ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
СВЕТИ МУЧЕНИК ЈОВАН ВЛАДИМИР, КРАЉ СРПСКИ
 

Један од првих српских светитеља, Јован Владимир (око 990 -1016) владао је Дукљом, најистакнутијом српском кнежевином тога доба, од око 1000. до 1015. године. у време његове владавине одвијао се дуготрајни рат између Византије и Самуиловог царства. Био је у блиским односима са Византијом, што му није помогло да сачува своју земљу од цара Самуила, који је освојио Дукљу 1009. или 1010, а кнеза Владимира утамничио у западној Македонији, у престоници свог царства, Преспи. Према Летопису попа Дукљанина, Самуилова кћерка Теодора Косара, заволевши заробљеног кнеза, молила је оца да је уда за њега. Цар Самуило је владимиру дао Косару за жену, а затим свог зета вратио на дукљански престо да влада као његов вазал.
Владимир је био познат као побожан, праведан и мирољубив владар. Није се укључивао у велики рат, који је кулминирао 1014. византијском победом над Самуилом. Цар Самуило је недуго након тога преминуо, а по наређењу Самуиловог синовца Јована Владислава,[1] који је преузео власт над царством 1015. Св. Јован Владимир је убијен 22. маја 1016. Одрубљена му је глава испред једне цркве у Преспи, гдје је и сахрањен. Косара је потом пренела његове мошти у цркву Пречисте Богородице Крајинске, близу његовог двора на југоистоку Дукље. од 1381. мошти су чуване у Манастиру светог Јована Владимира код Елбасана, а од око 1995. у православној саборној цркви у Тирани.
Успомена на св. јована владимира се празнује 22. маја /4. јуна.
За свечев празник његове мошти се из тиране доносе у манастир код Елбасана, гдје се на тај дан окупи велики број верника.
Св. Јовану Владимиру је посвећено више цркава. Он је небески заштитник града бара.
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Јован Владислав је носио титулу цара бугарске од 1015. до 1018. године. Његова држава се у српској историји означава као Македонско царство, док историчари из Бугарске, чије су гледиште прихватили историчари у свету, сматрају да је та држава
    једноставно само бугарско царство померено на запад. Био је братанац цара Самуила (976-1014), а власт је преузео 1015. године када је убио у лову Самуиловог сина и наследника Гаврила Радомира (1014-1015), а затим и његову супругу, док је
    њиховог сина ослепео. После тога је на превару довео и 22. маја 1016. године наредио убиство српског кнеза Дукље Јована Владимира који је био Самуилов зет, сматрајући га претњом за своју владавину. Владислав је погинуо почетком 1018. године приликом опсаде Драча, после чега се целокупна држава практично предала без борбе.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.