ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
СМИРЕЊЕ
 
Драги у Господу Д.!
Ти би желео да добијеш одговор о свом животу за десет година унапред. А да ли нам доликује, пријатељу мој, да се загледамо у оно, што је у Господњој власти?
На теби је да заблагодариш Господу што те привео у црквену ограду. Знајући да ће ти бити тешко да се оцрквениш, Господ ти је омогућио да живиш и учиш у М.
Благодари Господу – учи, труди се и зарађуј за живот, а будућност ће доћи у будућности, и она ће зависити од тебе.
Нека те Господ сачува!
Господ мотри на тебе. Корачај пред Њим у праведности, и бићеш срећан. Он ће управити твој пут.
 
* * *
 
Драги Л. А.!
Добио сам Ваше писмо и радујем се заједно са Вама. Неизоставно одслужите благодарни молебан за успешан завршетак свог великог труда.
Што се тиче аудијенције не могу нити да је прихватим нити да је одбијем, јер ја не планирам нити своје време нити своје стање. Поживео сам до оног времена када ће ме свезати и водити тамо, куда и не желим. Сада ходам, а после пет минута морам да легнем, и не знам кад ћу устати!
Опростите ми од свег срца, али моја старост је већ узела власт над мојим животом и учи ме потпуном послушању њеним заповестима. Често ми се дешава да чак и службе пропустим. Сада свима, па и Вама, кажем да је манастир отворен за све, док се моја келија отвара ређе него што бих хтео и то онда, када Бог благослови.
 
* * *
 
Драги у Господу Ј.!
Ти очајаваш зато, што желиш да без труда узлетиш на крилима праведности, а крила још нема! Учи се да на хришћански начин корачаш по земљи и свакодневно сагледавај своје слабости.
Не постоји други пут. Нису узалудно Свети Оци говорили да је онај, који је у стању да сагледа своје грехе и да их исправи бољи од онога који може да васкрсне мртве. Према томе, Ј., смири се, и не маштај о примању чина. Живи као мирјанин, трудећи се и очекујући да ти Господ за тај труд подари опроштај претходних грехова. Опроштај си већ добио у Св. Тајни Исповести, али “вест” о свом очишћењу ћеш добити тек након много труда и трпљења своје немоћи.
Господ је с тобом. Не губи главу, јер ни у прошлим временима старци – духовници нису свезивали слободу својих духовних чеда.
Бог је свакоме подарио слободу. Не дозволи да сам стремиш ка ропству, па ћеш научити да цениш и слободу других.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.