OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
OSUĐIVANJE
 
Draga u Gospodu S.!
Setite se kako ste učili u školi i kako ste neprimetno naučili da čitate i pišete. Nešto slično postoji i u duhovnom životu.
Na nama je da se trudimo, i da činimo ono o čemu smo razmislili i što smo shvatili.
Ostalo je – delo Božije. Mi ne vidimo kada u zemlji srca proklija seme života, koje je tamo ubačeno.
Ne pokušavajte da sebe vidite kao pravednicu, nego svagda prosite: „Podari mi, Gospode, da uvidim moja sagrešenja i da ne osuđujem svoga brata.“
Za sestru se molite, ukoliko je ona bila krštena. Naime, samo Gospod poznaje srce, i nije na nama da sudimo o drugima.
Evo još jedne molbe: sažalite se na mene. Ja imam već 88 godina i ne mogu da Vas prihvatim pod svoje duhovno rukovođenje, ali obećavam da ću se pomoliti za Vas.
 
* * *
 
Draga J.!
Pokušaj da makar jedan dan živiš pažljivo, motreći na samu sebe. Najpre upoznaj sebe a zatim pokušaj da makar jedan dan živiš protiveći se grehu. Doznaćeš koliko je to teško, a kada doznaš, naučićeš da budeš popustljivija prema ljudskim slabostima i nikoga nećeš osuđivati.
Dva greha su najstrašnija za ljudsko spasenje: osuđivanje i sablazan. I jedan i drugi kvare tvoj život, kao i živote drugih ljudi. Bog ti oprašta neoprostive grehove, a ti i ja ne možemo da oprostimo drugima ni najmanja sagrešenja!
Neka te Bog umudri!
 
* * *
 
Sluškinjo Božija N.!
Teško svetu od sablazni; jer potrebno je da dođu sablazni, ali teško čoveku onom, kroz koga dolazi sablazan (Mt. 18; 7). Verujem da me usled neznanja pozivate da rasuđujem o vašim parohijskim poslovima u crkvi i o svešteniku u njoj. Ne poznajem ni Vas ni oca N, i uzdržaću se da sudim na osnovu nečijih reči ili po nečijem nagovoru, makar i napisanom.
Uostalom, ko sam ja da bih sudio? Meni takva vlast nije data ni u manastiru, pa kako bih onda sudio o tuđoj eparhiji?!
Ne, dragi moji. Oprostite, ali vaše prozbe su za mene nemoguće. U vašoj eparhiji postoji vladika, pod čijim se omoforom nalaze svi: i sveštenik i parohijani. Njemu se obratite sa svojim nedoumicama.
Draga N., kad su vašu crkvu tek počeli da obnavljaju, bio sam preplavljen bujicom pisama iz vaše parohije: sva su govorila o tome kako neobičnog sveštenika imate i kako je neobična vaša opština. Nakon izvesnog vremena, bujica pisama je postojala i dalje, ali je imala drugačiji sadržaj.
Sadašnju žalosnu situaciju izrodili su Vaša samovolja i samopouzdanje.

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *