ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
КРШТЕЊЕ НА ЈОРДАНУ – БОГОЈАВЉЕЊЕ
 
Уметнички гледано, уз фреску св. пророка Илије, и ово је једна од најквалитетнијих фресака у овој цркви. Рађена је прецизнијом техником, којом се раде иконе, а не фреске, са мноштвом ситних потеза при изради ликова. По богатству потеза четкицом она готово да превазилази и иконе на иконостасу.
 

 
У православним црквама се ова сцена често слика крај крстионица јер, као што крштењем Христо-вим и Богојављењем које се том приликом одиграло, почиње Христово спасоносно дело и пропо-вед на земљи, тако и крштењем сваког човека у име Христово почиње његов пут ка Царству Небеском и његово спасење још овде, на земљи.
Када је напунио 30 година “дође Исус из Галилеје на Јордан Јовану да га овај крсти. А Јован му брањаше говорећи: Ти треба мене да крстиш, а ти ли долазиш мени? А Исус одговори и рече му: Остави сада, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада га остави. И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише му се небеса, и видје Духа Божијега гдје силази као голуб и долази на њега. И гле, глас са небеса који говори: Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи” (Мт. 3, 13 – 17).
Тако се, при Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности – Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је сишао са неба у виду голуба над Христом. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Због тога се овај догађај слави као Богојављање.
 
Богојављење [грчки Επιφανεια, (Бого)јављање, показивање] је дан нашег спасења, јер Христово крштење на Јордану има општечовечански и космички значај. Крштењем Христовим се освећује вода и њом сва твар; освећује се човек и са њим сав род људски. Воде су освећене, а кроз њих и цели свет, у припреми за обнову и препород за вечно Царство Божије које долази. Кроз освећену воду сва природа се освећује и очишћава, јер је из воде свет створен и вода прожима сву творевину. Христос је осветио природу вода и дао јој моћ да у Светој Тајни Крштења пере људске грехе.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.