ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ПЕВНИЧКЕ АПСИДЕ
 
ЈУЖНА (ДЕСНА) ПЕВНИЦА
 
Посебно се истичу сцене у врху певничких апсида, сложене композиције, као што је Други долазак Христов у јужној певници.
Људи се лествицом врлина успињу према Христу, у чему им анђели Божији помажу, док зли духови покушавају да их вуку према огњеној реци и дубинама ада, у којем се налазе грешници.
Пресвета Богородица и св. Јован Крститељ су изображени са десне и леве стране простора између Христа и лествице. Они су представници људског рода пред Господом, заступнички се моле за побожне хришћане и за сво човечанство.
 


Сцене и ликови светитеља у јужној певници
 
Са десне и леве стране Спаситеља су апостоли, по шест са сваке стране. Ово је приказ Христових јеванђелских речи: “Заиста вам кажем да ћете ви који пођосте за мном, у новом животу, када сједне
Син Човјечији на пријесто славе своје, сјести и сами на дванаест пријестола и судити над дванаест племена Израиљевих” (Мт. 19, 28). Подножје престола , или боље речено сам престо, чине два полукруга, што је уобичајени приказ описа из Откровења Јовановог: “Около пријестола бијаше дуга на изглед као смарагд” (Откр. 4, 3.)
Испод ове композиције приказано је јављање Васкрслог Христа женама Мироносицама, као и Луки и Клеопи, ипод чега је у средини велики приказ св. Ђорђа на коњу.
Као наставак реда славских икона у певници су попрсно представљени: св. Василије Велики, св. Григорије Богослов, св. Јован Златоусти, св. Георгије, св. Григорије Чудотворац и св. Јован Крститељ.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.