ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ КРАЉ МИЛУТИН
 

Св. краљ Милутин је син Уроша I и краљице Јелене, и брат Драгутинов. Због тога се и његов лик налази насликан до св. краља Уроша.
Милутин је много ратовао бранећи своју веру и народ. Ратовао је против Михаила Палеолога који је примио унију са католицима, вршећи притисак на све народе балканске и атонске монахе да и они признају папу за поглавара. Ратовао је против Шишмана цара бугарског и Ногаја цара татар-ског, да би одбранио своју земљу. Сви његови ратови су били успешни, јер се свети краљ непре-стано молио Богу и у њега само уздао. Саздао је у Србији преко 40 цркава, као: Трескавац, Грача-ница, св. Ђорђе у Нагоричану, св. Богородица у Скопљу, Бањска итд. Подизао је цркве и ван своје земље, у Солуну, Софији, Цариграду, Јерусалиму, у Св. Гори.
Милутин се женио два пута, а не четири, како пишу клеветници: први пут се оженио угарском принцезом Јелисаветом, а други пут Симонидом принцезом византијском.
Упокојио се у Господу 29. октобра 1320. год. његово тело се убрзо показало нетрулежним и чудотворним. Као такво, оно и данас почива у цркви “Светог краља” у Софији у Бугарској.
Слави се 30. октобра / 12. новембра.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.