ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ОПИС ПОЈЕДИНИХ ФРЕСАКА
 

Детаљ фреске у проскомидији, Велика смерност (Imago Pietatis)
На плафону звоника испред врата храма, по узору на фреску из манастира Манасије, налази се фреска “Душе праведних у руци Господњој”. Она подсећа на речи Светих Отаца који кажу: “Само рука Божија нас држи изнад амбиса ништавила.”
 

По хришћанском учењу, посебно је важно да људи, који живе у свету, који се удаљује од Бога, имају стално на уму да, као што су душе праведних у руци Божијој, тако су и душе порочних у царству Ада. Јер, сваки човек који се не држи Бога и не живи по Његовим заповестима, сам одбија пружену руку Божију и пада у царство таме и смрти. Безбожни се не уздају у Бога, већ “они мисле да ће куће њихове трајати довијека и станови њихови од кољена на кољено, именима својим зову земље. Али ће их као овце затворити у пакао, смрт ће им бити пастир. А Бог ће душу моју избавити из руку паклених, јер ме Он прима” (Пс. 49, 11 – 15).
Зато “има ли ишта драгоценије него бити у руци Господњој? Јер Бог је живот и светлост, и они који су у руци Господњој, налазе се у животу и светлости. Они су постали ризнице Божије и чиста станишта Његова.”[1] “Уселићу се у њих, и живећу њима, вели Господ, и бићу им Бог” (2. Кор. 6, 16). И Свето Писмо говори: “Душе праведника су у руци Божјој, и неће их се дотаћи невоља” (Прем.Сол. 3, 1). Зато је и телесна смрт светитеља и благочестивих хришћана само прелазак у живот вечни, а не стварна смрт,[2] “jер, нећеш оставити душу моју у паклу, нити ћеш дати да светац твој види труљења. Показаћеш ми пут живота, обиље је радости пред лицем Tвојим, утеха у десници твојој довијека” (Пс. 16, 10-11).
Сцену Душе праведних у руци Господњој, величине 7,5 m2, поклонио је протођакон Миодраг Томић, наменивши је за здравље и духовни напредак свих парохијана.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Свети Јован Дамаскин, Тачно Изложење Православне Вере, http://svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacnoizlozenjevere/Damaskin88.htm
  2. Чудесна исцјељења и јављања светог Василија Острошког, http://slavoslovije.wordpress.com/category/vasilije-ostroski/

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.