важно дело у нашем животу, све остало је споредно.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драги у Господу Е.!
Господ је с Вама. Ваша страховања и брига нису узалудни. Господ није укинуо светоотачке каноне, на којима непоколебиво стоји Црква. Ако људи умишљено или несвесно и заборављају на њих и укидају их, то ни најмање не мења ствар. Током читавог живота таквих људи, падови ће следити један за другим.
Питање морате решити сами. Примамљиви предлози ће се поновити још много пута. Умудрите се да од искушења одете тако, да не повредите своје “заштитнике.”
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Т. Т.!
Ваше питање о томе како да се спасете је испразно. Читајте Свето Писмо, читајте светоотачку књижевност – тамо је све сасвим јасно. На тај начин се спасавајте.
Ви нисте довољно одлучни. Када паднете, наставите да лежите. А куда ће Вас то лежање одвести, знате и без мене. Могу да се помолим за Вас, али Вас нећу саветовати. Рећи ћу Вам само једно: плашите се гнева Божијег, јер сте породицу уништили, децу осиромашили, а свом сину због родитељских грехова припремили сумњиву будућност. Морате се поправити.
 
* * *
 
Драга Н.!
Не спречава проклетство И. да оствари своје снове, него милост Божија према њој. На њој, уосталом и нема родитељског проклетства, него се оно крије у чињеници да је позориште, а утолико пре естрада, погубно место. Господ се сажалио на И., како би пошла да пева Богу и тамо задобила спасење и радост живљења.
Ви немате благослов да идете у манастир. Живите у свету и молите се у цркви и код куће, па ћете, милошћу Божијом, живети на спасење. Ви наиме не знате шта тражите за себе и за кћер. Господ много боље зна шта је за ваше добро.
 
* * *
 
Драга у Господу М.!
Пут спасења је у свим временима један, и он нам је обележен у светом Еванђељу. У свим временима, не постоји препрека за оне који хоће да се спасу, јер оне, који то желе, на том путу руководи Сам Спаситељ. На нама је само да искрено желимо да следимо Христа.
И болести, које се дешавају по допуштењу Божијем, потпомажу човеково спасење. Оне успоравају нашу безумну трку по животу и приморавају нас да се замислимо и да затражимо помоћ. Као по правилу, човечија помоћ је слаба и брзо се исцрпљује, и човек се онда обраћа Богу. И за Вас је дошло време да се молите и да тражите. Требало би да се исповедите и миропомажете, и да се често причешћујете. Не напуштајте свој посао. За своју болесну руку молите се Пресветој Богородици Тројеручици.
Спасоносном путу се морате учити у Цркви, јер је она дом Божији. Ја ћу се помолити за Вас, болесницу, и за Вашу породицу.
 
* * *
 
Драга у Господу С.!
Страшне болести нашег доба изродило је безбожништво. Те болести имају такве особине да не уступају пред лекарском вештином, него захтевају и жељу болесника да оздрави и његове, макар и мале напоре на томе. Ако се пак ти напори поткрепе обраћањем Богу за помоћ, уверавам Вас да ће болест одступити.
Како се сада често догађа да страдају ближњи, и да је болесник глув и слеп и да се све дубље погружава у мочвару греха! Грех родитеља и – мислим да не грешим – Ваш грех је у томе, што децу нису правилно усмерили у животу. Учили су их свему, осим да знају у Коме се крије извор живота. Деца не знају за Бога. Стога Господ допушта да младо поколење реално упозна насиље зле мрачне силе. Међутим, ни тада не почињу сви да се преобраћају и да траже помоћ Божију. Молите се с надом и са живом вером, предавши и себе и своју децу вољи Божијој. Унук такође страда због греха своје маме, и њега је обременила њена грешка. Чешће причешћујте С, и видећете како ће се непријатељ повући.
Васцело наше спасење је у Богу, али не у вишечасовним правилима, него у живом и поверљивом односу према живом Богу.
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Тешко ми је да одговорим на Ваше питање из једноставног разлога што то зависи од тога, шта човек тражи од живота. Загледајте се у себе и схватићете. Да бисмо се спасли, није потребно да трчимо са места на место, бежећи од оних животних околности, које нам је Бог послао. Управо су оне Богом благословене, а искушења су потребна, корисна и спасоносна за душу. Према томе, драга Л., нећу одбити да се помолим за Вас, али Вас нећу саветовати. Радите онако, како је саобразно Вашој мери. Нека Вас Бог умудри.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.