ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА! – ПИСМА ДУХОВНОГ РУКОВОЂЕЊА ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

 

ОЖИВИМО СРЦА ЗА БОГА!
Писма духовног руковођења за савременог човека

 

 
ПАТЊЕ
 
Драги оче Д.!
Господ нека је с Вама! Драги мој, наступило је такво време кад би се свакој патњи до ногу требало поклонити и целивати јој руку. Наиме, једино још патње посредују за наше спасење. Штавише, мислим да се у свим временима наше спасење савршава на крсту.
Патње нас, дакле, хвала Богу, обавештавају да идемо путем спасења. Погибељно је бежати од патњи с једног места на друго. Господ Вам не даје благослов да дођете код мене, јер Он зна колико сам ја ослабио и колико ћете Ви бити огорчени и пометени због немогућности нашег сусрета. Никуда не би требало да се пресељавате. У Грчкој сте већ живели, а у Русији неће бити боље него у Грчкој.
Живећемо у свом месту: где смо се родили, тамо ћемо и користити. Супруга своје сестре примите под свој кров.
Даље од Т. никуда не путујте, уколико сте већ одлучили да бесповратно напустите Ц. Питање свештеника у Ц. Свјатјејши ће ионако морати да решава, јер сте Ви већ спремни на пут.
Ускоро ћете морати да смирите своју нарав, јер се приближавају старачке слабости и када ти је, хтео – не хтео, помоћник неопходан.
Нека Вас Бог умудри и укрепи. Помените ме у својим светим молитвама.
2. октобар 2000. године.
 
* * *
 
Драга попадијо М.!
Молим се за Вас и за С. Покорите се несрећи, и несрећа ће се покорити Вама. Кад бисмо одмах могли да видимо какви рајски цветови израстају на тужним пољима нашег живота, онда бисмо једино њих и желели свом душом.
Не јадикујте. Господ неће оставити С. и он ће још, заједно с Вама, послужити Господу.

One Comment

 1. Предраг

  Oво је нешто скоро најбоље што сам прочитао!
  Такође и писма и савети о породичном животу.
  Предиван и богомудар старац Јован Крестјанкин.
  Хвала Светосављу за ову књигу.
  Хвала оцу Љуби Милошевићу.
  Нека вас Господ укрепи у даљем раду.