ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
КАКО ДА ЖИВИМО НА ХРИШЋАНСКИ НАЧИН
 
Драги у Господу В.!
Не журите. Уместо да гледате на оне који вас окружују, биће боље да се загледате у самога себе и да живите према својој савести. Што се тиче болесника, њих свугде треба лечити: и у Кремљу, и на селу – свугде су људи. Ви се потрудите тамо, где Вас Господ одведе. Молите се св. мученику Трифуну.
Нека Вас Господ умудри.
 
* * *
 
С., сваки човек је неминовно дужан да сам начин избор свог животног пута. То је неопходно и због тога, да се нико не би могао сакривати иза туђих лећа.
Добро размисли о свему. Наиме, само су два пута од Бога благословена – породични и усамљенички, односно монашки.
И један и други пут су крсни. Према томе, одабери који крст више одговара твом спасењу.
Нека те Бог умудри!
Након што начиниш избор, први благослов мораш добити од родитеља, а други од духовника.
 
* * *
 
Драги М.!
Било би добро да радиш као кувар и да се до 25. године укорениш у православном животу и у Цркви, да добро упознаш себе. За сада нема потребе да се говори ни о женидби ни о монаштву, јер је и једно и друго преурањено. Неопходно је да одрастеш, М., да би свесно и одговорно изабрао свој животни крст. Исто тако, имај на уму да без родитељског благослова не би требало нити да пођеш у манастир, нити да ствараш породицу. Требало би да се потрудиш и око тога, да посредством тебе и твоји родитељи приђу Богу. Другачије не може. Нека те Господ умудри.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
Живите код куће и у славу Божију трудите се на оном попришту, које Вам је дао Господ. На нама је да са молитвом творимо своје дело, а резултат ћемо добити од Бога. Ето, решен је и проблем са станом, што Вам такође потврђује да би требало да останете код куће.
Нека Вас Бог умудри. Масери су увек потребни.
Што се тиче болеснице, она је умрла због тога што је дошло њено време, Бог ју је позвао.
 
* * *
 
И.!
Моли се св. мученику Трифуну и, захваљујући његовом заступању, увек ћеш радити. Можеш да одлазиш у цркву да се молиш, и свима можеш да помажеш, али твоје основно дело треба да буде твоја специјалност у свету.
Верујући треба да буду со земљи а не да се удаљују од других људи. Не проповедај толико речју колико својим животом, трпљењем и љубављу према страдалним и заблуделим људима.
Не гледај исувише далеко испред себе: уколико свакога дана будеш живео са Богом и молитвом, Господ ће твоју лађу провести кроз живот и управиће је ка спасењу.
Нека те Господ сачува и умудри!
 
* * *
 
Р.!
Бог је благословио твоје уписивање на богословију. Сада треба марљиво да учиш, како би и телесно и духовно сазрео. Током година учења, ти ћеш проверити себе и видети куда се приклања твоје срце. Неопходно је да свагда чуваш чистоту душе и тела и да избегаваш “романтику” сваке врсте. Богу је потребна чиста жртва.
Током последње године школовања на богословији Господ ће видети какви су плодови твога труда, и одредиће твој даљи животни пут.
Нека те Бог благослови!
 
* * *
 
Драги А.!
Нећу одбити да се помолим за тебе, али ни твоја мајка, ни духовник, ни ја не можемо да изаберемо уместо тебе.
Неопходно је да се промишљено и са молитвом загледаш у своје срце. Не жури. Данас, кад су изгубили страх Божији, људи се често усуђују да погазе своја обећања: и супружничка, и монашка, и свештеничка. То су знакови времена. Управо због тога је сваки човек и пред Богом и пред другим људима одговоран за оно што изабере. Прочитај дело светог Јована Златоустог о браку и породици, а из светоотачких списа упознај се с подвизима монашког живота. Они, који те одговарају, не познају патње и радости монашког живота и једнострано суде само на основу онога, што сами знају. Не жури, али не оклевај да се упознаш с теоријским знањем и о једном и о другом. Ја ћу се молити за тебе.
 
* * *
 
Драга К.!
Ни А. још није одабрао свој животни пут, а и ти си још увек слободна, и све је пред тобом. Избор, неминовно, сваки човек чини сам. Према томе, за сада се радуј животу, и са љубављу и жељом чини оно, што је за тебе Богом благословено: загревај душе болесних и напаћених и сликај иконице. Моли се за А. и за себе, не гледај много унапред. Господ ће у своје време решити вашу будућност. Он види ваша срца. Само буди постојана у свом избору.
Нека те Господ умудри.
 
* * *
 
Драга у Господу М.!
Твоје обећање нема никакву снагу јер је дато несвесно и, могло би се рећи, без икакве представе о промнслу Божијем који дејствује у свету. Избор животног пута мораћеш да начиниш сама. Када га у св. Тајни принесеш пред Богом, твој избор ће постати обећање.
Постоје два спасоносна пута – породица и монаштво. Загледај се у своје срце и упитај га куда те оно вуче.
Нека те Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Не заборављајте на Бога. С Њим се и тешкоће лако подносе, с Њим нема усамљености, а Ваша слабост се укрепљује силом Божијом. Житејска (световна) пометња нас је и захватила управо због тога, да би људи схватили да не могу да живе без Бога. И ево, многи су прешли праг Цркве, али само споља; изнутра се још увек уздају у себе и у друге људе. Међутим, Господ очекује да се срцем и као деца привежемо за Њега. Тек тада ће се све у животу променити. Нека Бог благослови Вас и Вашу кћер. Разуме се да ћу одговорити на Вашу прозбу да се помолим за Вас.
 
* * *
 
Драги у Господу К.!
Ти у себи носиш неку позлеђеност због бављења окултизмом. Због тога немој журити да женидбом прихватиш на себе и додатни крст.
Бави се столарским послом и резбарењем, оцрквењавај се и моли се. Доћи ће време кад ћеш и духовно и физички сазрети, кад ћеш се усправити и осетити да можеш да будеш ослонац за другог човека.
Сада се и ти сам колебаш, и зато сачекај са женидбом. Нека те Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Нека Бог благослови Вашу породицу!
По свом животу знате да све треба савршавати уз молитву Богу. Наставите да живите реално осећајући живо присуство Божије у свом животу. Молите се!
Искушења и испита ће увек бити, и кроз њих ћемо сагледати себе, како бисмо имали живо осећање Бога и живо покајање.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Е.!
Име свештеника који Вас је прекорео је архимандрит А., који је сада већ покојни (био је заправо схиархимандрит, а његова послушница је монахиња Н). Име свештеника који Вас је миропомазао не могу да Вам кажем, као што не могу да Вам кажем ни да ли би против мене требало да негодујете или против некога другог. Наравно, било би боље да ни на кога не негодујете, јер сте сада, драга моја, Ви већ дужни да знате да се наш живот креће потоком промисла Божијег, и да се ништа не дешава без Његове свете воље.
Додаћу само још то, да сваки човек иде у сусрет промислу Божијем и да он сам (човек) такоће ствара свој живот. Тако се и Вама догодило, и Господ Вам је поклонио да осетите дар Божије благодати. Ви, међутим, нисте одмах пошли за њим, и Ваш живот се вратио свом прећашњем току. Осим тога, разговорима сте развејали све што сте добили, и тако Вас је непријатељ покрао. На кога се сада жалите? Ако Вас је отац А. прекорео, онда је имао и разлога за то. Он је био старац Божији.
Зашто сада да се подсећамо на то? Оно што је најближе није увек и најприступачније.
Хвала Богу што сте у Цркви, макар и негодовали, и што носите свој нимало лак животни крст.
Непријатељ мотри на Ваше добре жеље, али ја Вас уверавам да нисте покрадени. Ваше покајање и непрекидна борба урачунаће Вам се као делање Бога ради. Такав је Ваш животни крст.
Не очајавајте. Причешћујте се, ако је то могуће, сваке две недеље, не ређе, и, наравно, миропомажите се једном годишње.
Свакодневно читајте по једно поглавље из Еванђеља и по два поглавља из Апостола. Предајте свој живот Господу – без негодовања и приклонивши главу ка свом животном крсту.
Нека Вас Господ укрепи!
 
* * *
 
Драга Е.!
Нека Бог благослови твој упис на факултет и нека подари да га марљиво окончаш. Разговори о даљем избору твог животног пута су преурањени.
И у манастиру, као и у свету, можеш да упаднеш у блатњаву мочвару греха, али све то зависи само од тебе.
Ако научиш да избегаваш погибељ у свету, нећеш у њу упасти ни на било ком другом месту.
 
* * *
 
Драга у Господу М.!
Бог је свугде један и у Оптини иу Дубњи, али грех свугде налази човека. Према томе, не збуњујте се помислима и живите тамо где Вас је Бог сада довео. Не спречавајте С. да ради.
Ако је она наклоњена стварању породице, онда би и Ви и она требало да се помолите да не понови грешку Ваше младости, како би изабрала и животну стазу каква јој одговара и омогућила кћерки потребно васпитање.
Ко у животу није погрешио! Никога не треба жигосати: покајали сте се и, хвала Богу, опроштено Вам је. Међутим, из грешака би требало извлачити поуку, како би убудуће били мудрији.
Нека Вам Господ помогне!
 
* * *
 
Драги у Господу В.!
За И. се молим с надом да ће јој страдања донети радост. Саосећам са Вама и молим се за Вас.
Не журите да пређете на нове животне колосеке. Наставите своје послове, које сте започели за живота Ваше супруге, а будућност препустите будућности. Ви живите у садашњости, али живите у Богу.
Нека Вас Господ умудри!
 
* * *
 
Слуго Божији В.!
Одмах ћу ти рећи оно најважније – немој ни да помишљаш на прихватање чина. Тај корак ће за тебе бити погубан. Са одлуком о уређењу свог живота немој да журиш, јер у твом случају још ништа није одређено. У овом тренутку, ти ниси спреман нити за породични живот, какав захтева закон Божији, нити си спреман за монаштво.
Из тог разлога, труди се у цркви и моли се, и постепено почни да живиш као хришћанин, спутавајући грешну самовољу.
Нека те Бог укрепи!
 
* * *
 
Драга у Господу О.!
Опростите што нисам одмах одговорио на Ваше писмо. Такве су биле околности, али сам зато одмах почео да се молим за Вас. Да, тешко је и болно ставити на себе узду закона Божијег, јер смо тада неминовно дужни да престанемо да се поигравамо са животом и да, уместо тога, живот прихватимо као ношење крста. Очигледно је да сте Ви и Ваш супруг ступили само у спољашњу скинију хришћанског живота, због чега се тако лако и неодговорно колебају Ваше жеље. Страх Божији се још није дотакао Вашег срца, и Ви још увек немате никакву представу о вечном животу. Због тога и ја могу да Вам говорим само о спољашњем. Не знам како се окончало Ваше расуђивање; знам само да није требало да пристанете на развод.
Не можете читав живот да започнете испочетка, клизећи само по његовој површини. Време је, већ одавно је време да се задубите и да са много зноја и труда почнете да копате по његовој дубини. Наставите да се молите за мужа и преклињите св. апостола љубави, Јована Богослова, да Вам помогне. Себе пак предајте вољи Божијој, не правећи никакве планове за будућност. Научите да сваки свој корак осмислите на хришћански начин. Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга С.!
Нека Бог благослови да завршиш започето школовање; уметници нису потребни само у позоришту! Међутим, у будућности ће то одредити Господ. Ти сада треба да учиш и да постижеш успехе; учи с љубављу и преданошћу, односно, учи као да је то твоје послушање. Нека те не муче апстрактна размишљања. Најважније је да живиш ради Бога и да све чиниш у славу Божију. Запамти да је за нас свагда и свугде најважније да по свом животу будемо хришћани.
Нека те Бог умудри!
 
* * *
 
Драга у Господу Н. Н.!
Царство Божије дозрева унутар нас и не зависи од места где живимо. Господ је свугде један, и у Орлу и у Дивејеву, а настала су таква времена да ћете и у Дивејеву наћи нешто што ће Вас збунити и растројити. Према томе, живите са Р. код куће, у богоспасеном граду Орлу. Не би требало да често путујете: довољно је једном годишње, а чешће од тога није потребно. Неопходно је да се свом душом сами потрудите и да не очекујете да поникне оно, што нисте посејали. Нека Вас Бог умудри. Не могу Вам дати Божији благослов за пресељење. Вашу тежњу за пресељењем условљава духовно сластољубље.
 
* * *
 
Е. Е!
Просто ми је страшно да слушам и читам оно, о чему Ви пишете. Да сте се боље упознали с православним катихизисом, па чак и да сте боље сагледали и упознали самога себе, уверен сам да бисте дошли до јединог правилног закључка – да је потребно да сами научите да живите на хришћански начин.
Погледајте какве Вам апсурдне мисли падају на памет! Имајући жену, од Бога благословену, и то са болесним дететом на рукама, Ви говорите о монаштву! Иако у суштини још ништа не знате о хришћанству, тешите се мишљу о свештенству! А зашто не бисте постали пијаниста, хирург или уметник? Знам, одговорићете ми да би требало да учите. А да бисте поучавали друге науци над наукама, односно духовном животу, сматрате да није потребно да учите?! Размислите дубље о себи.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
Одмах ћемо одбацити питање о Вашем одласку у манастир. У манастир се не одлази због тога што се породица распала него зато што срце пламти од жеље да се спасава тежим путем и да неподељено служи Богу. Тога код Вас за сада нема, будући да још нисте искључили мисао о поновном стварању породице.
Према томе, живите у свом дому, молите се за бившу супругу и за своју децу и помозите им да обоје у потпуности стану “на своје ноге”. Бог никад не касни, и када до краја испуните родитељску дужност, биће одрећен и даљи животни пут. Међутим, он ће у сваком случају бити једнозначан: или васпостављање породице или пут покајања и патње, зато што нисте били у стању да своју породицу приведете Богу.
 
* * *
 
Драга у Господу Л.!
Један човек светачког живота својевремено ми је рекао: “Сви смо ми у суштини непотребни и никоме, осим Богу, нисмо потребни.” Драга моја, саветујем Вам да и Ви то читавог живота имате на уму, и да само у Богу тражите утеху и окрепљење.
Што се тиче Ваше жеље да живите на селу, морам Вас упозорити да жена која је сама нема тамо шта да ради. Тамо није довољна само мудра глава и вредне руке, тамо је неопходна потпора и заштита мушкарца, иначе прети несрећа. Због тога за сада живите у граду. Молите се светом мученику Трифуну и светом Спиридону за посао и за стан, а Бог ће Вас временом утешити. Не љутите се на мајку, јер је љутња ђаволско дело. Боље је да се сажалите на њу, јер она не разуме неке суштинске ствари. Мисао да ћете се изгубити у овом свету потиче од ђавола. Отерајте је.
Добијам много горких писама од оних који жале због посрнулих. Срце ме боли због њих, док се онима, који та писма пишу, оно просто кида. Код многих се дешава оно, што је речено у руској пословици: “Заједно тесно а одвојено несношљиво”. И то колико несношљиво – до инфаркта!
 
* * *
 
Драга у Господу И.!
Мораш ставити узду на љубав која те привлачи. За то има више него довољно разлога. Први и основни је тај што претендујеш на улогу “спаситељке”, а то је безнадежно и грешно. Други и не мање важан разлог је тај што вам по годинама и унутрашњем стању не доликује да будете заједно.
Ти си створила једну слику, али она није реална. То је твоја измишљотина, и уколико пре то схватиш, утолико ће бити боље за тебе.
 
* * *
 
Драга Н.!
Честитам празник теби и мајци. Нека Бог благослови тебе и мајку.
Одговор о монаштву даће ти св. Теофан. Шаљем ти његову књигу “Мудри савети”. Прочитај пажљиво од 66. до 95. странице. Што се тиче посла* – као што вас раније Господ није напустио, тако неће ни сада. Моли се светом мученику Трифуну и све ће доћи на своје место.
Дете моје, не дозволи да изгубиш равнотежу. У твом животу било је већ много тешких ситуација, али нас управо оне уче да се за помоћ обраћамо Богу и Његовим светитељима, учећи нас да видимо ту једину реалну и самовласну помоћ.
Нека те Господ умудри у укрепи.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
У предвечерје великог празника Пресвете Тројице молим се за тебе: “Нека те благи Дух управи у земљу праву.” Твоје мисли су животно озбиљне, и нека је слава Богу због тога.
Сада, када оскудевамо у преподобнима, ја све време тврдим да се не може живети без дубоког размишљања. Мутне воде садашњег житејског мора и смрадна магла спречавају нас да јасно видимо живототворно Сунце. Да би се твоје мисли задубиле у оно најважније и да би задобиле постојаност, послаћу ти “програм” живота. Уколико га испуниш, он ће те довести до жељеног циља – до служења Богу и Његовој светој Цркви. Да, у томе је пунота наших човечијих могућности, али то је и мучеништво које траје читавог живота. Међутим, ја мислим да свако служење – дакле, не рад него служење – захтева подвиг. За то те припрема и стваралаштво, и оно захтева да му се човек у потпуности преда. Нека те Бог благослови да успешно окончаш своје образовање.
Не јадикуј због уређења породичног живота. Препусти то Богу. Служитељу Цркве је потребна сапутница и помоћница а не препрека. У томе се и крије одлагање твог решења за то питање. Господ гледа далеко испред; управи своје мисли у будућност и веруј Богу, али и сам буди веран. Мајци кажи да су се многи светитељи лечили хомеопатијом. Свети Игњатије Кавкаски је једино њоме подржавао своју слабу телесну грађу. Међутим, какав је био његов дух? Ако пак данас неко нешто измисли, било из оскудице или из изобиља ума, то за нас није наредба и јасно нам је да је и једно и друго – телесно мудровање. Верујућем ће бити добро све што је по вери и све ће му бити за помоћ или за поуку. Са Богом је све добро и ништа нам не шкоди.
За мајчиног супруга треба само да се молиш и да примером своје љубави према Богу оживиш његово за сада хладно срце. Њих двоје су једно тело, и према речима апостола: “Како знаш да верујућа супруга неће спасти свог неверујућег мужа?” За оца се не може рећи да је неверујући. Међутим, свако има своје могућности и своје начине да испољи осећања. Треба да се молите. Господ је с вама. Свагда имај на уму Да је Богу потребна чиста жртва. Чувај ум и срце или, боље речено, срце и ум.
Нека Бог благослови читаву породицу.
31. маја 2001. године
 
* * *
 
Драга Е.!
Одвајкада се зна да се духовност не учи у школским установама. На то се жалио још свети отац Јован Кронштатски у време свог школовања. Очигледно је да сам живот учи животу а да духовност задобијамо као дар Божији за наш мали, али лични труд. Најважнија је искрена жеља да разумемо Истину и да живимо по Богу. Не би требало да се лечиш код о. П., јер ћеш се, у ствари, разболети. Питање да ли би након университета требало да учиш у духовној школи реши са својом мајком. Ти си тако много учила, и питам се да ли је време да од тебе очекују да нешто даш и заузврат? Моли се, и што је најважније – свакодневно читај Еванђеље и Апостол и оцрквењавај се – и то је школа. Помолићу се да Господ управи твој пут.
Нека те Бог благослови.
 
* * *
 
Г.!
Бог не издаје, него ми Њега свакодневно издајемо. Код нас је једно на језику, друго на уму а треће на делу.
Требало би да и Ви знате шта за Вас значи да живите у Богу. Ви то, међутим, нећете да знате и само гомилате обману на обману, иако ће се на крају испоставити да превасходно обмањујете саму себе.
Не би требало да живите са мужем јер сте криви пред њим. Наиме, приликом венчања даје се обећање љубави и верности. И Ви сте то обећали, мада то на делу нисте показали, што значи да сте слагали Бога.
Отац лажи је познат, и он је кроз Вашу лаж успео да уђе у Вашу душу. Деца, која су одрасла у атмосфери лажи, јесу несрећна деца. Плашите се ИНН, али се смртног греха, тј. обмане, не плашите! Међутим, управо ће нас наша безакоња учинити антихристовим наслеђем! Ви сте и без ИНН учинили џиновски корак ка њему, јер сте пожелели “љубав” свештеника.
Не кривите њега, него се потрудите да сагледате себе. Ви пропадате у лажи, она се гнезди у Вашем срцу. Ја Вам нећу говорити како да поступите. Рећи ћу Вам само ово: покајте се, миропомажите и узмите свој крст, а затим трпљењем следите Христа.
 
* * *
 
Драга В.!
Честитам ти празник. Испунићу све прозбе да се помолим за тебе и за твоје ближње и познанике. Теби ћу пожелети само један циљ: да читав живот проживиш Њиме (Спаситељем), да све прихватиш од Њега и да једино Њему стремиш. Не планирај сада како ћеш живети, него се моли: “Покажи ми пут, Господе, и њиме ћу кренути, јер си Ти прихватио душу моју.”
Видећеш чудо Божијег руковођења кроз живот. Најважнији циљ је богоугађање ради љубави према Богу, јер из њега израста спасоносни плод. Бог ће одлучити каквим ћеш путевима и неравнинама проћи. Чедо моје, живи у свом дому, потруди се око свог спасења и помози ближњима. Не само проповедима, него љубављу и само љубављу. То је језик који сви и свагда разумеју.
Нека Бог благослови и тебе и твоје ближње.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Ништа не можете да радите без сагласности Вашег супруга; Ви трчите испред њега, и у једном тренутку ће се показати да он није поред Вас. Радите у свету а у цркву идите само да се молите; обновите могућност да тамо одлазите заједно са мужем. Саветујем Вам да не узимате дете. Што се тиче болести, најпре се у Светој Тајни Миропомазања обратите Исцелитељу душа и тела. Попијте уље миропомазања и свакодневно се њиме помазујте. Након месец дана идите поново на испитивања, и лекари ће Вам тада рећи шта би требало да учините.
Нека Вас Бог умудри!
 
* * *
 
Драга О.!
Добио сам твоје писмо, али ћеш ти, дете моје, морати да одложиш испуњавање своје жеље. Најпре треба да се образујеш, а затим ћеш већ одредити шта ћеш даље чинити.
У садашњем тренутку, то се не може одредити, јер код тебе не постоји одлучан и одговоран избор.
Ти још увек ниси монахиња, а ниси ни породична особа. Твоја мајка то осећа и успорава твоју ужурбаност, јер се она (ужурбаност) појачава расејаношћу духа.
Било би добро да завршиш специјализацију. С њом у свету нећеш пропасти, а и у манастиру ће користити. Сачекај, избор ћемо начинити знатно касније. Нека те Господ чува.
 
* * *
 
Е, Е.!
У народу кажу: “Ако гром не пукне, човек се неће прекрстити.” Тако је и са тобом. Ти у својим писмима реч “Бог” пишеш малим словом, док Му у свом срцу и у свом животу остављаш сасвим мало места. Да, данас новац завршава много ствари, али нема силе која је јача од силе Божије. Зар не можеш да се покајеш за свој протекли непромишљени живот, зар не можеш да измолиш милост Божију за себе и за своју децу? Да ли је то био од Бога благословени брак?
Моли се, научи да се молиш. Ја не могу да то учиним за тебе. Бог слуша само оне, који му се обраћају свим срцем, а што и теби желим.
 
* * *
 
Драга Н.!
У свом животу и служењу променио сам много парохија, али ништа од тога није било по мојој вољи, него по вољи архијереја. “За добро цркве и на корист дела” – таква је била одлука. За 12 година 12 парохија. Тако су се обнављали храмови. Ниједног човека, чак ни оног који ми је био најпотребнији, нисам одвео са парохије. Сви су остајали на својим местима. Међутим, наша веза се због тога није прекидала, напротив. Кад је Господ одредио да одем у манастир, тамо су из свих тих парохија сваке године долазили људи да се помоле и да се сусретнемо.
Твој одлазак ће се рђаво одразити на твоју породицу, и роптаће и на Господа и на свештеника. Не заборави, дете, да си потребна својим родитељима и брату, да си потребна и у фабрици у којој радиш.
Нећеш прекинути везу са својим свештеником, и у његовој парохији ћеш увек бити драга гошћа – поклоница. Духовна веза међу вама ће још више ојачати.
 
* * *
 
Драга у Господу А.!
За сада ћете живети тако, што се ни на шта нећете жалити; служите Господу и људима с радошћу и љубављу. Предајте се у руке Божије, и Он ће Вас усмерити ка правом и спасоносном путу. Ма шта да радимо у животу, важно је само то, у каквом расположењу радимо и због кога то чинимо. Не избегавајте дружење, Господ ће на Ваш пут послати човека какав одговара Вашем срцу. Добро је и најважније да све буде с љубављу и радошћу.
За сада, још увек ништа није одређено у Вашој слободној вољи, и веома је важно чему ће се приклонити избор Вашег срца.
Нека Вас Бог благослови.
 
* * *
 
Драга А.!
Како то кажеш да читаш Свето Писмо, а не можеш да разумеш узрок патњи?
У свету ћете имати жалост, али не бојте се… (Јн. 16; 33).
Уосталом, у шта би се претворио човек, кад не би постојале патње које га очишћују?! Размисли. Ја ћу ти, драга А., рећи и то да је настало такво време да се човек једино патњама и спасава. Требало би да се свакој патњи поклонимо до земље и да јој пољубимо руку!
Ти си, дете моје, пожелела радост пре него што си душу очистила од страсти! Наше страсти не допуштају да радост Божија дотакне душу. Због тога је жеља да се живи радосно и тражење радости безаконита појава. Не би требало тражити радост, него оно што садејствује спасењу душе. Према раду се треба односити као према послушању. На професионалном плану увек треба бити на одређеном нивоу али никад испод осредњег.
Немој да тугујеш због хора. Господ каже: Коме хоћу томе и дајем. Друга је слава сунца, а друга слава месеца.., јер се звезда од звезде разликује у слави (1. Кор. 15; 41). Иди у цркву и моли се, а ако постоји могућност да помажеш у левој певници, помози. Међутим, то не треба да буде прворазредно, него само једно од добрих дела и ништа више. Ако пак, како ти кажеш, “ниси бистра и замуцкујеш” зашто би се онда мучила и уписивала на факултет?
Зар у нашем Писму није негде речено: Читавог живота учиш и не можеш да дођеш до познања истине!Треба да одржиш оно што си већ добила и да се трудиш колико можеш – и то је на спасење. Ако учимо само зато, да бисмо убили време, онда је то грех. Време треба ценити.
Питање о недељној школи треба да размотриш са оцем А. О твом раду са децом већ смо говорили. Пошто ти је Господ помогао и пошто ни ти сама ниси лења, ради у славу Божију. И кад само успеш да седиш пред телевизором? Ионако се, у оваквом свету, тешко спасавамо, а телевизор је жиг кроз који Божије тешко продире, па и ако продре, не може да се одржи. Ми, међутим, тај жиг сами себи стављамо, и то са жељом и љубављу. Размисли како ћеш даље живети. Време је кратко, и не сме се живети опуштено.
Имаш Божији благослов да се вратиш кући.
12. јун 2000. Г.
 
* * *
 
Драга Е.!
У овој етапи живота, ја бих Вам саветовао да живите уместо да лукаво мудрујете. Не тражите ни од себе ни од својих ближњих више од онога што постоји и што они у овом тренутку не могу да дају.
Било би добро да прихватите добар закон супружничког живота, и да према себи будете строжији а према мужу попустљивији. Време размишљања и избора је завршено кад сте одлучили да свој живот сједините са В. животом. То значи следеће: потребно је да се од двоје људи створи један хармоничан човек. И ја бих рекао да је то стварање и то уобличавање сложеније него овладавање техником акварела. Осим тога, то је крст који се носи читавог живота. А средства? Каква су она? Њима нема ни броја. Међу најважнијима су молитва и жива вера, која у сваком тренутку има Бога за помоћника.
Поред тога, најважнија је љубав у Богу. Да свог грубог мужа Бога ради љубите као помоћника на путу спасења који Вам је дат са небеса.
Драга Е., научите се да свако дело започињете и завршавате молитвом. Живот ће се и тада, споља посматрано, кретати уобичајеним колосеком; међутим, његов садржај ће бити сасвим другачији. Он ће у потпуности бити озарен благословом Божијим.
Нека Вас Бог умудри! Нека Вам Бог подари успех и у Вашем стваралаштву, и нека и оно буде освештано добрим циљем да, Бога ради, служите људима. Једино немојте сами измишљати свој живот.
Прихватите Божије. Данас лицемерје запљускује свет, а то је демонско. Тога се треба плашити. Лаж, превара, лукавство – то је пропаст. Нека Бог благослови Вашу породицу.
 
* * *
 
Драга у Господу И.!
Са људима се можете упознавати, и требало би да их упознајете. Међутим, још је веома, веома рано да говоримо о породици. Како сам разумео из твог писма, ти си још ученица. Приликом упознавања с људима, не везуј се неким циљем који је у перспективи. Нека ти још дуго сви буду само другови. Чувај се. Богу је потребна чиста жртва. Веома је добро, што имаш поверења у родитеље. Њихово искуство ће ти помоћи да не начиниш грешке у животу.
 
* * *
 
Драга О.!
Много је времена протекло од оног времена, кад сте ме посетили. Мени је већ 90 година, и веома ми је тешко да прочитам ону масу писама коју ми шаљу. Још никоме нисам одбио да се помолим за њега, али не могу да прихватим да некога саветујем. Да, Вама је већ све речено, јер се савети не дају само за један дан или за једну годину. Ви, наравно нисте без помоћи Божије постали рестауратор. Наставите, дакле, да се трудите, не ради епископа П. нити ради оца В., него ради Бога и ради оних светих, чије иконе долазе у ваше руке. Оца В. је Господ призвао на тако тешко послушање да он, чак и када би хтео, не би могао да удовољи свим својим духовним чедима. Нека је слава Богу што никога не напушта својом молитвом.
Рестаурацију не напуштајте, јер Вас љубе они светитељи, којима дарујете свој труд. Међутим, трудите се по снази и могућности а никако више него што можете.
Нека Бог благослови Вас и маму.
 
* * *
 
Драги у Господу В.!
Требало би да још радите са децом, у школи. Реч је о томе да се Ви према свом послу још увек не односите као према послушању. Ви бисте толико тога могли да урадите за децу, кад бисте радили за Бога, ради Бога и у славу Божију! Све што сте писали о трагању за Вашим местом у животу не потиче од хришћанског односа према животу и према самоме себи. Ваш унутрашњи човек још није започео своје духовно усхођење. Због тога грозничаво тражите излаз, падате и, пре него што успете да устанете, спремни сте да поново паднете. Не постоји стожер, а стожер је хришћански поглед на свет, који свезује грех у нама. Ако то не постоји, ма шта да радите, неће бити за добро душе, неће бити на спасење.
Наш завет је овакав: Ако хоће ко за Мном ићи, нека се одрекне себе и узме крст свој, и за Мном иде, каже Спаситељ (Мт. 16; 24).
 
* * *
 
Драга А.!
Спреман сам да ти укажем молитвену помоћ и да ти дам благослов за учење на факултету. Од осталога се привремено удаљи. Дете моје, не усуђујем се да судим о твом изабранику. Нећу судити ни о његовој прошлости, ни о његовој садашњости. Ако у прошлости није било хришћанских погледа на свет услед незнања, онда их не видим ни сада, али сада већ у знању.
Потребно је време, много напора и животних подвига, да би се са лаке површности спустила у дубину.
Не ради се само о томе, него и о чињеници да је теби тек 18 година и да си тек прешла праг факултета, где тек треба да ступиш у самосталан живот. Због тога ништа, што спречава то главно, у овом тренутку нема право на живот.
Нека те Господ сачува.
 
* * *
 
Драга Л.!
Само Бог зна од чега те чува. Не треба да идеш у неку Фиренцу. Живи у свом стану и ради на послу за који имаш благослов. Моли се Богу, и у потпуности се предај Његовој вољи. Доћи ће време кад ћеш све разумети, и твоје срце ће се преиспунити благодарношћу Богу за Његову милост према теби.
Нека те Бог благослови, дете моје.
 
* * *
 
Драга попадијо А.!
Знам за Вашу несрећу, јер сам и сам неколико пута разговарао са оцем А. Болест од које страда је тешка, и он би хтео да се исцели, али не може. Воља је парализована, а то је страшније него када не дејствују руке и ноге. Стално се молим за вас али се од тога, као што видите, мало шта променило. А како ћете Ви поступити, то морате да решите Ви сами на лицу места. Само су Вама познате прилике у свој њиховој пуноћи. Исто тако, знате да ће Ваше напуштање мужа значити његову пропаст и да он неће моћи да живи. Требало би да од свих тих зала одаберете оно најмање. Стан у М. сигурно издајете, па и од тога имате нека средства? Деца су већ поодрасла и могло би да се размишља и о њиховом запослењу. Међутим, све треба решавати на лицу места, полазећи од својих могућности и од општих околности.
Нека Вас Бог умудри.
 
* * *
 
Драга у Господу Н.!
Писмо за А. сам написао посебно. Ви се молите Богу и нека да Бог да и он и В. схвате и прихвате норме хришћанског живота, како у основу свог живота не би поставили грех, који руши свако добро. И једном и другом бих рекао да ће бити најразборитије да све своје душевне и телесне снаге посвете учењу, које им предстоји у следећих пет година. Спајање два дела – учења и стварања породице – мора нашкодити и једном и другом. Нека Вас Бог умудри!
Прозбу за молитву ћу испунити.
 
* * *
 
Драги у Господу А.!
Одричем се решавања Ваших задатака. У писму ми о свему пишете постепено и исцрпно, и преостало Вам је само да сами изведете закључке: “Нисам спреман (за примање свештеничког чина), немам ни искуство, ни образовање, ни ауторитет. Могу ли да будем пастир, ако ни у мојој сопственој породици нема мира?” Нека Вас Господ умудри. Да ли тражимо Божије? Да ли је оно за чим чезне Ваша душа – “тишина, спокојство, усамљеништво – правовремено”? “Не припремајте своје душе за спокојство и безбрижност, него за многе патње и лишавања”, завештао нам је још у своје време преп. Сергије Радоњешки. Шта тек да кажемо за садашње време?!
Опростите ми од свег срца и немојте ми више писати писма. Ја сам стар и слаб, и више немам снаге да расплићем казуистику савремених противуречности у људима. На речима: “Господе, Господе” а на делима “одричу Ме се”. Тако је готово код свих, осим ретких изузетака.
 
* * *
 
Драга О.!
Не кажњава нас Господ, не, не! Ми кажњавамо саме себе тиме, што живимо без Бога. Ма колико да смо добри према људским мерилима, тамо, где нема Бога нема живог и стваралачког живота, нема радости живљења. Тамо где нема Бога, тамо господари непријатељ Божији.
Казна или “животна туга” је његова превара. Кад се човек након дуготрајног ђавољег руковођења обрати Богу, током извесног времена траје појачана освета непријатеља. Потребно је много трпљења и несумњиве вере да је непријатељ моћан али да је свемоћан једино Господ и да Он неће напустити онога, који усрдно притиче Његовој помоћи.
Нека Вас Господ умудри и нека Вам помогне.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.