ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
МОЛИТВА ЗА НЕКРШТЕНЕ
 
Драга у Господу 3.!
Опростите, али ја не могу да прихватим на себе оно, што је искључиво у власти Божијој. Бог нам је дао смернице, којима једино и можемо да се руководимо. Једна од њих је уједно и најважнија* – крштавање водом и Духом.
За кћер можете да се молите једино код куће, али у цркву не можете да дајете да је помињу. Господ је благ и милостив, и неће оставити без утехе срце растрзано болом. Мала М. је у повољнијем стању. Свети Оци указују на такву децу, и зато би се за њу требало молити оном молитвом, коју су дали Свети Оци. За И. може да посредује само бол материнског срца. Молитва ће за Вас бити утеха, а даље не идите ни у мислима ни у расуђивањима. Препустите и себе и кћер вољи Божијој. Ми треба само да знамо да код Бога нема ни грешака ни неправде, и да је Он безгранично милосрдан. Нека Вас Господ укрепи у ношењу тог нимало лаког крста.
Р. S. До несреће је дошло због тога, што сте Ви желели да она буде крштена а она сама – није. Због тога је бесмислена утеха, да је она тобоже крштена у крви. У својој крви крштавани су само мученици Христа ради.
 
* * *
 
Драги у Господу Н. и В.!
Нећу моћи да вас утешим онако, како бисте то ви желели. Нема смисла да се за В. молите у цркви. Уосталом, то није ни могуће, јер он није рођен од воде и Духа. Једино чиме можете да се утешите, јесте да дајете милостињу и да се за њега молите код куће. Осим тога, будите пажљивији и одговорнији према сопственом животу, Он брзо пролази, а оно што је прошло не може да се врати.
Немојте за сутра одлагати оно, што се мора урадити још данас, јер сутра за некога можда неће ни наступити. Учићемо се на горким искуствима других, да у свом животу не бисмо понављали њихове грешке.
 
* * *
 
Драга Н.!
Желим одмах да те упозорим, односно, да ти кажем да не можеш да се молиш за нерођену децу, која на свет нису дошла у човечијем облику. То би било богохулно. Можеш и треба да се молиш за мајку и оца, који су починили чедоморство. Моли се и трпи болести и патње, које ти је Бог послао ради очишћења душе од губе смртних грехова. Нека те Бог умудри.
 
* * *
 
А!
Веома је добро што тугујете за својом мајком. Молите се за њу, јер ниједан уздах неће пропасти. Међутим, молите се за њу онако, како налаже Црква – не можете давати да је помињу у цркви, али зато стално читајте канон и молитву, које су нам дали богонадахнути Оци. Поред тога, подајте због ње и милостињу убогима. Препустите њену загробну судбину вољи Божијој. Ако Ви, као човек, видите меру њене болести и труда, мислим да Господ види и више и дубље. Међутим, коначна одлука ипак припада Господу. Не усуђујте се да у цркву дајете за помен Ваше мајке, како непослушањем не бисте изазвали несрећу. Нека Вас Господ сачува!

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.