ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
НЕПРИЈАТЕЉ ЉУДСКОГ РОДА И БОРБА СА ЊИМ
 
Драга Е. П.!
Одакле да почнем да оплакујем дела твог несрећног живота?
Да ли одатле, кад си без венца и без Божијег благослова ступила у тако важну етапу живота као што је брак?
Да ли одатле, кад си породичној катедри и обавезама мајке-хришћанке претпоставила универзитетску катедру и улогу научника?
Одакле?
Да ли би сад уопште и требало да говоримо о томе, када наш живот сликовито показује да смо заборавили молитву: Без Мене не можете чинити ништа? Много је тога што смо творили без Бога, својом или тућом кривицом, и сада видимо Русију разорену таквим стварањем, видимо разорене породице и изгубљене душе. Ви то све правилно разумете. Међутим, крст, драга моја, свагда крст, и свагда су то сузе а не радост. Снагу духа да се носи крст даје само свест да је тај крст положио Бог и да ћемо га уз Његову помоћ носити и донети до краја.
Да, А. се није једноставно удаљио од Истине, он се препустио њеном противнику. Кодирање је један од савремених видова чаробњаштва, и његова последица је демонска обузетост човека. Управо у томе и јесте наша несрећа, драга Е. П… Ми не познајемо наше Православље и попуштамо пред ласкањем непријатеља. Зато ћемо и плакати, оплакујући свој живот, плачући над животом сина. Те сузе су за Вас спасоносна роса, а сина предајте у руке Божије, будући у потпуности свесни своје кривице и пред Богом и пред сином. То је повратак Богу, а једино Он зна колико се морају продужити Ваша страдања.
 
* * *
 
Н!Н!
Не хулите на Бога! Није Вам, драга моја, Господ дао такав карактер. Господ твори само оно што је добро, али је воља мрачне силе и наша човечија воља, која нам допушта да бирамо између добра и зла, узрок оног зла, какво Ви сада видите у својој прошлости, па чак и у садашњости.
Очигледно је да сте Ви духовно били толико скамењени да је била потребна тешка болест и скамењеност удова да би омекшала душу.
Хвала Богу, што је Господ закуцао на Ваше срце и што сте почели да радите на себи. Сада знајте, да Вам предстоји да се трудите, а када ће и како доћи милост Божија и утеха, зависи од Бога.
Замишљам подвиг Вашег живота. Ви, међутим, драга моја, ако Вам је већ дато у удео да духовно делате, не журите ка утехама. Биће боље да научите да се предате вољи Божијој, јер ће тада Ваше трпљење добити другачији смисао и постаће спасоносни подвиг делања за Бога.
Сада Вам се опет приближава непријатељ, али са друге стране. БогВамје дао да себе сагледате у својој духовној неугледности. То је дар Божији и чудо духовне прозорљивости. Требало би заблагодарити Богу и живети у нади да Вас Господ, ако је већ ушао у Ваш живот кад сте били мрак и у мраку, утолико пре неће оставити сада кад Му, иако слабо и неспретно, идете у сусрет. Непријатељ Вам засејава управо такве мисли и посредством њих Вас баца у грех очајања и безнађа. И опет пад. Нипошто. Кад Вам непријатељ приступи с очајањем, у мислима притеците безграничности Божије љубави и милосрђа. Када пак исплива гордост, сетите се дубине свог пада.
Тако ћете читав живот провести у борби са собом и са непријатељем, и тако ће бити све до краја наших дана. Према милости Божијој, спокојство ћете наћи тек након гроба. На земљи нема раја, а ми нисмо ангели.
Такође се немојте прекомерно жалостити због О. и због њене будућности. Да је постојало Божије благовољење за њену удају, онда све те препреке не би ништа значиле. А Богу је тако угодно да Вас не остави саму. У своје време, подвиг њеног самопожртвованог служења болесној мајци неће остати ненаграђен.
Да би се променио посао, треба се најпре помолити св. мученику Трифуну и наћи ново запослење* – потражите где ћете прећи, где ће је примити и запослити, па тек онда нека напусти претходни посао.
Нека вас Бог умудри и укрепи да бисте обе, сразмерно својим снагама, твориле своје дело, јер је веома важно у каквом духовном и душевном расположењу нешто чинимо.
Код Вас, В., још увек постоји снажно себичњаштво, и оно Вас и мучи. Онај који се Богу покорио на делу а не само на речима увек је благодаран и смирен.
Трудите се, јер има још много, много посла!
Нека Бог благослови Вас и О.!
 
* * *
 
Драга Ј.!
Примио сам твоје тужно писмо и сагласан сам с тобом да су те само болест и патња привели Цркви. У томе се за тебе пројавила милост Божија. Међутим, непријатељ којег ниси знала и о коме ниси ни подозревала, кренуо је у лов на твој живот. Шале са мрачном силом су рђаве, и цена наклоности према њима је човеков живот и пропаст његове душе. Они не одузимају живот, јер то за њих не би имало никакву вредност; међутим, они човека уче да оконча са самим собом. Непријатељ се још увек није удаљио од тебе. Он још не верује да је изгубио власт над тобом. Он ће те и даље вребати и покушавати да те отргне од Бога и од Цркве.
Ти, међутим, знај да ће се телесно здравље вратити једино са здрављем душевним, које можеш да задобијеш једино у тајинству сједињења са Богом.
Неопходно је да се стално исповедаш, да се миропомажеш и да се причешћујеш светим Христовим Тајнама на сваке две седмице (наравно, осим оних дана кад по природи не можеш да се приближиш светињи). Свакодневно читај по једно поглавље из светог Еванђеља. Све ће ти то помоћи да свежеш непријатеља који те напада. Сети се да си сама, добровољно, пошла у сусрет њиховим ласкањима и они су те обманули. Ти ниси знала за Бога.
Нека те Бог благослови. Молићу се и за тебе и за твоју децу.
 
* * *
 
Драга И.!
Деца су плод својих родитеља и много тога носе по наслеђу. И Ви сте се сусрели са стварном злом силом, којом је дете обузето. Било би добро да дечака миропомажете и да га научите да открива помисли, чиме ће разоружати непријатеља. Најзад, требало би да се стално причешћује* – једном недељно, и да се уљем за миропомазање помазује свакога дана. Напомените дечаку да му предстоји да се бори за себе, и да он у тој борби, уз помоћ Божију, мора да победи. Мисао о самоубиству потиче од непријатеља.
Нека Вам Бог помогне, а ја ћу испунити Вашу прозбу да се молим за Вас.
 
* * *
 
Драга А.!
Борбу против непријатеља који те мучи мораш да започнеш Св. Тајнама, а прва и најважнија је исповест. Неопходно је да у свом животу пронађеш оно место, које је непријатељу дало слободу да уђе у тебе. Након исповести, неопходно је миропомазање. Требало би да после Св. Тајне пијеш ово миро и да се свакодневно њиме помазујеш. Причешћуј се сваке недеље.
Непријатељ улази неприметно; међутим, да би се он истерао, потребно је мноштво подвига и напора. Знај да је циљ непријатеља, који се стара о теби, да уништи твој живот. Мисао о самоубиству потиче од непријатеља, и он те убеђује да је то једини излаз из ситуације. А да ли знаш да ће самоубиство заувек погубити твоју бесмртну душу? То је једини грех за који се не може добити опроштај. Оно значи пропаст и душе и тела. Према томе, А., не прихватај помисли, јер тај суфлер је непријатељ који те злоставља. Знај да то није твоје и претварај се да не слушаш његова дошаптавања. Заборављај их молитвом: “Господе, помилуј.” И ја ћу се помолити за тебе.
 
* * *
 
Драга Е.!
Та мисао, која ти не допушта да се смириш, потиче од непријатеља. Не би требало да прихваташ његове наговоре, који на тебе дејствују посредством помисли. Непријатељ за Бога увек представља само мрачну демонску силу, док је човек Његова љубљена творевина. Ради грешних људи, Господ је у смрт послао и Свог Сина.
Човек постаје сличан демону онда, кад се одрекне Бога и кад се одрекне спасоносног живота, следећи своја дела, противна закону Божијем.
Према томе, Е., често се причешћуј и преклињи за Божију милост и помоћ, да би се ослободила непријатеља који те напада. Нека те Бог благослови. Миропомажи се током сваког поста.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
Што се тиче Ваше супруге, поновићу речи оца И.: њена болест је духовног порекла и зове се ђавоиманост. Ми се лако разболимо, а још лакше ако добровољно и са жељом у свој живот позовемо мрачну силу. Међутим, потребан је дуготрајан и напоран труд да бисмо је истерали.
Напустивши свој претходни живот, Л. је закорачила према Цркви. Међутим, она је у Цркву са собом повела и свог досељеника. Он јој намеће понашање које се назива прелест, и она се тиме опет удаљује од Бога. Неизоставно и заједно са женом отпутујте код оца И., јер је он већ поставио почетак њеном утврђивању у вери. Укрепљујте се духом и трпљењем у молитви.
 
* * *
 
Драга Е.!
Некада су се према браку односили веома озбиљно, јер деца у себи носе очинско и материнско начело. А шта Ви у свом писму пишете о бившем супругу? Син много тога чини несвесно, откривајући тиме оно што је у његовој подсвести.
Нека Вам Бог подари трпљење да носите крст, који сте узели приликом ступања у брак. На Ваше “зашто” можете и морате одговорити једино Ви сами. Осим наслеђа, постоје и савремени васпитачи – телевизор и друштво необуздане и неконтролисане деце. Поред свега тога, ту је и разулареност мрачних сила, које данас у значајној мери обитавају мећу децом.
Ви лакомислено процењујете своје обраћање екстрасенсу. Демон не изгони демона него ће, напротив, удвоје постати још јачи. То потиче од Вашег незнања и од Ваше неукости, и пре брака, и после, и сада. Будући да је Ваша кривица пред децом велика, мораћете да носите и да трпите последице своје кривице.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу М.!
Све је прихваћено као јецај душе у исповести. Ко у животу није сагрешио током тешког, далеког пута?! Међутим, тежину својих грешака носимо ми сами, и то благо се назива покајање на делу.
Према томе, М., научи се да благодариш Богу за све и помало учи да не идеш тако, што ће те непријатељ водити на улару.
Он приступа свима, и чињеница да “исквареност” у нама налази своју храну, највећим делом представља нашу личну кривицу.
Неизоставно се миропомажи сваке године и настој да се често причешћујеш. Молићу се да нађеш посао који ће ти одговарати. Нека Бог благослови тебе и твоју породицу.
 
* * *
 
Л. Л!
Прилике у Вашем дому постају све лошије, и то због тога што сте усрдно служили непријатељу. Ви сте гатањем и прељубом у свој живот призвали мрачну силу која Вам се сада оштро супротставља приликом Вашег обраћања Богу.
Тај непријатељски досељеник неће отићи од Вас само због прочитаних молитава. Он то неће учинити утолико пре, што сте се осмелили да се обратите Богу и Пресветој Богородици још док сте били у стању мржње и злобе. Ви се, по својој слободној вољи, обраћате и чаробњаку, непријатељу Божијем.
Да ли би требало да у таквом стању очекујете нешто добро, да очекујете Божију помоћ? Не може се служити двојици господара, а Ви управо то чините. Уразумите се!
 
* * *
 
Драги у Господу Р.!
Добио сам Ваше писмо. Међутим, не може се живети без страха, патње и болести и тога треба бити свестан.
Ви сте већ осетили смрад греха и већ носите његове последице, али то се не може назвати другачије него милошћу Божијом према Вама. Потребно је да сад почнете да се супротстављате греху, потребно је да почнете да живите вером, у којој ће за Вас најважнији бити* – страх Божији.
Ви, дакле, помишљате да отпутујете на село? Зар је у селу рај? Зар тамо не постоји московска Гомора, него нешто доличније? Међутим, и тамо ће отићи тај исти Р., са тим истим болестима и незнањем како да живи у Богу. То значи да ће се рај о којем маштате претворити у пакао.
Познајем људе који живе у Москви и она је за њих ако не рај, а оно бар његово предворје. Они живе делатном и живом вером и њих не узнемирују никаква “чуда” нове Москве. Свети су с њима, и московске светиње укрепљују њихов дух. Управо то бих, драги Р., ја Вама пожелео. Период борбе је најтежи, али без њега не може бити ни душевног здравља. Кад Вас непријатељ тлачи и влада Вашим помислима, то представља Ваше бојно поље за слободу духа.
Нека Вас Бог укрепи!
 
* * *
 
Драга Н.!
Теби и твојој мајци честитам празник Рождества Пресвете Богородице. Нека Бог благослови вашу малу и, нека да Бог, једнодушну породицу. За тату ћемо се молити и послаћемо му иконицу са молитвом мученику Вонифатију. Утеши га, Н., и својим молитвама и речима утехе. То је непријатељски напад на њега, јер непријатељ не испушта лако оно што је сматрао својим. Потребно је да се сада сви посебно помолимо за њега. Ево још једног практичног савета: ако још није оздравио, нека покуша да се излечи коњаком. Међутим, за нас је најважнија молитва, док је коњак само снисхођење (попустљивост) према слабости и болести. Ти и мајка затражите од владике Антонија да се помоли за оца, и понекад се с молитвом обрати и мученику Вонифатију. Нека вас Господ сачува. Не очајавајте. Научите да запазите сплетке непријатеља и његове нападе. Нека вас Бог благослови.
 
* * *
 
Драги у Господу В.!
Кад је Господ погледао на Вас и помогао Вам да се отргнете од греховног пакла, лебдели сте на крилима духа. Био је то залог за укрепљење вере. Међутим, протекло је време, и требало је да Ви, духовни младенац, станете на своје ноге.
Тада је све оно, што сте задобили пре ступања у Цркву, почело да Вам открива своје присуство у Вама и да полаже своја права на Вас.
Непријатељ неће тако скоро престати да полаже своја права на Ваш живот. Због тога морате радити на себи и носити бреме свог непродуховљеног стања као епитимију. Не заборавите да се после тмурних непријатељских облака пробија сунце.
Не допустите себи чак ни да помислите на чин, јер ће Вас непријатељ исмејати. Такође је рано да се говори и о монаштву.
Потребно је да васпитате кћер и да је припремите за живот. Потребно је да се још потрудите у свом дому, да бисте задобили ослобођење и ступили у радосну слободу, да бисте се осетили као чедо Божије.
Нека Вас Господ укрепи!

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.