OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
SVETE TAJNE
 
Draga u Gospodu L. P.!
Jedina pomoć, koju mogu da Vam ukažem, jeste molitva. Međutim, Vi ste zaboravili da mi napišete imena Vaših bolesnika.
Propustili ste još nešto, što je od suštinskog značaja. Naime, iz Vašeg pisma mi je veoma teško da razumem koliko često imate mogućnosti da pristupite svetim Tajnama Crkve?
Sada bi i za unuku i za supruga bilo veoma važno da prime Sv. Tajnu miropomazanja, da ispovede čitav život i da se što češće pričešćuju.
Postoji li takva mogućnost i, što je najvažnije, postoji li želja za tim?
Nespokojstvo potiče odatle, što u Vašoj porodici ne postoji duhovno shvatanje događaja koji se približava. Trpeljivo i s ljubavlju pripremajte muža za ishođenje.
Budite popustljivi prema njegovoj slabosti. Njemu je istovremeno i bolno i strašno. Potrudite se da njegove poslednje dane ulepšate pažnjom, brigom i nežnošću.
Neka Vas Gospod ukrepi!
 
* * *
 
Draga u Gospodu D.!
Ispuniću Vašu prozbu da se pomolim za A. Međutim, A. se može pomoći jedino svetim Tajnama Crkve. Trebalo bi da se miropomaže čitava porodica, a on bi trebalo da se pričesti za dve sedmice.
Vreme je sada teško u svakom pogledu, i bez Boga ne bismo mogli da preživimo ni duhovne ni materijalne nedaće. Moja molitva može samo da pomogne Vašoj, materinskoj. Trebalo bi da se i T. pomoli.
Neka Vam Gospod pomogne!
 
* * *
 
Draga u Gospodu N.!
Lekari i lekovi su od Boga, i neophodno je da im se obraćamo i da se pridržavamo saveta profesionalnih lekara.
Međutim, svakom obraćanju lekarima treba da prethodi obraćanje Gospodu u Sv. Tajnama Miropomazanja i Pričešća. To ne bi trebalo da učini samo dečak, nego i njegovi roditelji. Sada se često dogaća da deca stradaju zbog bezakonja svojih roditelja.
Potrebno je da svi budu kršteni, venčani u crkvi i da se porodica ocrkvenjava, tj. da živi životom crkve.
Obećavam da ću se pomoliti za dečaka.
 
* * *
 
Draga u Gospodu L.!
Vaš krst je težak, ali Vi, uz Božiju pomoć, treba da ga nosite, ne udaljujući se od Boga. Vi ste sebi već dopustili grešku, obraćajući se neprijateljima Božijim – ekstrasensima.
A. ne može da se izleči ni kod lekara ni kod sveštenika, jer je to Božije dopuštenje i kazna za urazumljenje svih vas.
A. bi trebalo lečiti, ali je najvažnije da se jednom mesečno pričesti i miropomaže za dušu i da mu se ukaže lekarska pomoć za telo.
Neka Vas Bog ukrepi i umudri, a ja ću se pomoliti za Vas i za A. S!
Neka te Bog blagoslovi za ispunjenje tvoje graćanske dužnosti pred otadžbinom i pred ljudima.
Međutim, pre nego što pođeš, neizostavno se ispovedi, miropomaži i pričesti. To će ti biti poputnina, podrška i ograda za sve vreme službe.
Gospod neka je s tobom!
 
* * *
 
Draga L.!
Dobio sam Vaše pismo. Ne bi trebalo da menjate mesto gde živite, niti da napuštate svoj posao.
Možete i treba da menjate samo svog unutrašnjeg čoveka koji je već 9 godina u Crkvi a još nije ni počeo da veruje da svetom upravlja promisao Božiji, da u godini nema „crnih“ dana, nego da su svi dani svetli i svi Božiji, da je smrt san i prelazak u drugi život, da su životne nedaće* – ispiti duhovne zrelosti. To, da se od trenutka rođenja približavamo svom kraju, nesumnjiva je činjenica. I kako to da ste Vi, stupivši u Crkvu, prestali da shvatate smisao života?
Draga N., Vama je neophodno da se što pre ispovedite i miropomažete. Tada će se razbistriti i Vaš um i Vaša osećanja. Magla nije obavila Vaše noge, nego glavu i srce. Vama i Vašoj deci može da pomogne jedino Gospod, ali Ga za to morate preklinjati i moliti, umesto da se pogružavate u mučni bezdan očajanja, koji vodi u „nebiće“. Nebiće ne postoji, ali postoje neprijateljske spletke koje obmanjuju ljude i koje sada i Vas obmanjuju. Vi. L., morate da se probudite!
Ne znam kako je neprijatelj dobio otvoren pristup ka Vama. To bi moglo da se ustanovi na ispovesti, ali ja sada samo konstatujem da ste Vi u ovom trenutku u vlasti neprijatelja. Pričešćujte se što je moguće češće. Život je sada posebno težak. A znate li zašto? Zato što smo se udaljili od Izvora života – od Boga.
Uveravam vas, draga moja, da Vaše patnje nisu najstrašnije. Shvatili biste to, kad biste znali kakva pisma ja dobijam. Uostalom, toliko je Božijih ljudi čitav život provelo u bolestima i stradanjima, a ipak su blagodarili Bogu! Njihove duše ne samo da od toga nisu pretrpele nikakvu štetu, nego su zablistale sjajnije od zlata. U njima je duhovnost uzrasla do takvih visina da su oni, ti dobrovoljni stradalnici, postali svetitelji.
Mi smo tokom života počinili takve nedoličnosti, kakve naši dede i babe nisu mogli ni da zamisle, a ipak ne želimo da pretrpimo očišćujuće, pokajničke patnje. Jedna je stvar pokajanje na rečima a nešto sasvim drugo – pokajanje na delu. Netrpeljivost prema spasonosnim patnjama samo još jače podriva provaliju ispod nas. Opomenite se, draga moja. Ja ću se moliti za Vas da biste se iskreno pokajali i da biste, razmotrivši svoj život u svetlosti božanstvene istine, od srca mogli da kažete: „Slava Gospodu za sve“.
R. S. Za odlazak kod „gatara“ i kod ekstrasensa ne kažnjava Bog nego sam neprijatelj (đavo). Uselivši se u čoveka, on počinje da ga tiraniše svojom surovom vlašću. Neka Vas Bog umudri.
 
* * *
 
Sluškinjo Božija A.!
Nemojte davati da Vašeg dedu pominju u crkvi, jer to ni njemu ni Vama neće doneti olakšanje.
Pominjite ga jedino u domaćoj molitvi, pa i tada oprezno i samo molitvom starca Lava (prilažem vam listić, pročitajte ga).
Za svog supruga molite se svetom Vonifatiju i Presvetoj Bogorodici „Čaša koja se ne ispija.“
Bilo bi dobro da se on ispovedi, miropomaže i pričesti. Drugačije neće moći da se izbori sa mračnom silom koja ga je zavela.
Pomozite suprugu tajnom molitvom i javnim saosećanjem i ljubavlju. Neka vas Bog umudri.
 
* * *
 
Draga u Gospodu L.!
Neka Vas Bog blagoslovi. Gospod ispravlja čovekove puteve. U svemu se predajte milosti Božijoj.
Miropomažite se, ispovedite i pričestite, a zatim se, uz Božiju pomoć, prepustite lekarima. Lekari i lekovi su od Boga, i oni su nam dati kao pomoć. Evo, ja poznajem neke starce koji se, blagodareći lekarima, još uvek podvizavaju, sa stimulatorom u srcu. Neka mi pošalju telegram u vreme kad budete operisani.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *