ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ЗАПАДНИ ЗИД
ЛЕВО ОД ХОРСКЕ АПСИДЕ
 
СВЕТA ПЕТКА – ПАРАСКЕВА
 

На северној страни западне апсиде, поред врата за помоћну просторију налази се стојећа фигура свете Петке – Параскеве (грч. Παρασκευή – петак). Ова хришћанска подвижница из околине Цари-града живела је у XI веку. Иначе, треба имати у виду да у Православној цркви постоје четири све-титељке Петке – Параскеве. Народ их често меша, а понекад и иконописци, па сликају св. Петку српску са крстом, који је одлика мученика, као што је то случај и на овој фреци.
 
Четири св. Петке – Параскеве су:
-Параскева Мученица
-Параскева преподобномученица, звана Римљанка
-Параскева Великомученица, звана Иконијска и
-Параскева српска, која није мученица већ подвижница – преподобна мати, која се слави 14/27. октобра.
 
Као и св. Никола на јужној страни западне, или хорске апсиде, св.Петка је веома поштована и слављена међу србима јер су, на молбу српске кнегиње Милице, њене чудотворне мошти пренете из Влашке у Београд. Када је султан сулејман I освојио Београд 1521. године, он уз остале опља-чкане драгоцености преноси назад у Цариград и мошти св. Петке. на молбу молдавског господара Василија 1641. године мошти су потом пренете у град Јаши, где се и данас налазе (осим два прста, који се и данас налазе у капели свете петке на калемегдану).
Широм Србије се налази велики број лековитих извора, који су посвећени св. Петки. један од тих је и извор св. Петке на Калемегданској тврђави у Београду, на месту где су њене мошти дуго времена почивале. Чудотворна и лековита вода (агијазма, грч. αγίασμα из извора ове светитељке лечи све болеснике који молитвено траже њено заступништво пред Богом.[1]
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Више о овој светитељки видети у њеном Житију 14. октобра по старом, односно 27. октобра по новом календару.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.