ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ОРНАМЕНТИ
 
Орнаменти су лаки и дискретни. Од врха куполе до прозора у припрати, орнаменти не оптерећују, већ се складно уклапају основним тоном који у њима преовлађује. Да је урађена класична орнаментика, која је такође, пуна боја, дошло би до судара тоналитета, колорита фигура и композиција, до преоптерећености простора. Обзиром да је ова црква пуна боја и фигура, орнаментика није предозирана већ је сасвим укусно распоређена тамо где је била потребна.
 

 
Закључак:
 
Уметник се искрено потрудио да живопис прилагоди архитектури и условима – претходно постигнутом колориту храма, а то је окер – браон, који је у овој цркви прилично заступљен у патосу и околном дрвеном намештају, као и у мермерном иконостасу и стубовима. Тиме је постигао топлу, умирујућу складност молитвене и духовне атмосфере овога светог храма.
За фреске храма Св. Стефана је специфично да је овде урађена једна веома добра синтеза библијске, националне историје и есхатологије.
 

Карактеристика овог дивног простора је то, што је он омогућио да се на зидовима галерије ураде фреске наших владара и знаменитих светих људи и жена српског рода. Тај “средњи фриз” је уметнички, колористички и смисаоно, послужио као “језичак на ваги” у спајању фрескописа доњег и горњег дела храма.

One Comment

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.