ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ВОЂЕНИ РЕЧЈУ
 
“Дом Мој – дом молитве нека се зове” (Мт. 21, 13)
 
Многи су путеви Божији којима нас Oн призива к себи, са једном једином жељом: да се сви људи спасу и да дођу у познање Истине Божије. Један од тих путева могла би бити и ова књига протојереја ставрофора Србољуба Милетића, о храму Св. архиђакона Стефана у Рути Хилу, у Сиднеју.
Приступајући раду са јасном намером да се храм Божији и на овај начин приближи верном народу који долази у њега, о. Србољуб је начинио ово дело вредним сваке библиотеке, кућне, школске, црквене…
Чистим језиком, ненаметљиво, аутор нас, преко сећања архитекте др Предрага Ристића, полако уводи у тематику, да би нас кроз архитектонске и сликарске каноне опремио основним информацијама које су неопходне за праћење материје. Познавање историје уметности, поготово живописа, као предуслов за писање ове књиге, омогућило је аутору да нас са сигурношћу и аргументовано води из припрате, преко галерија до куполе, и
најзад, до олтара, из слике у слику, из сцене у сцену.
И као што некада Товија беше вођен, тако и данас ми бивамо вођени речју о. Србољуба кроз живопис храма у Рути Хилу. Немо гледамо праоца Авраама како жртвује свога јединца, посматрамо Купину која гори а не сагорева и Мојсија како прима таблице Закона. Дивимо се удовици која даје последњу лепту и чудимо се неразумним девојкама, плашећи да се не препознамо међу њима. Са пастирима смо на Рождеству, са сватовима у Кани Галилејској… сведоци смо Распећа, сведочимо Васкрсење.
Јеванђеље и живот, испреплетени у речи и слици, уводе нас у заједницу са Светима, а ми још увек држимо у руци књигу о храму Св. Стефана.
Оваквим, назовимо га “житејским” приступом, о. Србољуб нас неприметно уводи у свет библијских догађаја који се одигравају ту пред нама и оживљавају на сваком Светом сабрању, чинећи нас учесницима и сведоцима једне и непоновљиве Тајне која се опет и опет дешава на свакој Литургији.
Да достојно будемо причасници те Тајне и да учествујемо у Божанској Литургији, свагда, сада и у све векове! Амин. Боже дај.
 
Војислав Луковић, дипл. сликар

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.