ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ОСУЂИВАЊЕ
 
Драга у Господу С.!
Сетите се како сте учили у школи и како сте неприметно научили да читате и пишете. Нешто слично постоји и у духовном животу.
На нама је да се трудимо, и да чинимо оно о чему смо размислили и што смо схватили.
Остало је – дело Божије. Ми не видимо када у земљи срца проклија семе живота, које је тамо убачено.
Не покушавајте да себе видите као праведницу, него свагда просите: “Подари ми, Господе, да увидим моја сагрешења и да не осуђујем свога брата.”
За сестру се молите, уколико је она била крштена. Наиме, само Господ познаје срце, и није на нама да судимо о другима.
Ево још једне молбе: сажалите се на мене. Ја имам већ 88 година и не могу да Вас прихватим под своје духовно руковођење, али обећавам да ћу се помолити за Вас.
 
* * *
 
Драга Ј.!
Покушај да макар један дан живиш пажљиво, мотрећи на саму себе. Најпре упознај себе а затим покушај да макар један дан живиш противећи се греху. Дознаћеш колико је то тешко, а када дознаш, научићеш да будеш попустљивија према људским слабостима и никога нећеш осуђивати.
Два греха су најстрашнија за људско спасење: осуђивање и саблазан. И један и други кваре твој живот, као и животе других људи. Бог ти опрашта неопростиве грехове, а ти и ја не можемо да опростимо другима ни најмања сагрешења!
Нека те Бог умудри!
 
* * *
 
Слушкињо Божија Н.!
Тешко свету од саблазни; јер потребно је да дођу саблазни, али тешко човеку оном, кроз кога долази саблазан (Мт. 18; 7). Верујем да ме услед незнања позивате да расуђујем о вашим парохијским пословима у цркви и о свештенику у њој. Не познајем ни Вас ни оца Н, и уздржаћу се да судим на основу нечијих речи или по нечијем наговору, макар и написаном.
Уосталом, ко сам ја да бих судио? Мени таква власт није дата ни у манастиру, па како бих онда судио о туђој епархији?!
Не, драги моји. Опростите, али ваше прозбе су за мене немогуће. У вашој епархији постоји владика, под чијим се омофором налазе сви: и свештеник и парохијани. Њему се обратите са својим недоумицама.
Драга Н., кад су вашу цркву тек почели да обнављају, био сам преплављен бујицом писама из ваше парохије: сва су говорила о томе како необичног свештеника имате и како је необична ваша општина. Након извесног времена, бујица писама је постојала и даље, али је имала другачији садржај.
Садашњу жалосну ситуацију изродили су Ваша самовоља и самопоуздање.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.