OŽIVIMO SRCA ZA BOGA! – PISMA DUHOVNOG RUKOVOĐENJA ZA SAVREMENOG ČOVEKA

 

OŽIVIMO SRCA ZA BOGA!
Pisma duhovnog rukovođenja za savremenog čoveka

 

 
MOLITVA ZA NEKRŠTENE
 
Draga u Gospodu 3.!
Oprostite, ali ja ne mogu da prihvatim na sebe ono, što je isključivo u vlasti Božijoj. Bog nam je dao smernice, kojima jedino i možemo da se rukovodimo. Jedna od njih je ujedno i najvažnija* – krštavanje vodom i Duhom.
Za kćer možete da se molite jedino kod kuće, ali u crkvu ne možete da dajete da je pominju. Gospod je blag i milostiv, i neće ostaviti bez utehe srce rastrzano bolom. Mala M. je u povoljnijem stanju. Sveti Oci ukazuju na takvu decu, i zato bi se za nju trebalo moliti onom molitvom, koju su dali Sveti Oci. Za I. može da posreduje samo bol materinskog srca. Molitva će za Vas biti uteha, a dalje ne idite ni u mislima ni u rasuđivanjima. Prepustite i sebe i kćer volji Božijoj. Mi treba samo da znamo da kod Boga nema ni grešaka ni nepravde, i da je On bezgranično milosrdan. Neka Vas Gospod ukrepi u nošenju tog nimalo lakog krsta.
R. S. Do nesreće je došlo zbog toga, što ste Vi želeli da ona bude krštena a ona sama – nije. Zbog toga je besmislena uteha, da je ona tobože krštena u krvi. U svojoj krvi krštavani su samo mučenici Hrista radi.
 
* * *
 
Dragi u Gospodu N. i V.!
Neću moći da vas utešim onako, kako biste to vi želeli. Nema smisla da se za V. molite u crkvi. Uostalom, to nije ni moguće, jer on nije rođen od vode i Duha. Jedino čime možete da se utešite, jeste da dajete milostinju i da se za njega molite kod kuće. Osim toga, budite pažljiviji i odgovorniji prema sopstvenom životu, On brzo prolazi, a ono što je prošlo ne može da se vrati.
Nemojte za sutra odlagati ono, što se mora uraditi još danas, jer sutra za nekoga možda neće ni nastupiti. Učićemo se na gorkim iskustvima drugih, da u svom životu ne bismo ponavljali njihove greške.
 
* * *
 
Draga N.!
Želim odmah da te upozorim, odnosno, da ti kažem da ne možeš da se moliš za nerođenu decu, koja na svet nisu došla u čovečijem obliku. To bi bilo bogohulno. Možeš i treba da se moliš za majku i oca, koji su počinili čedomorstvo. Moli se i trpi bolesti i patnje, koje ti je Bog poslao radi očišćenja duše od gube smrtnih grehova. Neka te Bog umudri.
 
* * *
 
A!
Veoma je dobro što tugujete za svojom majkom. Molite se za nju, jer nijedan uzdah neće propasti. Međutim, molite se za nju onako, kako nalaže Crkva – ne možete davati da je pominju u crkvi, ali zato stalno čitajte kanon i molitvu, koje su nam dali bogonadahnuti Oci. Pored toga, podajte zbog nje i milostinju ubogima. Prepustite njenu zagrobnu sudbinu volji Božijoj. Ako Vi, kao čovek, vidite meru njene bolesti i truda, mislim da Gospod vidi i više i dublje. Međutim, konačna odluka ipak pripada Gospodu. Ne usuđujte se da u crkvu dajete za pomen Vaše majke, kako neposlušanjem ne biste izazvali nesreću. Neka Vas Gospod sačuva!

Jedan komentar

 1. Ovo je nešto skoro najbolje što sam pročitao!
  Takođe i pisma i saveti o porodičnom životu.
  Predivan i bogomudar starac Jovan Krestjankin.
  Hvala Svetosavlju za ovu knjigu.
  Hvala ocu Ljubi Miloševiću.
  Neka vas Gospod ukrepi u daljem radu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *