ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ КНЕЗ ЛАЗАР
 

Свети великомученик Кнез Лазар је један од великаша и кнежева српских, који су владали српском државом после цара Душана. Сцена “Мучеништво св. цара Лазара” налази се међу композицијама житија Срба светитеља на своду јужне галерије.
Неки историчари кажу да је по смрти цара Уроша Лазар крунисан за цара српског од стране патри-јарха Јефрема. Слао је Цариградском патријарху изасланство на челу са монахом исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова. Најзад се сукобио на Косову Пољу 15. јуна 1389. год. са турским царем Муратом, где је посечен. Његово тело је потом пренето и сахрањено у његовој задужбини, манастиру раваница код Ћуприје. Доцније, због најезде турака, одатле је пренето у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата (1942. год.) због најезде Усташа пренето у Београд и положено у Саборну цркву. Обновио је Хиле-ндар и Горњак; подигао Раваницу и Лазарицу; био ктитор руског манастира Св. Пантелејмона на Светој Гори, као и многих других цркава и манастира.
Свети архијерејски сабор СПЦ је 1954. донео одлуку о повратку моштију Св. Кнеза у Раваницу. Ова одлука је спроведена тек о 600-годишњици Косовске битке, 1989. године. Од видовдана 1988. до августа 1989. ћивот са његовим моштима је из Београдске Саборне цркве преко манастира Врдника, Озрена, Троноше и Ћелија, затим Шапца, Ваљева и Крагујевца, потом манастира Жиче, Љубостиње и Павлице пренесен до Косова. На Газиместану, месту косовске битке, одржан је помен а потом, после боравка у манастиру Грачаници и свечаних видовданских богослужења, ћивот је преко Ниша, Крушевца и манастира Манасије, пренет у Раваницу. Лазареве свете мошти су на том путу излагане у великом броју српских храмова, градова и манастира. Оне данас нетљено почивају у манастиру Раваници, пружајући утехе и исцелења свима који му се молитвено обраћају.
Слави се 15/28. јуна.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.